Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Γιατροί, στη Βικτώρια, ζητούν άδεια να χορηγούν μαριχουάνα σε ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας. Αν το επιτύχουν, θα είναι η πρώτη φορά στην Αυστραλία που θα δοθεί άδεια για τη νόμιμη χρήση της εν λόγω ουσίας για θεραπευτικούς λόγους.

Η πίεση να γίνουν δοκιμές σε μαριχουάνα υγρής μορφής που χρησιμοποιείται ως σπρέϊ στο στόμα για την καταπράϋνση πόνων που προκαλεί η εν λόγω ασθένεια, προέρχεται από γιατρό του Νευρολογικού Τμήματος του Royal Melbourne Hospital.

To αίτημά του αναμένεται να το υποβάλει στην Επιτροπή Ηθών του νοσοκομείου.

Το φάρμακο ονομάζεται Sativex, έχει δε παρασκευαστεί από την εταιρία GW Pharmaceuticals, η οποία παρασκευάζει αποκλειστικά φάρμακα με βάση την κάνναβη.
Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το Sativex έχει την ίδια επίδραση που έχει η μαριχουάνα στους χρήστες, αναφέρεται, εντούτοις, ότι παρουσιάζει παρενέργειες, όπως ζαλάδες, ναυτία και υπνηλία. Το εν λόγω φάρμακο χρησιμοποιείται ήδη ευρέως στην Αγγλία, τον Καναδά και την Ισπανία, αυτή τη στιγμή δε γίνονται δοκιμές για τη χρήση του και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υποστηρίζεται ότι το Sativex, βοηθά στην καταπράϋνση του πόνου και την ελάττωση συμπτωμάτων όπως είναι η τρεμούλα, η απώλεια ελέγχου κινήσεων και η ακράτεια ούρων.

Σε μερικές χώρες, χορηγείται, επίσης, σε ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από καρκίνο για την καταπράϋνση πόνων, ενώ γίνονται δοκιμές προκειμένου να χορηγείται σε ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα και νευροπάθεια.

Εκτιμάται ότι ο γιατρός από το Royal Melbourne Hospital που είχε αυτή την πρωτοβουλία, επικοινώνησε με το Υπουργείο Υγείας της Βικτώριας πέρυσι, προς το τέλος του χρόνου, αναφορικά με την αίτηση που σκοπεύει να κάνει στην Επιτροπή Ηθών του νοσοκομείου.
Εκπρόσωπος του πολιτειακού υπουργού Υγείας, Ντάνιελ Άντριους, επιβεβαίωσε το γεγονός, τονίζοντας ότι «προκειμένου να δοθεί άδεια για τη χρήση ενός τέτοιου φαρμάκου, απαιτείται η έγκριση της πολιτειακής και ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς επίσης και της Υπηρεσίας Θεραπευτικών Αγαθών».
Εκπρόσωπος του Melbourne Royal Hospital δήλωσε ότι δεν είναι ασυνήθιστο γιατρός να ζητά την άδεια να χρησιμοποιήσει ένα φάρμακο το οποίο ήδη χρησιμοποιείται σε άλλες χώρες.

Εν τω μεταξύ, γιατρός από το Σύνδεσμο Ασθενών Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, θα πει ότι οποιοδήποτε φάρμακο ανακουφίζει τους ασθενείς αξίζει να δοκιμαστεί.
«Περιμένω με αγωνία να δω αν τα αποτελέσματα των δοκιμών θα δείξουν πράγματι ότι το εν λόγω φάρμακο μπορεί να καταπραΰνει τους πόνους που είναι και το πιο δύσκολο μέρος της ασθένειας αυτής», θα πει ο Ρόμπερτ Πασκ, που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας.

http://neoskosmos.com/

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου