Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Μία ιδιαίτερα σκληρή, αλλά απίστευτα κερδοφόρα βιομηχανία έχει στηθεί σε βάρος ανάπηρων ατόμων, ηλικιωμένων και μικρών παιδιών, που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από κυκλώματα επαιτείας.

Εξαθλιωμένα άτομα, τα περισσότερα με σοβαρές αναπηρίες, ζουν εφιαλτικές στιγμές στα χέρια δουλεμπόρων, οι οποίοι, μόλις λήξει το… ωράριό τους, τα παρατούν σε εγκαταλειμμένα σπίτια-παράγκες ή σε άθλια τροχόσπιτα, ενώ η πληρωμή τους είναι συνήθως ένα… σάντουιτς.
Κάποιες φορές δε διστάζουν να καταφύγουν ακόμη και σε ακρότητες με σκοπό πάντοτε το εύκολο κέρδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το παρελθόν αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης είχαν διαπιστώσει ότι συγγενείς βρέφους δε δίστασαν να του κόψουν τα πόδια, ώστε η «εικόνα» του να συγκινεί τον κόσμο και έτσι να συγκεντρώνουν περισσότερα χρήματα.

Σε μία προσπάθεια να εξαρθρωθούν τα συγκεκριμένα κυκλώματα, το Τμήμα Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί εδώ και καιρό αυστηρούς ελέγχους, στοχοποιώντας τους δουλέμπορους, οι οποίοι πλέον οδηγούνται στη Δικαιοσύνη αντιμετωπίζοντας κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για εμπορία ανθρώπων.

Ανήλικος εκμεταλλευόταν ανάπηρους

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διήμερο αστυνομικοί συνέλαβαν ένα 16χρονο Βούλγαρο που εκμεταλλευόταν τουλάχιστον δύο ανάπηρους, ενώ 30χρονος Βούλγαρος εντοπίστηκε να εξαναγκάζει στην επαιτεία ηλικιωμένο, που, όπως ισχυρίστηκε, ήταν πατέρας του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανήλικος Βούλγαρος εντοπίστηκε από αστυνομικούς να μεταφέρει στο… πόστο του στην αερογέφυρα της Σταυρούπολης έναν άντρα με κομμένο πόδι. Μάλιστα, όπως προέκυψε, ο ανήλικος εκμεταλλευόταν τουλάχιστον δύο ανάπηρους, τους οποίους μετέφερε με ένα παλιό όχημα μάρκας Lada και αργά το βράδυ τους πήγαινε να κοιμηθούν σε ένα χαμόσπιτο στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται και ένας 30χρονος Βούλγαρος, ο οποίος εκμεταλλευόταν ηλικιωμένο σε αναπηρικό καροτσάκι. Ο δράστης μετέφερε τον εξαθλιωμένο άντρα σε διάφορα σημεία στο κέντρο της πόλης, συνήθως έξω από ιερούς ναούς, όπου τον άφηνε για ώρες να ζητιανεύει. Ωστόσο, ακόμη και μετά τη σύλληψη του 30χρονου, ο ηλικιωμένος φοβόταν να μιλήσει στους αστυνομικούς, παραδέχτηκε όμως ότι ο δράστης του έπαιρνε όλα τα χρήματα και απλώς του έδινε να φάει.

Αξιωματικοί επισημαίνουν ότι τα μέλη των κυκλωμάτων αφήνουν τα θύματά τους να δουλεύουν μέχρι αργά το απόγευμα, ακόμη και κάτω από τον καυτό ήλιο, ενώ εκείνα περιμένουν συνήθως σε μικρή απόσταση κάτω από τη σκιά κάποιου δέντρου.

Αδίστακτα κυκλώματα

Αστυνομικοί επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι τα συγκεκριμένα κυκλώματα δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα προκειμένου να έχουν οικονομικό όφελος. Κατά το παρελθόν είχαν διαπιστώσει ότι τα μέλη κυκλώματος είχαν ακρωτηριάσει τα κάτω άκρα βρέφους, λίγο καιρό μετά τη γέννησή του, προκειμένου να το συμπονούν οι περαστικοί και να δείχνουν ελεημοσύνη στη μητέρα του που το κρατούσε στην αγκαλιά της. Μάλιστα, οι αξιωματικοί ζητούν από τους πολίτες να σταματήσουν να δίνουν χρήματα σε επαίτες, καθώς με τον τρόπο αυτό συντηρούνται τα κυκλώματα, ενώ τονίζουν πως, εάν κάποιος θέλει να βοηθήσει ένα παιδί ή έναν ηλικιωμένο, καλύτερα είναι να του πάρει κάτι να φάει ή να του δώσει παλιά ρούχα.

Φτηνά ξενοδοχεία και τροχόσπιτα

Οπως επισημαίνουν αξιωματικοί, υπάρχουν φτηνά ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη που την περίοδο αυτήν είναι γεμάτα από επαγγελματίες επαίτες -στην πλειονότητά τους Βούλγαροι, αλλά και Ρουμάνοι. Μικρά δωμάτια που ορισμένες φορές πληρώνονται από τα κυκλώματα για να μένουν σε αυτά ηλικιωμένοι, ανάπηροι, ακόμη και ολόκληρες οικογένειες, που κάθε πρωί «ξεχύνονται» στους δρόμους για το μεροκάματο. Ωστόσο, ορισμένοι επιλέγουν ως τόπους διαμονής για τα άτομα που εκμεταλλεύονται εγκαταλειμμένες κατοικίες ή ακόμη και παραπήγματα, συνήθως σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης, παλιά τροχόσπιτα -ακόμη και βαγόνια.

Εχει διαπιστωθεί ότι ένα άτομο μπορεί να κερδίζει από την επαιτεία τουλάχιστον 20 με 40 ευρώ σε καθημερινή βάση, τα οποία όμως συγκεντρώνουν τα κυκλώματα. Αδίστακτοι δουλέμποροι επιλέγουν τα πόστα των θυμάτων τους σε κεντρικά και πολυσύχναστα σημεία της πόλης ή σε δρόμους με μεγάλη κίνηση, ώστε τα κέρδη να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερα.

http://agelioforos.gr/
28-6-2009

Και μετά λένε ότι είναι εξαθλιωμένοι οι μετανάστες... Εδώ εκμεταλλεύονται τους αναπήρους αλλά στο θέμα αυτό, όλοι την ...πάπια!

Που είσαι Τρεμόπουλε τώρα, που είναι και στην πόλη σου;

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου