Επιστήμονες στη Μελβούρνη μελετούν μια νέα επαναστατική μέθοδο θεραπείας των ατόμων που έχουν υποστεί εγκεφαλικό.
Πιστεύουν ότι τα βλαστοκύτταρα δωρητών μπορούν να εμφυτευτούν απευθείας στον εγκέφαλο των ασθενών, αντικαθιστώντας τα κατεστραμμένα κύτταρα και επισπεύδοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τη θεραπεία.
Το εγκεφαλικό συμβαίνει, όταν παρεμποδίζεται η κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, στερώντας τον από οξυγόνο και προκαλώντας βλάβη η οποία - μέχρι τώρα τουλάχιστον - θεωρείται μη αναστρέψιμη.
Σύμφωνα, όμως, με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ. Κάρλι Ρούλστον, ο εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να αυτοθεραπευτεί με την παραγωγή νέων κυττάρων και τη δημιουργία νέων φλεβών γύρω από τα κατεστραμμένα κύτταρα.
Για λόγους, όμως, τους οποίους η επιστήμη δεν είναι σε θέση ακόμη να εξηγήσει, οι δύο αυτές λειτουργίες δεν συμπίπτουν απαραίτητα, περιορίζοντας έτσι τις πιθανότητες θεραπείας του ασθενούς.
"Στόχος μας είναι, λοιπόν, να ρυθμίσουμε αυτή τη διαδικασία".
Δεν είναι, εντούτοις, κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί στο εγγύς μέλλον μιας και, σύμφωνα με τον δρα Ρούλστον, θα περάσουν αρκετά χρόνια πριν αρχίσουν τα πειράματα της νέας μεθόδου σε ασθενείς που υπέστησαν εγκεφαλικό.
Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Σ. Χατζημανώλη)
Τελικά η Ελλαδίτσα μας δεν είναι η μόνη χώρα που προσφέρει απολαυστική οδήγηση γεμάτη συγκινήσεις στους οδηγούς που προσπαθούν να ακροβατήσουν ανάμεσα στις λακκούβες.
Παρόμοια προβλήματα έχουν και στην Βραζιλία όπως μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε από τις φωτογραφίες που ακολουθούν. Μόνο που εκεί ένας μηχανικός αυτοκινήτων είχε μια έξυπνη ιδέα. Κατασκεύασε μια κούκλα (καλά δεν είναι και η Barbi..ούτε καν ο Ken), περισσότερο σαν σκιάχτρο μοιάζει, την οποία τοποθετούσε όπου είχε προβλήματα ο δρόμος στο Rio de Janeiro.
Το περίεργο της υποθέσεως είναι ότι η κούκλα παρουσίασε εκπληκτικά αποτελέσματα και απέκτησε διεθνή φήμη. Οι μεν οδηγοί ελαχιστοποιούσαν την ταχύτητα τους και έτσι αποφεύχθηκαν πολλά ατυχήματα ενώ οι αρμόδιοι επισπεύδουν τις διαδικασίες αποκατάστασης των δρόμων για να αποφύγουν το ρεζιλίκι του σκιάχτρου. Απλό , φτηνό, αποδοτικό…
«Αν είναι χαζό αλλά δουλεύει… δεν είναι χαζό»…
Ένας καρκινοπαθής στη Σιγκαπούρη κρατήθηκε επί τέσσερις ώρες από τους άνδρες της υπηρεσίας των τελωνείων, στις ΗΠΑ, επειδή δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τα δακτυλικά του αποτυπώματα κι αυτό γιατί προφανώς είχαν "εξαφανιστεί" εξαιτίας ενός φαρμάκου που λάμβανε.
Το περιστατικό, το οποίο αναφέρθηκε στα Χρονικά της Ογκολογίας από τον θεράποντα γιατρό του Ταν Ενγκ Χουάτ, ο οποίος συμβούλευσε τους καρκινοπαθείς να λαμβάνουν το συγκεκριμένο φάρμακο, να φέρουν μαζί τους επιστολή από τον γιατρό τους όταν επισκέπτονται τις ΗΠΑ.
Το φάρμακο περιέχει μία δραστική ουσία, την καπεσιταμπίνη, και χορηγείται ως χημειοθεραπευτική μέθοδος από το στόμα, χρησιμοποιείται συχνά από ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και λαιμού, καρκίνο στο μαστό, στο στομάχι ή στο έντερο. Μία από τις παρενέργειές του είναι η χρόνια φλεγμονή των άκρων, το ξεφλούδισμα του δέρματος, τα έλκη ή αυτό που είναι γνωστό ως "σύνδρομο χεριών και ποδιών" ή αλλιώς "παλαμιαία - πελματιαία ερυθροδυσαισθησία".
"Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εξάλειψη των δακτυλικών αποτυπωμάτων με τον καιρό", εξηγεί ο Ταν, ανώτατος σύμβουλος του τμήματος Ογκολογίας του Εθνικού Αντικαρκινικού Κέντρου της Σιγκαπούρης.
Ο εν λόγω ασθενής, ένας 62χρονος άνδρας, έπασχε από μεταστατικό καρκίνο κεφαλής και λαιμού.
Για να εμποδίσει την επανεμφάνιση του καρκίνου, λάμβανε αυτό το φάρμακο.
Πηγή:(Ρόιτερ)
Οι διακόπτες των φώτων, το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης (και όχι μόνο), ακόμα και τα κλειδιά του σπιτιού, μπορεί στο μέλλον να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, χάρη σε μια νέα τεχνολογία που αναπτύσσεται στην Ευρώπη και θα επιτρέπει στους χρήστες-ενοίκους να εκτελούν τις καθημερινές δραστηριότητες μέσα στο σπίτι τους δίνοντας εντολές, όχι φωνητικές, αλλά με το μυαλό τους και μόνο!
Η καινοτομική τεχνολογία, που επιδείχτηκε για πρώτη φορά στη φετινή γερμανική έκθεση "CeBIT" του Αννόβερου, επιτρέπει στον χρήστη να ελέγχει με τις σκέψεις του τις διασυνδεμένες ηλεκτρονικές συσκευές που θα βρίσκονται σε κάθε "έξυπνο" σπίτι του μέλλοντος. Η δυνατότητα αυτή αναμένεται να αποβεί πολύτιμη σε άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και σε τεμπέληδες που βαριούνται να σηκωθούν από τον καναπέ.
Η τεχνολογία -η οποία αποτελεί μια διεπαφή (interface) ανάμεσα στον εγκέφαλο και στον κομπιούτερ- αναπτύχθηκε από την αυστριακή εταιρία g.tec (που δημιουργήθηκε το 1999 σαν "spin-off" εταιρία από δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Γκρατς), σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα, στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. προγράμματος "Presenccia".
Στο πλαίσιο του έργου, δημιουργήθηκε ένα πλήρες εικονικό (virtual) "έξυπνο" σπίτι, μέσα στο οποίο ο χρήστης κινείται σκεπτόμενος απλώς πού θέλει να πάει και τι να κάνει. Ένας εξοπλισμός ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος είναι συνδεμένος στο κεφάλι του και καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου του μέσω ηλεκτροδίων προσαρμοσμένων στο κρανίο. Μετά από μια περίοδο μάθησης, το σύστημα ξέρει πλέον να αναγνωρίζει τα ξεχωριστά μοτίβα νευρωνικής δραστηριότητας που αντιστοιχούν στις διαφορετικές σκέψεις-προθέσεις (στο άναμμα του φωτός, στην αλλαγή καναλιού στην τηλεόραση, στο κλείσιμο της πόρτας κλπ).
Η δυνατότητα κίνησης και ελέγχου των αντικειμένων σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, στη συνέχεια θα "μεταφράζεται" στις αντίστοιχες δράσεις στο πραγματικό περιβάλλον του "έξυπνου" σπιτιού (το φως θα ανάβει, το κανάλι θα αλλάζει, η πόρτα θα κλείνει κλπ). Η υλοποίηση αυτού του επομένου σταδίου, στις συνθήκες ενός πραγματικού "έξυπνου" σπιτιού, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος SM4all, που χρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της Ε.Ε.
Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει και άλλες εφαρμογές, που επίσης έχουν δοκιμαστεί στο πλαίσιο του προγράμματος "Presenccia": Για παράδειγμα, άτομα που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό και φέρουν πλέον τεχνητό άκρο, μαθαίνουν να το χρησιμοποιούν και να το ελέγχουν με τη σκέψη τους, άτομα που κινούνται με αναπηρικό καροτσάκι μαθαίνουν σταδιακά να περπατάνε σε εικονικό περιβάλλον ή να μετακινούνται με το καροτσάκι τους, αφού είναι ασφαλέστερο να μην ξεκινάνε κατευθείαν τη μάθησή τους σε πραγματικές συνθήκες, καθώς κάθε λάθος τους θα ήταν επικίνδυνο. Επίσης έχουν γίνει πετυχημένα πειράματα για τον έλεγχο με τη σκέψη ενός μικρού ρομπότ ή του ίδιου του αναπηρικού καροτσιού.
Η πολλά υποσχόμενη τεχνολογία διεπαφής εγκεφάλου-κομπιούτερ κερδίζει συνεχώς έδαφος σε όλο τον κόσμο κι έχει ιδίως ιατρικές εφαρμογές προς το παρόν, αλλά σταδιακά αναμένεται να επεκταθεί η χρήση της στην καθημερινότητα των ανθρώπων και στα σπίτια τους.
Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ
Δύο γυάλινες πόρτες, ένα κουμπί και δύο φωτάκια. Πράσινο και κόκκινο, όπως στα φανάρια. Μια φωνή που επαναλαμβάνει τα ίδια σε όλους, χωρίς να δέχεται ερωτήσεις. Δεν μπορείς να διαφωνήσεις μαζί της. Δεν ακούει. Μόνο διατάζει.
«Βγάλτε τα γυαλιά σας. Κοιτάξτε ψηλά στην κάμερα. Στρίψτε το κεφάλι αριστερά». Οι εντολές δεν προέρχονται από τον φωτογράφο της γειτονιάς σας, με στόχο μια φωτογραφία ταυτότητας. Είναι η φωνή της καινούργιας πόρτας της οικείας σας τράπεζας, που αν δεν την υπακούετε, πολύ απλά δεν θα μπορέσετε να μπείτε και να πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε συναλλαγή.
Face control στις τράπεζες λοιπόν; Δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, αφού σε πολλά υποκαταστήματα όχι μόνο μας φωτογραφίζουν, αλλά διατηρούν το υλικό στα αρχεία τους για επτά ημέρες. Φυσικά χωρίς την έγγραφη ή προφορική μας συγκατάθεση.
Το πρόβλημα φαίνεται ότι επικεντρώνεται στην Εθνική Τράπεζα, εναντίον της οποίας υπάρχουν δεκάδες αναφορές και καταγγελίες στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Οι υπόλοιπες τράπεζες που εγκατέστησαν τις διπλές θύρες περιορισμένης πρόσβασης, όπως ονομάζονται, αρκέστηκαν στην καθυστέρηση, τους ανιχνευτές μετάλλων ή στην απλή βιντεοσκόπηση, ώστε κάποιος που φορά κουκούλα να μην μπορεί να εισέλθει.
Η Εθνική Τράπεζα όμως προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα. Εγκατέστησε στο κενό που μεσολαβεί ανάμεσα στις δύο γυάλινες πόρτες μια φωτογραφική μηχανή συνδεδεμένη με ένα σύστημα που διαθέτει «δείγματα» προσώπων. Αν δεν ταιριάζετε με αυτά, χάσατε... Θα μείνετε απ' έξω.
Η «Ε» απευθύνθηκε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και στη νομική σύμβουλο Ευανθία Χατζηλιάση που χειρίζεται το θέμα. «Σαφώς και υπάρχει φωτογράφηση και επεξεργασία. Η Εθνική μάλιστα διατηρεί τις φωτογραφίες για επτά ημέρες. Μας το επιβεβαίωσαν οι ίδιοι όταν ζητήσαμε τις προδιαγραφές».
Η υπόθεση συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αρχή, ο φάκελος συμπληρώθηκε και η απόφαση αναμένεται να βγει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
Σύμφωνα δε με τη νομική σύμβουλο κ. Χατζηλιάση, που έχει στα χέρια της τον φάκελο της υπόθεσης, η γνωστοποίηση της Εθνικής Τράπεζας προς την Αρχή ήταν εκπρόθεσμη. Δηλαδή πρώτα εγκατέστησαν τα συστήματα, μετά πήγε η Αρχή για να διενεργήσει ελέγχους και κατόπιν κατέθεσαν οι ιθύνοντες της Εθνικής τα απαραίτητα έγγραφα.
«Κάποιοι θεωρούν ότι γίνεται ιριδοσκόπηση (σ.σ. φωτογράφηση της ίριδας του ματιού) και ταυτοποίηση. Από τους ελέγχους που έχουμε κάνει δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Το σύστημα έχει αποθηκευμένες κάποιες "γεωμετρίες" προσώπων. Ετσι, απλά επιτρέπει την είσοδο μόνο σε όσους έχουν ακάλυπτο πρόσωπο».
Προσφυγές στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων
«Επειδή αρνήθηκα να υπακούσω στις φωνητικές οδηγίες και να εστιάσω το βλέμμα μου στην κάμερα, πλησίασε υπάλληλος της τράπεζας πίσω από το γυάλινο τζάμι του κουβουκλίου και με ενημέρωσε ότι είτε ακολουθώ τις φωνητικές οδηγίες προκειμένου να απασφαλιστεί η πόρτα είτε πρέπει να αποχωρήσω διότι δεν υπάρχει πλέον εναλλακτικός τρόπος συναλλαγών στο κατάστημα». Η καταγγελία αυτή έφτασε στην Αρχή Προστασίας μέσω της Ειδικής Γραμματείας της Βουλής τον περασμένο Απρίλιο. Ο καταγγέλλων θεωρεί, μεταξύ άλλων, ότι παραβιάζονται τα προσωπικά του δεδομένα, το δικαίωμα στην προσωπικότητά του, τα χρηστά ήθη και το τεκμήριο αθωότητάς του.
Στο ίδιο ύφος και οι υπόλοιπες καταγγελίες που έχει στη διάθεσή της η «Ε» για πολλά υποκαταστήματα της Εθνικής σε όλη την Ελλάδα. «Μου ζητήθηκε να βγάλω τα γυαλιά που φορούσα για να ανοίξει η πόρτα. Οταν εξέφρασα τη δυσφορία μου στον διευθυντή του καταστήματος, η απάντησή του ήταν "σιγά μη σε αφήσουμε να μπεις με τα γυαλιά". Θεωρώ κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειάς μου ως πολίτη το γεγονός ότι για να εισέλθω στην τράπεζα με την οποία συναλλάσσομαι πρέπει να συγκατατίθεμαι όχι μόνο στο να με βιντεοσκοπήσουν, αλλά εκβιαστικά να μου υποδειχθεί πού θα σταθώ, πού θα κοιτάξω, καθώς και εάν θα φοράω γυαλιά ή όχι. Θεωρούμαι μήπως εκ προοιμίου δυνητικός εγκληματίας;».
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Φωτογραφίζει με υπουργική απόφαση που έχει καταργηθεί
Τι απαντά όμως σε όλ' αυτά η Εθνική Τράπεζα;
Σε γραπτή απάντησή της στην «Ε», στις 11 Μαΐου, αφ' ενός παραδέχεται ότι φωτογραφίζει και κρατά το υλικό για επτά ημέρες. Αφ' ετέρου υποστηρίζει ότι οι ενέργειές της είναι καθ' όλα νόμιμες, επικαλούμενη μια απόφαση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης του 1997 (3015/30/3-δ/04.04.97), η οποία έχει καταργηθεί.
Προφανώς, το νομικό τμήμα της ΕΤΕ δεν έχει ακόμα λάβει γνώση(;) της υπουργικής απόφασης που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 23 του περασμένου Μαρτίου και σύμφωνα με την οποία η προηγούμενη διάταξη καταργείται (άρθρο 7 της απόφασης 3015/30/6).
Στη νέα υπουργική απόφαση, που αφορά τον «Καθορισμό όρων ασφαλείας καταστημάτων πιστωτικών ιδρυμάτων», ορίζονται επακριβώς τα υποχρεωτικά μέτρα ασφάλειας που οφείλουν να πάρουν οι τράπεζες εντός λίγων μηνών. Στα άρθρα 2 παρ. 1.ε και 3.α αναφέρονται όλες οι απαραίτητες προδιαγραφές των θυρών ασφαλείας. Πουθενά δεν γίνεται λόγος ούτε για φωτογράφηση και διατήρηση αρχείου ούτε για εντολές, που έχουν να κάνουν με την «εμφάνιση» των πελατών.
Είναι απορίας άξιο, λοιπόν, πώς μια τόσο μεγάλη τράπεζα επικαλείται τη νομιμότητα σε μια διάταξη που έχει καταργηθεί. Ιδού οι απαντήσεις στα ερωτήματα της «Ε» μέσω της αρμόδιας διεύθυνσης της ΕΤΕ:
* Πρόκειται για βιντεοσκόπηση ή φωτογράφηση εισερχομένου;
**«Το σύστημα που η Τράπεζα έχει εγκαταστήσει:
Πραγματοποιεί έναν προέλεγχο των πελατών κατά την είσοδό τους στο κατάστημα και αποτρέπει την είσοδο όταν καλύπτονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Δεν πραγματοποιεί έλεγχο βιομετρικών χαρακτηριστικών (π.χ. βάσει ίριδας ματιού, δακτυλικών αποτυπωμάτων κ.λπ.). Λαμβάνει φωτογραφίες των εισερχομένων προσώπων, ώστε να αναγνωρίζονται αυτά σε περιπτώσεις τέλεσης εγκληματικών ενεργειών. Η συγκεκριμένη ενέργεια είναι απολύτως συμβατή με τους όρους εφαρμογής της απόφασης 3015/30/3-δ/04.04.97 του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως "Οροι ασφαλείας τραπεζών και ανταλλακτηρίων συναλλάγματος" (ΦΕΚ Β' 276/1997)».
** Πόσο καιρό διατηρείτε τα όποια αρχεία;
**«Επτά ημέρες».
* Πώς διασφαλίζεται το απόρρητο και η προστασία των δεδομένων των πολιτών;
**«Η Τράπεζα, από τη φύση των εργασιών της, χειρίζεται καθημερινά προσωπικά δεδομένα και απόρρητες πληροφορίες π.χ. πιστοληπτικής ικανότητας, καταθέσεων κ.λπ. Οι αυστηρές διαδικασίες που θέτουν οι νόμοι για την προστασία των προσωπικών δεδομένων αλλά και οι εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου της Τράπεζας αποτελούν δικλίδα ασφαλείας ώστε να διασφαλίζεται το απόρρητο και η προστασία των δεδομένων που συγκεντρώνονται από τη χρήση των θυρών αποτροπής».
* Ποιος νόμος μάς υποχρεώνει να αφαιρούμε γυαλιά, καπέλα κ.λπ. για να εισέλθουμε στην τράπεζα;
**«Δεν είναι υποχρέωση που απορρέει από νόμο. Η εμπειρία έχει δείξει ότι όσες φορές έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις σε βάρος τραπεζικών καταστημάτων, οι εμπλεκόμενοι χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους ώστε να καλύπτονται τα πρόσωπά τους, για να μην είναι αναγνωρίσιμοι από τα συστήματα που υπάρχουν στα καταστήματα ή από τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων (υπάλληλοι, πελάτες). Επομένως, η ίδια η λογική του συστήματος, που είναι η αποτροπή των εγκληματικών ενεργειών, συνιστά να μην επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα που η αναγνώριση του προσώπου τους δεν είναι εφικτή».
Μάλιστα. Δεν υπάρχει λοιπόν νομοθεσία που να καλύπτει αυτή την πρακτική. Και σα να μην έφταναν όλ' αυτά, η ΕΤΕ υποστηρίζει ότι όλα έγιναν για το... καλό μας, προσθέτοντας άλλη μια παράγραφο στην απάντησή της, προσπαθώντας να αιτιολογήσει (η να δικαιολογήσει) τις πρακτικές που εφαρμόζει: «Γενικά, η εγκατάσταση των νέων θυρών αποτροπής αποτελεί πράξη προσαρμογής σε φαινόμενα εγκληματικότητας που είχαν παρουσιάσει έξαρση και οδήγησαν την τράπεζα στη λήψη των σχετικών αποφάσεων. Σκοπός είναι η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος συναλλαγών όπου τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι πελάτες θα αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια. Ολα τα ενδεδειγμένα μέτρα έχουν ληφθεί ώστε και να εξασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα αλλά και να γίνει η προσαρμογή των πελατών με τη μικρότερη δυνατή όχληση. Παρόμοια συστήματα λειτουργούν από χρόνια σε τραπεζικά καταστήματα του εξωτερικού και η εμπειρία από αυτά είναι θετική, γιατί περιορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό οι εγκληματικές ενέργειες».
EUROBANK: Εμείς, μόνο χρονο- καθυστέρηση
Μία από τις τράπεζες που έχουν επιλέξει να εγκαταστήσουν τις πόρτες περιορισμένης πρόσβασης είναι και η Eurobank, η οποία ήδη έχει αντικαταστήσει τις παλιές πόρτες σε 220 από τα 420 υποκαταστήματά της.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Δικτύου της Eurobank, έχει επιλεγεί η απλή εκδοχή με χρονοκαθυστέρηση. «Η χρονοκαθυστέρηση είναι το πρωταρχικό αποτρεπτικό μέσο. Δεν είχαμε καμία ληστεία τα τελευταία δύο χρόνια στα υποκαταστήματα που τις τοποθετήσαμε. Δεν το κάναμε τόσο για τα χρήματα, όσο για τους πελάτες. Η Εθνική έχει ίδιου τύπου με μας, αλλά έχουν προσθέσει τη φωτογράφηση. Το μόνο πρόσθετο που έχουμε εμείς είναι ότι, σε υψηλής επικινδυνότητας υποκαταστήματα, όπως για παράδειγμα του Ασπροπύργου, πρέπει ο πελάτης να χτυπήσει το κουδούνι. Ο αρμόδιος υπάλληλος ελέγχει από την κάμερα και αν δεν ανοίξει την πόρτα, δεν μπαίνει κανείς. Μάλιστα, αποφασίσαμε να κάνουμε τις καινούριες πόρτες λίγο πιο χρηστικές, αφού είναι διπλής ροής και δεν αναγκάζονται οι πελάτες να ψάχνουν από πού θα μπουν και από πού θα βγουν».
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ
«Η τράπεζα φωτογραφίζει από μόνη της»
Τι είναι τελικά αυτές οι πόρτες και ποιες οι ακριβείς προδιαγραφές τους;
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας «Θεοδόσης ΑΒΕΕ», Διονύση Θεοδόση, δεν υπάρχουν συστήματα που να φωτογραφίζουν και να αποθηκεύουν στοιχεία, τουλάχιστον στις τράπεζες όπου η εταιρεία του έχει κάνει τοποθετήσεις. Και επειδή πρόκειται για περισσότερες από 1.000, μεταξύ των οποίων και αυτές της Εθνικής, η «Ε» απευθύνθηκε σ' αυτόν για να μας διαφωτίσει τουλάχιστον για την τεχνική πλευρά.
«Δεν φωτογραφίζουν κανέναν. Δεν έχουμε βάλει εμείς κανένα σύστημα που να φωτογραφίζει ή να καταγράφει. Απλά το σύστημα έχει μια εικόνα ενός "προσώπου" με μάτια, μύτη και στόμα. Αν αυτά δεν φαίνονται, δεν επιτρέπει την είσοδο».
Αυτό σημαίνει ότι κατά πάσαν πιθανότητα το σύστημα φωτογράφησης και αποθήκευσης της Ε.Τ. τοποθετήθηκε εκ των υστέρων. «Εμείς πάντως, όταν μας ζητήθηκε, στείλαμε στοιχεία στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων που αποδεικνύαν ότι τα συστήματά μας δεν κρατούν στοιχεία ή φωτογραφίες».
Ολα ξεκίνησαν το 2005 όταν πρώτη η Γενική Τράπεζα αποφάσισε να βάλει τέτοιες πόρτες. «Τα αποτελέσματα όσον αφορά τις ληστείες ήταν θεαματικά. Μηδενίστηκαν. Ετσι, και οι άλλες τράπεζες ακολούθησαν και μέχρι τώρα έχουμε βάλει περισσότερες από 1.000 και οι παραγγελίες συνεχίζονται».
Τρία είδη θυρών
Οπως εξηγεί ο κ. Θεοδόσης, υπάρχουν τρία είδη θυρών. Οι απλές, που με τη χρήση τους υπάρχει καθυστέρηση στην είσοδο και την έξοδο, αυτές που στον ενδιάμεσο χώρο έχουν ανιχνευτές μετάλλου και οι «ενισχυμένες» που έχουν μπει στα hi risk (μεγάλου ρίσκου/επικινδυνότητας) υποκαταστήματα, που δεν ξεπερνούν το 2% του συνόλου. Οσον αφορά τις τελευταίες -και πάντα σύμφωνα με τον κ. Θεοδόση- δεν επιτρέπουν την είσοδο σε όσους φορούν κουκούλα, κράνος ή μεγάλα γυαλιά (μάσκα). «Και σε αυτή την περίπτωση ο αρμόδιος υπάλληλος-χειριστής θα συνομιλήσει με τον πελάτη και θα εγκρίνει ή όχι την είσοδό του. Οπότε κάποιος μπανταρισμένος ή με πρόβλημα υγείας θα μπει με τη βοήθεια του υπαλλήλου».
Της ΛΙΑΝΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ελευθεροτυπία, Σάββατο 16 Μαΐου 2009
Πηγή: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=16/05/2009&id=44807
ασφαλείας, στις εισόδους κάποιων υποκαταστημάτων, έχει παρατηρηθεί οτι ναι
μεν έχουν ανεμοφράκτη με αυτόματα συρόμενες πόρτες, που οι πρώτες ανοίγουν,
εισέρχεται ο πελάτης, κλείνουν και μετά ανοίγουν οι δεύτερες - όμως ο μεταξύ
τους χώρος είναι μικρός και έτσι δεν χωρά αναπηρικό ή άλλο αμαξίδιο. Μερικές
φορές όταν ο πελάτης είναι στο ενδιάμεσο έχουν ηχητική αγγελία <<βγάλτε τα
γυαλιά σας και κοιτάξτε την κάμερα >> - που το κωφό άτομο δεν την ακούει, το
τυφλό δεν την βλέπει και το κοντό ή καθήμενο σε αναπηρικό αμαξίδιο δεν την
φθάνει! Υπάρχει και η κατηγορία των ανθρώπων με κλειστοφοβία που
εγκλωβίζονται στον ενδιάμεσο χώρο - παγιδεύονται και παθαίνουν κρίσεις πανικού. Το καταπληκτικό αυτό σύστημα αποκλεισμού όλων των κατηγοριών ΑμεΑ εγκαθιστά εδώ και καιρό κυρίως η Eθνική Tράπεζα, το αστείο είναι ότι κανείς από την φοβερή ΕΣΑμεΑ δεν το έχει πάρει ακόμη είδηση - προφανώς ο πρόεδρός της και οι περί αυτόν δεν επισκέπτονται τράπεζες.
Γιάννης Πολυχρονίου
Δημητράκη πες αλεύρι... ο Σεπτέμβρης σε γυρεύει!
Αποφασίζει κάποτε ο Χριστός να κατέβει στη γη, να δει πώς είναι τα πράγματα κάτω.
Μπαίνει σε ένα μπαρ, κάθεται και δίπλα του κάθονται και τα πίνουν ένας Γερμανός, ένας Γάλλος και ένας Έλληνας. Ο Χριστός δεν πίνει τίποτα. Μετά από λίγο, τον κοιτάει ο Γερμανός, και λέει στον μπάρμαν:
- Δώσε μια μπύρα από μένα στο παιδί που κάθεται εκεί, κρίμα είναι και φαίνεται να διψάει.
Δίνει λοιπόν ο μπάρμαν μια μπύρα στον Χριστό και την πίνει.
Μετά από λίγο, κοιτάει τον Χριστό ο Γάλλος, φωνάζει τον μπάρμαν και του λέει:
- Δώσε ένα μπουκάλι κρασί στο παιδί εκεί, κρίμα είναι να κάθεται έτσι μόνος του και να μην πίνει τίποτα. Εγώ κερνάω.
Πάει λοιπόν ο μπάρμαν στον Χριστό το μπουκάλι το κρασί κι αυτός το πίνει. Δεν περνάει λίγη ώρα, φωνάζει κι ο Έλληνας τον μπάρμαν και του λέει:
- Κέρνα από μένα το παιδί που κάθεται εκεί, ένα καραφάκι ούζο και πήγαινέ του κι ένα περιποιημένο μεζέ, γιατί σαν να φαίνεται πεινασμένος.
Πηγαίνει λοιπόν την παραγγελία ο μπάρμαν στον Χριστό. Κάποια στιγμή σηκώνεται ο Χριστός πλησιάζει τον Γερμανό, τον ακουμπάει στον ώμο. Τινάζεται τότε εκείνος και γεμάτος έκπληξη του λέει:
- Χριστέ μου, εσύ είσαι!
- Πώς με κατάλαβες; απορεί ο Χριστός.
- Αφού μόλις με ακούμπησες, μου πέρασαν τα αρθριτικά μου.
Πλησιάζει τότε ο Χριστός τον Γάλλο και καθώς τον ακουμπάει στον ώμο, αυτός τινάζεται, τον κοιτάζει και του λέει:
- Χριστέ μου, είσαι στα αλήθεια εσύ!
- Μα καλά πώς με αναγνώρισες; Απορεί ο Χριστός.
- Μόλις με άγγιξες, μου πέρασε το άσθμα που με ταλαιπωρούσε χρόνια!
Πλησιάζει τέλος ο Χριστός και τον Έλληνα. Πάει να τον ακουμπήσει, τραβιέται ο Έλληνας.
- Μα καλά τί έπαθες; ρωτά ο Χριστός.
- Χριστέ μου, του λέει ο Έλληνας, χαίρομαι πολύ που σε βλέπω μπροστά μου, αλλά χειρονομίες από σένα δεν θέλω... Είδα κι έπαθα να βγάλω την αναπηρική σύνταξη!!!
Τηλεφωνήτρια: "Pizza Hut, καλησπέρα σας."
Πελάτης: "Καλησπέρα, θα ήθελα να δώσω μια παραγγελία."
Τηλεφωνήτρια: "Θα μπορούσα να έχω τον ΕΑΤ σας, παρακαλώ;"
Πελάτης: "Τον Εθνικό Αριθμό Ταυτοποίησής μου (National ID Number), ναι, μια στιγμή, ορίστε, είναι ο 6102049998-45-54610."
Τηλεφωνήτρια: "Ευχαριστώ, κύριε Αποστολόπουλε. Λοιπόν η διεύθυνσή σας είναι Παπαδιαμάντη 45, και ο αριθμός τηλεφώνου σας 210-111-1111.
Το επαγγελματικό τηλέφωνό σας στην «Ασφάλειες Χατζηπαπάς» είναι 210-123-4567 και ο αριθμός του κινητού σας 6972-12345. Από ποιον αριθμό καλείτε ;"
Πελάτης: "Εεε; Είμαι στο σπίτι. Από πού τις βγάζετε όλες αυτές τις πληροφορίες;"
Τηλεφωνήτρια: "Είμαστε συνδεδεμένοι με το σύστημα, κύριε."
Πελάτης: (Στεναγμός) "Α μάλιστα ! Θα ήθελα δύο σπέσιαλ πίτσες με κρέας..."
Τηλεφωνήτρια: "Δεν νομίζω ότι θα ήταν καλή ιδέα, κύριε."
Πελάτης: "Α μπα;"
Τηλεφωνήτρια: "Σύμφωνα με τον ιατρικό σας φάκελο, υποφέρετε από υπέρταση και το επίπεδο της χοληστερόλης σας είναι υψηλό. Η ασφάλεια περίθαλψης που έχετε σας απαγορεύει μια τόσο επικίνδυνη για την υγεία σας επιλογή."
Πελάτης: "Αϊ ! Τι μου προτείνετε λοιπόν;"
Τηλεφωνήτρια: "Μπορείτε να δοκιμάσετε την Πίτσα Λάιτ με γιαούρτι σόγιας. Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει πολύ."
Πελάτης: "Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα μου αρέσει αυτή η πίτσα;"
Τηλεφωνήτρια: "Συμβουλευτήκατε τις 'Νόστιμες συνταγές με σόγια' στη βιβλιοθήκη της περιοχής σας την περασμένη εβδομάδα, κύριε. Εξ ου και η πρόταση μου."
Πελάτης: "Καλά, εντάξει. Δώστε μου δύο, οικογενειακό μέγεθος. Τι οφείλω;"
Τηλεφωνήτρια: "Πραγματική ευκαιρία για σας, τη σύζυγό σας και τα τέσσερα παιδιά σας, κύριε. Οφείλετε 49,99 ?."
Πελάτης: "Να σας δώσω τον αριθμό της πιστωτικής μου κάρτας."
Τηλεφωνήτρια: "Λυπάμαι, κύριε, αλλά φοβάμαι ότι θα πρέπει να πληρώσετε μετρητοίς... Το υπόλοιπο της πιστωτικής σας κάρτας έχει υπερβεί το όριο".
Πελάτης: "Θα πάω να βγάλω μετρητά από το μηχάνημα προτού έρθει ο υπάλληλός σας."
Τηλεφωνήτρια: "Ούτε αυτό είναι δυνατόν, κύριε. Ο τραπεζικός σας λογαριασμός είναι ακάλυπτος."
Πελάτης: "Να μη σας ενδιαφέρει. Εσείς στείλτε μου τις πίτσες. Θα έχω τα μετρητά. Πόση ώρα θα πάρει;"
Τηλεφωνήτρια: "Έχουμε μια μικρή καθυστέρηση, κύριε. Θα είναι στο σπίτι σας σε 45 λεπτά περίπου. Εάν βιάζεστε, μπορείτε να έρθετε να τις πάρετε, αφού βγάλετε τα μετρητά, αλλά η μεταφορά πίτσας με μοτοσυκλέτα είναι τουλάχιστον ακροβασία."
Πελάτης: "Πού στο διάολο ξέρετε ότι έχω μηχανή;"
Τηλεφωνήτρια: "Βλέπω εδώ ότι επειδή δεν καταβάλατε εμπρόθεσμα τις δόσεις, το αυτοκίνητό σας έχει κατασχεθεί. Αλλά η Χάρλεϊ έχει εξοφληθεί, οπότε απλώς συνεπέρανα ότι θα την χρησιμοποιούσατε..."
Πελάτης: "@#%/$@&?#!" (= Μπινελίκια !!!)
Τηλεφωνήτρια: "Σας συμβουλεύω να παραμείνετε κόσμιος, κύριε. Έχετε ήδη καταδικαστεί τον Ιούλιο του 2008 για προσβολή οργάνου της τάξεως."
Πελάτης: (Άφωνος)
Τηλεφωνήτρια: "Κάτι άλλο κύριε;"
Πελάτης: "Όχι τίποτα. Α ναι, μην ξεχάσετε τα δυο λίτρα δωρεάν Κόκα Κόλα μαζί με τις πίτσες, σύμφωνα με τη διαφήμισή σας."
Τηλεφωνήτρια: "Λυπάμαι, κύριε, αλλά υπάρχει ρήτρα στη διαφήμισή μας που μας απαγορεύει να προσφέρουμε δωρεάν αναψυκτικά σε διαβητικούς."
Αναδημοσίευση από email
Το Ειρηνοδικείο Αθηνών εξέδωσε δύο αποφάσεις για την γνωστή υπόθεση του πεζού που υπερπήδησε ένα τζιπ το οποίο είχε σταθμεύσει σε πεζοδρόμιο αποκλείοντας την ελεύθερη διέλευση των περαστικών.
Η υπόθεση είχε απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης ως μία ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου παρόλο που είχε παρκάρει παράνομα έκανε μήνυση και αγωγή αποζημίωσης εναντίον του πεζού που υπερπήδησε το τζιπ, αλλά και της φίλης του που επίσης εμποδίστηκε στην διέλευση του πεζοδρομίου. Οι πεζοί απάντησαν επίσης με αγωγή και μήνυση.
Το Ειρηνοδικείο έκρινε ως εξής:
Σύμφωνα με την απόφαση 966/2009 του Δικαστηρίου, ο ιδιοκτήτης του τζιπ καλείται να καταβάλλει 600 ευρώ σε κάθε έναν από τους δύο πεζούς καθώς και 80 ευρώ για τα δικαστικά τους έξοδα.
Σύμφωνα με την απόφαση 967/2009 του Δικαστηρίου, ο πεζός που υπερέβη το αυτοκίνητο, καλείται να καταβάλλει αποζημίωση 745 ευρώ καθώς κι 100 ευρώ για δικαστικά έξοδα, ενώ η αγωγή του ιδιοκτήτη απορρίπτεται για την πεζό φίλη, στην οποία ο ιδιοκτήτης καλείται να καταβάλλει άλλα 100 ευρώ ως δικαστικά έξοδα. Με την δεύτερη απόφαση πάντως απορρίφθηκε η ένσταση του πεζού για ενάσκηση νόμιμου δικαιώματος του να συνεχίσει την περιπατητική του ευθεία ακόμη και πάνω από το τζιπ: το Δικαστήριο δηλαδή δεν δικαίωσε αυτή την πράξη, αλλά αναγνώρισε την αγανάκτησή του.
Σημειωτέον ότι και οι δύο αποφάσεις είναι τελικές, καθόσον δεν προσβάλλονται με έφεση (επειδή εκδικάστηκαν με την ειδική διαδικασία των μικροδιαφορών), ενώ δεν προβλέπεται και ενάσκηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Η απόφαση 966/2009 είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή αναγνωρίζει δικαίωμα αποζημίωσης για προσβολή προσωπικότητας του διερχόμενου πεζού από παράνομα παρκαρισμένο αυτοκίνητο που έχει καταλάβει το πεζοδρόμιο. Εκτός δηλαδή από την προστασία του νόμου με το διοικητικό πρόστιμο της τροχαίας - η οποία στην συγκεκριμένη υπόθεση δεν επελήφθη του θέματος και η μεροληψία εις βάρος των πεζών από τον αστυνομικό που κατέγραψε το συμβάν έχει διαγνωσθεί και από τον Συνήγορο του Πολίτη - ο πεζός έχει πλέον ένα ιδιωτικού δικαίου μέσο προστασίας: την αγωγή αποζημίωσης λόγω ηθικής βλάβης από την προσβολή της προσωπικότητάς του.
Ταυτόχρονα όμως, με την απόφαση 967/2009 το Δικαστήριο οριοθετεί αυτό το δικαίωμα, μη δεχόμενο την ατιμωρησία σε περίπτωση πρόκλησης ζημίας στο παράνομα παρκαρισμένο όχημα - χωρίς ωστόσο ειδικότερη αιτιολόγηση αυτής της άποψης.
Translate
Αναζήτηση αρχείου
Αναγνώστες
Σύνδεσμοι
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
►
2013
(18)
- ► Φεβρουαρίου (3)
- ► Ιανουαρίου (6)
-
►
2012
(62)
- ► Δεκεμβρίου (2)
- ► Σεπτεμβρίου (1)
- ► Φεβρουαρίου (9)
- ► Ιανουαρίου (18)
-
►
2011
(329)
- ► Δεκεμβρίου (14)
- ► Σεπτεμβρίου (17)
- ► Φεβρουαρίου (49)
- ► Ιανουαρίου (14)
-
►
2010
(581)
- ► Δεκεμβρίου (58)
- ► Σεπτεμβρίου (40)
- ► Φεβρουαρίου (56)
- ► Ιανουαρίου (32)
-
▼
2009
(513)
- ► Δεκεμβρίου (61)
- ► Σεπτεμβρίου (49)
-
▼
Μαΐου
(41)
- Αυστραλία: Το εγκεφαλικό θα θεραπεύεται μελλοντικά
- Λύση για τις λακούβες στους δρόμους από Rio de Jan...
- Φάρμακο για καρκινοπαθείς "εξαφανίζει" τα δακτυλικ...
- "Έξυπνο" σπίτι που θα ελέγχεται μόνο από τη σκέψη
- Τράπεζες: Ασφάλεια ή face control;
- Τράπεζες - face control
- Τα παπαγαλάκια...
- Ανέκδοτο. Αναπηρική σύνταξη...
- Φύτρωσε Παρεκκλήσι στο πεζοδρόμιο! Φοβερό!
- Μήπως στο τέλος καταντήσουμε κάπως έτσι...?
- Δικαστική απόφαση για πεζό
- ...ΓΙΑ ΣΕΝΑ... ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ... !!!
- Οι "αδικημένοι" των Ευρωψηφοδελτίων...
- Υποψηφιότητες ΑμεΑ στα Ευρωψηφοδέλτια
- Ας ευθυμήσουμε λίγο!
- Παρακολούθηση νέων δημοσιεύσεων μέσω RSS
- Ελευθεροτυπία - Αποκλεισμός των αναπήρων από τις τ...
- 23ο ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΥΡΟΛΟΓΩΝ - ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ
- Τηλέφωνο καταγγελιών για τα ταξί 1019
- Life Rolls On - They Will Surf Again: Floating
- Κι όμως ΝΑΙ είναι ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΟΣ!!!
- Απίστευτο κι όμως αληθινό!!! Life Rolls On Foundat...
- 13 Μαρ 2008 Συλλογική αγωγή κατά της ΔΕΗ... ...μετ...
- Ο Ντίνος μας βάζει τα γυαλιά. 03-05-09 - Πρόσωπα -...
- Αποκλεισμός από τις τράπεζες. Κοροϊδία της κυβέρνησης
- Το κλείσαμε το μαγαζί πατριώτη!
- 23ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΥΡΟΛΟΓΩΝ
- Ρατσιστικός νόμος για τις τράπεζες από το Μαρκογια...
- Η κοροϊδία του υπουργού υγείας και το Εθνικό ίδρυμ...
- Όταν εμείς απαγορεύουμε την είσοδο στις τράπεζες, ...
- Χωρίς διοικητή εδώ και καιρό το Εθνικό Ίδρυμα Αποκ...
- Ζούμε σε μιά τρέλα! Ένας Αρκάς χρειάζεται!
- Απροσπέλαστες τράπεζες
- ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ...
- Ο κατήφορος της ΕΟΚΑ
- Επείγουσα ενημέρωση για την γρίπη των χοίρων
- Εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής
- Το παραμύθι αυτού που του έκανε ο θεός το θαύμα του
- Υποψηφιότητα για τις ευρωεκλογές
- Ρητό για λίγους...
- Τραπεζάκια έξω για τους σκύλους οδηγούς τυφλών