Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011


Η «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ» ΚΥΡΩΣΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ
«ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ»

Του Χρύση Μιχαηλίδη


Συντονιστή του
Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κύπρου

Από τις 23 περασμένου Δεκεμβρίου η Ε.Ε. επίσημα κύρωσε την Σύμβαση των Η.Ε. για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), γεγονός που η Κυπριακή Δημοκρατία Δεν έχει ακόμα κάνει, ενώ από τις 27 Σεπτεμβρίου το 2007 την έχει υπέγραψε μαζί με όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε.
Σήμερα λοιπόν τα 80 εκατομμύρια των Ευρωπαίων ΑμεΑ ανεξάρτητα από το τι προγραμματίζουν να κάνουν τα επί μέρους κράτη μέλη, έχουν που να αποταθούν για να προστατέψουν δικαιώματά τους όπως αυτά κατοχυρώνονται στη σύμβαση των Η.Ε.
Η κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνο δεν έχει κυρώσει την θεμελιώδη σύμβαση αυτή, αλλά ούτε και τα καθ’ ύλη αρμόδια υπουργεία θεωρούν την προάσπιση και την ενημέρωση των κυπρίων για τα δικαιώματα αυτά ως προτεραιότητα τους, για τον λόγο αυτό και ο τομέας αυτός υστερεί αφάνταστα, σε σχέση με άλλα δικαιώματα όπως των παιδιών , της γυναίκας κλπ, που διαθέτουν και δικούς τους επιτρόπους.
Το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κύπρου (ΚΑΔΚ) που λειτουργεί ως παρατηρητήριο για τα δικαιώματα των ΑμεΑ στη Κύπρο, δέχεται καθημερινά πολλές και σημαντικές  καταγγελίες παραβίασης των δικαιωμάτων τους, κυρίως από κακή διαχείριση και από τον μη εκσυγχρονισμό (mainstreaming) των κυπριακών  νόμων και των διαφόρων προγραμμάτων βάση της ΣΥΜΒΑΣΗΣ. 
Μετά την Ευρωπαϊκή ΚΥΡΩΣΗ και τη συνεργασία μας με πολλά Ευρωπαϊκά Κέντρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το ΚΑΔΚ δεν έχει τίποτα άλλο παρά να προωθεί τα παράπονα αυτά στους ανάλογους ευρωπαϊκούς φορείς για ενημέρωση και στήριξη των κυπρίων και άλλων ευρωπαίων ΑμεΑ που ζουν στη Κύπρο.

Για περισσότερες πληροφορίες στο E mail : chrysis@esfc.org.cy και στο τηλ 99531084

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου