Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

 

Η κατάργηση του Ταμείου Αρωγής Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου δρομολογείται σύμφωνα με τον γεν. γραμματέα της Συνομοσπονδίας Αναπήρων. Στόχος -κατά τον ίδιο- είναι τα 35 εκατομμύρια αποθεματικό του Ταμείου. Το πλεόνασμα προέρχεται από κρατήσεις (2%) των συντάξεών τους.

Εξυπηρετεί 2.500 ανάπηρους και 12.500 θύματα πολέμου λέει ο γεν. γραμ. της Συνομοσπονδίας Αναπήρων Κώστας Ρίζος. Με το αποθεματικό του Ταμείου χορηγείται στα μέλη του ετήσια οικονομική αρωγή (520 ευρώ) το καλοκαίρι και χίλια ευρώ για έξοδα κηδείας. Το αποθεματικό, σε περίπτωση κατάργησης ή συγχώνευσης, θα απορροφηθεί από το υπ. Άμυνας με αποτέλεσμα να χαθούν οι παραπάνω παροχές.

Δικαιούχοι του Ταμείου είναι οι επιζώντες των πολέμων (χήρες και ορφανά) του 1940, τον εμφύλιο, τον πόλεμο της Κορέας και τα γεγονότα της Κύπρου το 1974. Το συγκεκριμένο Ταμείο συστάθηκε το 1949 βάσει του αρ. 21 του Συντάγματος, κρίνοντας ότι οι ανάπηροι χρήζουν ειδικής φροντίδας.

Σύμφωνα με έγγραφο των υπαλλήλων «στο Ταμείο δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό καθ’ ότι υπηρετούν οκτώ μόνιμοι υπάλληλοι έναντι 19 θέσεων που προβλέπει ο οργανισμός του, ενώ στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο».

Πρόσφατη απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου αναφέρει ότι διαθέτει οικονομική αυτοτέλεια, δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και η περιουσία του προέρχεται κατά 81% από κρατήσεις 2% επί των συντάξεων των αναπήρων και θυμάτων πολέμου, από τα περίπτερα που δικαιούνται κάποια μέλη του και 2% από το κρατικό λαχείο.

Γι’ αυτό και στην απόφασή τους οι εκπρόσωποι του δ.σ. δηλώνουν ότι «σε περίπτωση τυχόν κατάργησης του Ταμείου, οι ανάπηροι και τα θύματα θα επιλέξουν, όπως δικαιούνται άλλωστε, να διακόψουν την κράτηση 2% επί των συντάξεών τους και να διεκδικήσουν την επιστροφή του αποθεματικού που προέρχεται από κρατήσεις»! Προτείνουν στο υπ. Αμυνας, προκειμένου να καταργηθεί, να μετατραπεί σε ΝΠΙΔ (Ιδιωτικού δικαίου) και να συστεγαστεί με τη συνομοσπονδία των αναπήρων με αυτοτελή διαχείριση.

Επισημαίνουν επίσης ότι άλλα 70 αυτοτελή Νομικά Προσώπα Δημοσίου Δικαίου (όπως το ΤΑΑΘΠ) διατηρούνται αναγνωρίζοντας τη δραστηριότητά τους, το εξειδικευμένο αντικείμενό τους και την καταξίωση της προσφοράς τους.

Για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ταμείου κατέθεσε ερώτηση προς τον υπ. Αμυνας Π. Μπεγλίτη ο ανεξάρτητος βουλευτής Παν. Κουρουμπλής, επικαλούμενος τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα και το κατεπείγον έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης του υπ. Αμυνας που δρομολογεί την κατάργησή του.

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ
Ελευθεροτυπία, Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου