Παρασκευή, 10 Απριλίου 2009

O αντ' αυτού Asimo


Associated Press

Ο χρήστης φορά μια συσκευή σαν καπέλο που καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα

Τόκιο
Δείτε το βίντεο...

Στο κοντινό μέλλον ίσως θα αρκεί να φανταζόμαστε ότι πλένουμε τα πιάτα και τα ρομπότ θα εκτελούν την αγγαρεία για λογαριασμό μας: Η τελευταία έκδοση του Asimo, του ρομπότ-σελέμπριτι της Honda, μπορεί ήδη να υπακούει σε νοητικές εντολές.

Προκειμένου να κατευθύνει το ρομπότ, ο χρήστης φορά μια συσκευή σαν καπέλο, η οποία καταγράφει την εγκεφαλική του δραστηριότητα, και απλά συγκεντρώνει τη σκέψη του στην κίνηση που θέλει να κάνει. Το λογισμικό του συστήματος στέλνει στη συνέχεια τις εντολές στο ανθρωποειδές μηχάνημα.

«Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να κινήσει το δεξί χέρι του Asimo με το να φανταστεί ότι κινεί το δικό του δεξί χέρι» εξήγησε ο ερευνητής Τατσούγια Οκάμπε της Honda, παρουσιάζοντας το ρομπότ στο Τόκιο. «Η ακρίβεια της κίνησης εξαρτάται από το χρήστη και το πόσο καλά μπορεί να συγκεντρωθεί» για να δώσει τις νοητικές εντολές, πρόσθεσε.

Το σύστημα επιτρέπει προς το παρόν μόνο τέσσερις απλές κινήσεις των χεριών, των ποδιών και της γλώσσας, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Asimo (o οποίος μπορούσε ήδη να τρέχει, να χορεύει και να δίνει ξεναγήσεις) αναπαράγει σωστά τις κινήσεις στο 90,6% των περιπτώσεων, ποσοστό ρεκόρ για σύστημα νοητικού ελέγχου.

«Αυτό που κάνουμε είναι ακόμα βασική έρευνα, προσπαθούμε όμως να πραγματοποιήσουμε το όνειρο της εμπορικής αξιοποίησης» δήλωσε ο Αγιασουχίσα Αράι, πρόεδρος της Honda Research.

H εταιρεία συνεργάστηκε για την ανάπτυξη του συστήματος με το ιαπωνικό Ινστιτούτο Προηγμένης Έρευνας και την εταιρεία μηχανισμών ακριβείας Shimadzu.

Newsroom ΔΟΛ

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου