Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2010

«Κάποτε στην Ελλάδα θα πρέπει να μιλήσουμε για βοηθούς φροντιστές επαγγελματίες και όχι για ανθρώπους χωρίς καμία γνώση. Εχοντας πλήρη σωματική εξάρτηση, πόσο μπορείς να κρατήσεις τα όρια του εργοδότη και να μην εξαρτηθείς πλήρως συναισθηματικά και πρακτικά από τον οποιοδήποτε βοηθό;»

Αυτό τόνισε χθες, κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Η φροντίδα των Κοινωνικά Ευπαθών Ομάδων», η κ. Κατερίνα Καστρινάκη, υπάλληλος Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και πολίτης με σοβαρή τετραπληγία. Η ίδια, αφού σημείωσε ότι είναι αναγκασμένη να αλλάζει συχνά βοηθούς / φροντιστές, επεσήμανε ότι «στην Ελλάδα τον ρόλο του βοηθού / φροντιστή συνήθως αναλαμβάνουν αλλοδαποί, με μεγάλες πολιτισμικές αποκλίσεις από τις δικές μας, οι οποίοι πολλές φορές δεν έχουν συναντήσει στο παρελθόν ανθρώπους με αναπηρία». Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα νοικοκυριά στρέφονται όλο και πιο συχνά προς μετανάστες από τρίτες χώρες για να καλύψουν τη διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη για προσωπικό παροχής υπηρεσιών φροντίδας.

Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους δηλώνει ότι είτε ο ίδιος είτε κάποιο μέλος της οικογένειάς του βιώνει αναπηρία, ενώ περίπου το 17% του πληθυσμού των χωρών της Ε. Ε. «27» είναι άτομα άνω των 64 ετών, πολλοί εκ των οποίων χρήζουν βοήθειας στη διεκπεραίωση καθημερινών δραστηριοτήτων.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας που οργάνωσε ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός e-ISOTIS, παρουσιάστηκε πρόταση που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου CASA (Care Assistants Search Agency) που αφορά στη δημιουργία ενός «μοντέλου – οργανισμού» για την υποστήριξη φροντιστών και ατόμων που χρήζουν βοήθειας. Ο οργανισμός αυτός θα στοχεύει μεταξύ άλλων στην παροχή εργασίας σε μετανάστες μετά την κατάλληλη εκπαίδευση και τη βελτίωση της παροχής φροντίδας μέσω επιλεκτικής προσαρμογής προσωπικού στις ανάγκες των ατόμων που χρήζουν βοήθειας. Το μοντέλο που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου CASA αναμένεται να δοκιμαστεί αρχικά σε Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία.

Της Πεννυς Mπουλουτζα

http://news.kathimerini.gr

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Loading...