Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Χρωστική ουσία παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται στα γλυκά μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τη βαρύτητα τραυματισμών στη σπονδυλική στήλη. Ένας χείμαρρος από μοριακές αλλαγές που εμφανίζονται τις ώρες μετά τον αρχικό τραυματισμό μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω σοβαρή βλάβη στη σπονδυλική στήλη.
Ωστόσο, Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτό μπορεί να σταματήσει χρησιμοποιώντας χρωστική ουσία που είναι γνωστή ως Brilliant Blue G (BBG).

Τα ποντίκια στα οποία χρησιμοποιήθηκε η ουσία άλλαξαν χρώμα και έγιναν προσωρινά μπλε, αναφέρεται στο περιοδικό ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’.

Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, ελπίζουν ότι η έρευνά τους θα μπορέσει ενδεχομένως να οδηγήσει σε τρόπο ελαχιστοποίησης της παράλυσης που ακολουθεί τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη.

Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να οδηγηθούν σε πρακτική αγωγή. Παράλληλα, η αγωγή θα έχει αποτέλεσμα αν χορηγηθεί τις πρώτες ώρες μετά τον τραυματισμό.

Η ομάδα είχε νωρίτερα δείξει ότι το ATP, μια ζωτική πηγή ενέργειας που διατηρεί τα κύτταρα ζωντανά, απελευθερώνεται γρήγορα στην περιοχή που περικλείει τη βλάβη στη σπονδυλική στήλη, αφού αυτή συμβεί. Δυστυχώς, η απελευθέρωση ATP σε ποσότητες εκατοντάδες φορές μεγαλύτερες από τη φυσιολογική, σκοτώνει υγιή κινητικά κύτταρα και καθιστά χειρότερη την αρχική βλάβη. Οι ερευνητές ενέχυσαν οξειδωμένο ATP στα ποντίκια με την τραυματισμένη σπονδυλική στήλη, μια ουσία που είναι γνωστό πως μπλοκάρει την επίδραση του ATP.

Τα ποντίκια ανέκτησαν μεγάλο μέρος της λειτουργικότητας των άκρων τους μέχρι του βαθμού να μπορούν να περπατούν ξανά. Ωστόσο, το οξειδωμένο ATP φέρει κίνδυνο επικίνδυνων παρενεργειών.

Η ουσία έπρεπε να εγχυθεί κατευθείαν στην πλευρά της πληγής για να φανούν αποτελέσματα, κάτι που δεν αποτελεί πρακτική επιλογή για την αντιμετώπιση ασθενών με τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη.

Το BBG – η χημική ουσία που είναι ισοδύναμη με τη μπλε χρωστική No1 για τα τρόφιμα μπορεί ενδεχομένως να χορηγηθεί σαν συνήθης ένεση, μακριά από την πληγή.

Σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, η έγχυση BBG παρήγαγε παρόμοια αποτελέσματα με αυτά που πετυχαίνει το οξειδωμένο ATP.

Πηγή: "Proceedings of the National Academy of Sciences".
http://www.iatronet.gr
Ημερομηνία δημοσίευσης: 28 Ιουλίου 2009

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου