Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που πάσχουν από παράλυση ή κάποια εκφυλιστική νευρολογική νόσο, η απευθείας σύνδεση με ηλεκτρονικό υπολογιστή υπόσχεται την αποκατάσταση της δυνατότητας ομιλίας, ακόμη και της κινητικότητας. Ερευνητές σε νοσοκομείο βετεράνων στρατιωτών στις ΗΠΑ πραγματοποιούν αυτή την περίοδο τη δεύτερη κλινική δοκιμή μιας διεπαφής εγκεφάλου – υπολογιστή που ονομάζεται BrainGate (εγκεφαλική πύλη).
Το σύστημα χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα που τοποθετείται πάνω στο φλοιό του εγκεφάλου και επιτρέπει στους ασθενείς να κάνουν απλές εργασίες, όπως η μετακίνηση του δρομέα κατάδειξης (mouse cursor) στην οθόνη ενός υπολογιστή. Η δοκιμή θα εξετάσει ειδικότερα κατά πόσο είναι ασφαλής η χρήση του συστήματος έξω από το εργαστήριο. Ηδη δύο άνθρωποι δοκιμάζουν το BrainGate στο σπίτι τους, χρησιμοποιώντας το για να μετακινούν αντικείμενα στην οθόνη.
Η τοποθέτηση της διεπαφής απευθείας δίπλα στους σχετικούς νευρώνες του εγκεφάλου (π.χ. τους κινητικούς) έχει πάντα τον κίνδυνο της φλεγμονής και της δημιουργίας ουλώδους ιστού που διακόπτει την επαφή μεταξύ νευρώνων και ηλεκτροδίων. Μια άλλη ανάλογη συσκευή που έχει αναπτυχθεί στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια αντιμετωπίζει το πρόβλημα τοποθετώντας τα ηλεκτρόδια πάνω σε πλαστική μεμβράνη, η οποία αγκαλιάζει τον εγκεφαλικό φλοιό, χωρίς να μπαίνει καθόλου μέσα στη φαιά ουσία. Οπως έχει ήδη διαπιστωθεί, αισθητήρες, που τοποθετούνται στο εξωτερικό του εγκεφάλου, συλλαμβάνουν σήματα που είναι δυνατό να αντιστοιχηθούν με λέξεις, είτε αυτές ομιλούνται στην πραγματικότητα, είτε απλώς τις σκέφτεται ο ασθενής.
Αναμφίβολα μια αποτελεσματική διεπαφή εγκεφάλου – υπολογιστή θα βελτιώσει κάπως τη ζωή των βετεράνων που οι πόλεμοι του αμερικανικού ιμπεριαλισμού αφήνουν με ολική παράλυση (αρκεί βεβαίως να έχουν αρκετά χρήματα για να πληρώσουν). Ταυτόχρονα, όμως, θα ήταν και πολύ χρήσιμη για την κατασκευή του υπερστρατιώτη που επιθυμούν οι ιμπεριαλιστές για τους επόμενους πολέμους τους, ίσως και για την «ανάκριση» διάφορων ενοχλητικών, διαβάζοντας τις σκέψεις τους χωρίς να πουν ούτε λέξη.

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου