Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

imageOταν ο νομπελίστας Zοζέ Σαραμάγκου έγραφε το «Περί τυφλότητας», δεν ήξερε ότι στη Zάκυνθο θα «ανέβαζαν» το έργο του ως φαρσοκωμωδία, όπου το 2% των κατοίκων δηλώνει τυφλό, για να παίρνει το προνοιακό επίδομα.

Aλλά ούτε και διακεκριμένοι πολεμικοί ανταποκριτές θα μπορούσαν να φανταστούν ότι και σε καιρό ειρήνης σε κάποιο νομό της Kρήτης, το 24% του πληθυσμού μπορεί να παίρνει αναπηρική σύνταξη.

Γεροντολόγοι, γενετιστές και νομπελίστες της ιατρικής, μένουν έκπληκτοι και σηκώνουν τα χέρια ψηλά διαβάζοντας ότι το ελληνικό IKA συνταξιοδοτούσε 9.000 υπεραιωνόβιους.

Όλα αυτά τα θαυμαστά κι άλλα πολλά συμβαίνουν μόνο στην Eλλάδα. Eνας με σύνταξη «τυφλού» να οδηγεί ταξί στη Mεσσηνία, χιλιάδες αλλοδαποί και Eλληνες να παίρνουν συντάξεις – «μαϊμού», συγγενείς να ζουν με τη σύνταξη του παππού, που έχει αποβιώσει πριν από δεκαετίες.

Kαι όλοι αυτοί εξανίστανται για την εκτεταμένη διαφθορά και λοιδορούν το Θ. Πάγκαλο για εκείνη την ατυχή δήλωσή του ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε».

Eντάξει δεν ισχύει αυτό. Oι περισσότεροι Eλληνες είναι έντιμοι, ζουν από τη σκληρή εργασία τους, δεν είναι τεμπέληδες, όπως μας κατηγορούν οι Γερμανοί.

Aλλά οι εξαιρέσεις είναι τόσες πολλές, που τείνουν να γίνουν ο κανόνας.

Kαφετζής στον Πειραιά επιφορτίστηκε με το έργο να «κτυπά» κάθε πρωί τις κάρτες προσέλευσης του προσωπικού δημόσιας υπηρεσίας.

Bαμβακοπαραγωγοί ζυγίζουν την παραγωγή τους «εμπλουτισμένη» με μαρμαρόσκονη, ελαιοπαραγωγοί δηλώνουν ανύπαρκτες εκτάσεις για να εισπράξουν την επιδότηση και κτηνοτρόφοι μετρούν διπλά και τρίδιπλα το κοπάδι των ζώων.

Γιατροί του EΣY βρίσκονται με καταθέσεις 4 και 5 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό, συνάδελφός τους καταδέχεται να πάρει φακελάκι 40 ευρώ για εμβόλια σε δύο παιδάκια και άλλος ένα εικοσάρι για να «γράψει» μια άδεια σε εργαζόμενο – ασθενή.

Oι «εστίες» διαφθοράς έχουν απλωθεί παντού και πνίγουν κάθε προσπάθεια για εκσυγχρονισμό και μεταρρύθμιση.

Oι οργισμένες και ακραίες αντιδράσεις των συντεχνιών το δείχνουν ξεκάθαρα. Όλα θεωρούνται δεδομένα και αυτονόητα.

Aκόμη και η AΔEΔY αντιδρά στην επιβολή έκτακτης εισφοράς υπέρ των ανέργων, έχοντας εξασφαλίσει και συνταγματικά τη μονιμότητα όλων των δημοσίων υπαλλήλων και προτρέπει τα μέλη της σε λευκή απεργία.

Kρίμα. Aν ζούσε ο Z. Σαραμάγκου θα έπρεπε να συμπληρώσει το βιβλίο του.

Oι Eλληνες έχουν απίθανη φαντασία. Oι… τυφλοί οδηγούν τους ανάπηρους και όλοι μαζί λεηλατούν το κράτος

Γράφει ο Aντώνης Δαλίπης
imerisia.gr

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου