Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009

Καταγγελία του Πειραϊκού συλλόγου Κινητικά Αναπήρων
Κ. Γεμέλου 27, 18450 Νίκαια Τηλ.2104256148, Φαξ. 2104256021
www.peiraikos.org, info@peiraikos.org

Εξω από τις τράπεζες οι κινητικά ανάπηροι

«Καθορισμός όρων ασφαλείας καταστημάτων πιστωτικών ιδρυμάτων» τιτλοφορείται η απόφαση 3015/30/6 του ΥΠΕΣΔΑ, που εμπεριέχει δέσμη μέτρων για την ασφαλέστερη λειτουργία των τραπεζών.

Η μαρκογιαννάκειας (προφανώς) έμπνευσης απόφαση έχει ως φερόμενο στόχο την προστασία των τραπεζών από φερόμενους ληστές.

Επί της ουσίας της, όμως, αυτοί που άμεσα αποκλείονται από τα... τραπεζικά ενδότερα είναι οι άνθρωποι με κινητικές αναπηρίες και δη οι χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου!

Ο αποκλεισμός των κινητικά αναπήρων είναι απερίφραστος. Απόλυτος. Τον επιβάλλει η εντολή της υπουργικής απόφασης προς όλες τις τράπεζες, να διαθέτουν αποκλειστικά και μόνον περιστρεφόμενες θύρες εισόδου (§ ε και η του άρθρου 2), απαγορεύοντας την υφιστάμενη έως σήμερα εναλλακτική συμβατική είσοδο με ανοιγόμενα ή συρόμενα φύλλα. «Είναι δυνατόν το κράτος, που διοργάνωσε προ πενταετίας Παραολυμπιακούς Αγώνες, να θεσπίζει εμμέσως πλην σαφώς σωματικά κριτήρια πρόσβασης των πολιτών σε χώρους συναλλαγών;», αναρωτιέται άναυδος ο πειραϊκός σύλλογος κινητικά αναπήρων, μιλώντας για πλήρη αντίθεση της απόφασης «με τη διεθνή και εγχώρια νομοθεσία για την ίση μεταχείριση των πολιτών».

Σκωπτικότερος ο ειδήμων σε θέματα προσβασιμότητας αρχιτέκτονας Μ. Πόλης επισημαίνει ότι «στο νοτιοαφρικανικό απαρτχάιντ προβλεπόταν τουλάχιστον ξεχωριστή είσοδος και για τους μαύρους. Στην Ελλάδα του 2009 καμία είσοδος για τον χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου!».

Αντί επιλόγου: Παραμένει ζητούμενο το εάν οι «περιστρεφόμενες θύρες» θα αποτρέψουν ληστείες. Βέβαιον είναι ότι αποκλείουν ολοσχερώς την πιθανότητα να γίνει κάποια στιγμή στη χώρα μας (ομολογουμένως θα αποτελούσε είδηση) η πρώτη ληστεία τράπεζας από χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου. «Οξω από την τράπεζα» προληπτικώς, διά της φυγοκέντρου των περιστρεφομένων θυρών της...

Α. ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=44028

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το μέτρο είναι απαράδεκτο και σαφώς ρατσιστικό. είναι δεδομένο πως στην χώρα που ζούμε πρώτα πέρνοντε μέτρα και μετά αν κάποιος το σκεφτεί, μπορεί να δημιουργηθούν υποδομές. αντί να παρθούν μέτρα ασφαλείας στις τράπεζες για την αποφυγή κλοπών, αποκλείοντε άνθρωποι, που και επικίνδυνοι δεν είναι αλλά στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, που το ανάλγητο κράτος έχει δημιουργήσει, τους προσθέτουμε ένα ακόμη. ντροπή και έσχος σε υπηρησίες που λέγοντε κοινής ωφελείας. Νεκτάριος Παπαχρήστος

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου