Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία και σχετικά με την έκδοση του Υ.Α. Αριθμ. 3015/30/6 “Καθορισμός όρων ασφαλείας καταστημάτων πιστωτικών ιδρυμάτων”, ΦΕΚ 536 / Β / 23-5-2009 του Αναπληρωτή Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Μαρκογιαννάκη, προς τις τράπεζες ώστε να τοποθετηθούν περιστρεφόμενες θύρες για λόγους ασφαλείας σε όλα τα υποκαταστήματά τους σε ολόκληρη τη χώρα εντός έξη μηνών – αυτό όμως εμποδίζει πολλές κατηγορίες ΑμεΑ και ατόμων μειωμένης κινητικότητας και αντίκειται στη κείμενη νομοθεσία, τις προδιαγραφές του ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά και στις εγκυκλίους του ίδιου του ΥΠ.ΕΣ. (το οποίο καταβάλει προσπάθειες βελτίωσης της πρόσβασης στη Δημόσια Διοίκηση) και για τον λόγο αυτό πρέπει να ανακληθεί πάραυτα.
Είναι ήδη προβληματική η πρόσβαση σε πολλά υποκαταστήματα τραπεζών (δηλαδή οι τράπεζες παρανομούν με το να μην επιτρέπουν την είσοδο σε ΑμεΑ), με την εφαρμογή της παραπάνω Υ.Α. θα γίνει αδύνατη και στα λίγα προσβάσιμα υποκαταστήματα, τα οποία θα υποχρεωθούν να καταργήσουν την προσβάσιμη είσοδό τους.
Το πρόβλημα της ασφάλειας λύνεται με την εγκατάσταση ανεμοφρακτών ελαχίστων διαστάσεων 1.50Χ1.50μ. ώστε να δέχονται αναπηρικό ή άλλο αμαξίδιο με αυτόματα συρόμενες πόρτες, οι οποίες μπορούν να ακινητοποιηθούν όταν χρειάζεται από μακριά με χειριστήριο, όπως συμβαίνει στις άλλες αναπτυγμένες χώρες του εξωτερικού.
Ας σημειωθεί ότι το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης διαθέτει ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (http://www.kemea.gr/) το οποίο λογικά θα έπρεπε να ερευνήσει όλες τις σχετικές παραμέτρους και τις υφιστάμενες πρόνοιες για πρόσβαση ΑμεΑ στη υφιστάμενη ελληνική πολεοδομική νομοθεσία πριν από την έκδοση της προαναφερθείσας Υ.Α.

Χρήσιμες Διευθύνσεις:
1. Χρήστος Μαρκογιαννάκης
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών
Αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης
Π. Κανελλοπούλου 4, 101 77 Αθήνα

2. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑμεΑ
Βασ. Σοφίας , 15106 74 Αθήνα

3. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΔΗΜ. ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤ/ΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑμεΑ
Σταδίου 27 – Αθήνα 101 83
prosvasiamea.dty@ypes.gr

Με εκτίμηση
Γιάννης Πολυχρονίου

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου