Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014


O Πειραϊκός Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων (Πε.Σ.Κ.Α) με έδρα την Δραπετσώνα , από τις αρχές του 2005 εκπροσωπεί τους κινητικά αναπήρους πολίτες του Πειραιά και των ευρύτερων περιοχών καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό στην έλλειψη φωνής και συντονισμού των αναπήρων. Στο άμεσο πεδίο δράσης της ανανεωμένης επικοινωνιακής πολιτικής του είναι τόσο η διεκδίκηση των αυτονόητων δικαιωμάτων των ατόμων με κινητικά προβλήματα όσο και η εξοικείωση του ευρύτερου κοινού με την εικόνα της αναπηρίας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, ο Πε.Σ.Κ.Α τονίζει πως «η έκφραση του ρατσισμού δεν αφορά μόνο τις φυλετικές διακρίσεις αλλά και τις διακρίσεις πάνω στις οποιεσδήποτε σωματικές ιδιαιτερότητες έχει κάποιος άνθρωπος».

«Οι ρατσιστικές αυτές αντιλήψεις συχνά δεν είναι ευδιάκριτες καθώς δύναται να μην είναι συνειδητές ούτε από το ίδιο το άτομο που τις ασκεί. Η κατηγοριοποίηση των ανθρώπων σε ικανούς και ανίκανους με βάση την σωματική τους κατάσταση και η περιθωριοποίηση τους από τους ευρύτερους κοινωνικούς φορείς ως ανεπαρκείς, είναι μια μορφή της εκδήλωσης του προβλήματος», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

«Πρακτικά, στην καθημερινότητα μας ο ρατσισμός στα άτομα με αναπηρία εκδηλώνεται με την αυθαίρετη και συνεχόμενη κατάληψη των ειδικών θέσεων στάθμευσης, το παράνομο παρκάρισμα οχημάτων σε ράμπες με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της κυκλοφορίας των ατόμων σε αμαξίδια και το γενικότερα αφιλόξενο δομημένο περιβάλλον με κτίρια και δομές που πάντα είναι βάση των επιταγών του νόμου αλλά ποτέ σύμφωνες με αυτές», υπογραμμίζει ο Σύλλογος.

Ο Πε.Σ.Κ.Α καλεί τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν πως η αυτόνομη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και η ισότιμη συμπεριφορά προς αυτούς είναι θεμελιωμένο ανθρώπινο δικαίωμα και είναι ανήθικη η οποιαδήποτε καταπάτηση του με οποιονδήποτε τρόπο. Σε μια οργανωμένη και πολιτισμένη κοινωνία οι άνθρωποι δεν υπάρχουν απλά συνυπάρχουν.

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου