Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

(Υπ' όψη των κ.κ. συντακτών του ρεπορτάζ υγείας)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
23ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΥΡΟΛΟΓΩΝ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 14-17 Μαΐου 2009
Ξενοδοχείο MAKEDONIA PALACE

Θεσσαλονίκη, Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Τριάντα χιλιάδες Ελληνόπουλα και εβδομήντα χιλιάδες ενήλικες πάσχουν από επιληψία, τη δεύτερη σε συχνότητα νευρολογική διαταραχή, ύστερα από τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Πρόκειται για τη συνεχή τάση ορισμένων ανθρώπων να εκδηλώνουν σπασμούς και η διαταραχή αυτή μπορεί να εμφανιστεί στη γέννηση ή αργότερα στη ζωή. Στα παιδιά ενδέχεται να οφείλεται σε προβλήματα υγείας, που είχε η μητέρα τους κατά τη διάρκεια της κύησης ή σε επιπλοκές, που υπήρξαν κατά τον τοκετό.

Η επιληψία μπορεί επίσης να εκδηλωθεί ύστερα από τραυματισμούς στο κεφάλι ή να οφείλεται σε ορισμένες δηλητηριώδεις ουσίες, σε εγκεφαλικές φλεγμονές ή, σπανιότερα, σε όγκο στον εγκέφαλο ή σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σε ολόκληρο τον κόσμο η συχνότητα της επιληψίας φτάνει τα 50 εκατομμύρια, ενώ οι ειδικοί υπολογίζουν ότι ένας περίπου στους 100 ανθρώπους παγκοσμίως πάσχει από κάποια μορφή επιληψίας.

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο παρουσιάζονται 3.000-5.000 νέα περιστατικά και από αυτά τα 1.500 είναι περιπτώσεις με μερική επιληψία.

Τα στοιχεία αυτά παραθέτει ο πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας Dr. Κωνσταντίνος Σιτζόγλου με την ευκαιρία του 23ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ελλήνων Νευρολόγων, που θα πραγματοποιηθεί από 14-17 Μαΐου 2009 στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο «Makedonia Palace»).

Σημαντικό γεγονός του συνεδρίου αποτελεί η διοργάνωση ημερίδας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού με θέμα: «ο πολίτης με επιληπτικές διαταραχές: κοινωνικές, οικονομικές, ψυχολογικές προσεγγίσεις».

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση για τις νεότερες εξελίξεις, που αφορούν τη διαγνωστική προσέγγιση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου, καθώς επίσης και η ευαισθητοποίηση τόσο του κοινού, όσο και των αρμοδίων κρατικών φορέων προς όφελος των ασθενών και την υποστήριξη των οικογενειών τους.

Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 14 Μαΐου 2009, ώρα 10:30 π.μ.στην αίθουσα Αριστοτέλης 1 του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλάς και είναι ανοιχτή στο κοινό, ώστε να δοθεί η δυνατότητα τόσο στους ασθενείς, συγγενείς και φίλους, αλλά και στους επαγγελματίες υγείας να καταθέσουν τις ανησυχίες τους, τα προβλήματά τους και τις προτάσεις τους, διότι ο καλύτερος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης.

Στόχος της παραπάνω ημερίδας είναι η καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με επιληψία, ώστε να διαμορφωθούν δράσεις και πρωτοβουλίες για τη στήριξη και την ενίσχυσή τους.

Αναφερόμενος στα νευρολογικά νοσήματα ο κ. Σιτζόγλου τονίζει, ότι

η δεύτερη δεκαετία του 2000 θα είναι καθοριστική, όχι μόνο για την αιτιολογική προσέγγιση πάρα πολλών από αυτά, αλλά και για τις θεραπευτικές προοπτικές, που διανοίγονται από δω και πέρα. Στις μέρες μας γίνεται παγκοσμίως μεγάλη έρευνα στον τομέα των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, της σκλήρυνσης κατά πλάκας, της επιληψίας, της νόσου του Alzheimer, της νόσου του Parkinson και των νευρομυϊκών παθήσεων.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, που πλήττουν πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων και στην Ελλάδα και αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως ή αφήνουν μεγάλες και σοβαρές αναπηρίες, ο κ. Σιτζόγλου υπογραμμίζει, ότι εδώ και πολλά χρόνια οι επιστήμονες ήταν προσανατολισμένοι σε κάποιες θεραπευτικές αντιμετωπίσεις, όπως είναι τα αντιαιμοπεταλιακά και τα αντιπηκτικά φάρμακα. Τώρα όμως ανοίγονται νέες προοπτικές για τη θεραπεία των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων με την «εισβολή» στο χώρο της θρομβόλυσης. Τις πρώτες δηλαδή ώρες από την εμφάνισή του το επεισόδιο αντιμετωπίζεται με θρομβόλυση, ώστε να αποφευχθούν μόνιμες και μη αναστρέψιμες εγκεφαλικές βλάβες.

Σχετικά με τη νόσο του Parkinson ο κ. Σιτζόγλου επισημαίνει, ότι ο επιπολασμός της νόσου κυμαίνεται από 100 – 200 ανά 100.000 πληθυσμού, με την αύξηση όμως του χρόνου επιβίωσης αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των παρκινσονικών ασθενών.

Η σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση της νόσου παραμένει αποκλειστικά συμπτωματική. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει φάρμακο, που να επιβραδύνει, να διακόπτει ή ακόμα και να αναστρέφει την εκφυλιστική διεργασία, να ασκεί δηλαδή νευροπροστατευτική δράση.

Η συμπτωματική θεραπεία κατευθύνεται σε τρία επίπεδα: τη φαρμακοθεραπεία, τις νευροχειρουργικές επεμβάσεις και τη φυσικοθεραπεία.

Η L-Dopa παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας της νόσου. Βελτιώνει όλα τα συμπτώματά της και προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς. Η ευεργετική της δράση όμως τελειώνει μετά 3-5 έτη με την εμφάνιση σοβαρών παρενεργειών. Η συνεχής ολοήμερη βελτίωση των συμπτωμάτων διακόπτεται από περιόδους ακινητοποίησης. Παράλληλα, στην περίοδο με καλή κινητικότητα παρουσιάζονται ακούσιες κινήσεις. Άλλες παρενέργειες του φαρμάκου είναι οι ψευδαισθήσεις, η παθολογική ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια, η υπερσεξουαλικότητα και η ημερήσια υπνηλία.

Τα παραπάνω θέματα είναι μερικά από αυτά, που συμπεριλαμβάνονται στο επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου και τα οποία θα αναπτυχθούν σε διαλέξεις, διεταιρικές συναντήσεις και συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΕΓΡΗΣ

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου