Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Ξαναβρήκαν το φως τους δεκάδες άνθρωποι που είχαν τυφλωθεί ή υποστεί σημαντική μείωση στην όρασή τους εξαιτίας χημικών εγκαυμάτων. Μια πρωτοποριακή μέθοδος μεταμόσχευσης των δικών τους βλαστοκυττάρων αποκατέστησε τα τραύματα στον οφθαλμό, αναφέρουν Ιταλοί ερευνητές.
Η βλαστοκυτταρική θεραπεία αποδείχθηκε αποτελεσματική σε 82 από 107 οφθαλμούς. Μερικώς επιτυχημένη ήταν σε άλλους 14. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα για περισσότερο από δέκα χρόνια από τη θεραπεία. Ενας άνδρας του οποίου η όραση είχε σχεδόν εκμηδενιστεί εξαιτίας δυστυχήματος πριν από 60 χρόνια, σήμερα βλέπει σχεδόν τέλεια. Η νέα μέθοδος μπορεί να βοηθήσει τους εκατοντάδες ανθρώπους που χάνουν κάθε χρόνο την όρασή τους εξαιτίας εγκαυμάτων στον κερατοειδή χιτώνα. Τέτοια μπορούν να προκαλέσουν ορισμένα απορρυπαντικά και άλλες ύλες σε σπίτια και χώρους εργασίας. Η νέα μέθοδος, ωστόσο, δεν έχει αποτελέσματα σε άτομα με κατεστραμμένο οπτικό νεύρο και σε πάσχοντες από εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας. Επίσης, είναι αναποτελεσματική σε άτομα που είναι τυφλά και από τα δύο μάτια επειδή οι γιατροί έχουν ανάγκη υγιούς ιστού, τον οποίο και θα μεταμοσχεύσουν.

Η ιταλική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 106 ασθενείς, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε θεραπεία κατά την περίοδο 1998 – 2007. Οι περισσότεροι είχαν εκτενή τραυματισμό στο ένα μάτι και πολύ μειωμένη όραση. Αλλοι παρέμεναν τυφλοί επί χρόνια και είχαν υποβληθεί σε επεμβάσεις χωρίς αποτέλεσμα. Οι Ιταλοί ερευνητές αφαίρεσαν κάποια βλαστοκύτταρα από το υγιές μάτι του ασθενούς, τα αναπαρήγαγαν εργαστηριακά και τα επανατοποθέτησαν στον κατεστραμμένο οφθαλμό αποκαθιστώντας τη βλάβη.
Η υγεία των εθελοντών στην έρευνα παρακολουθήθηκε από τους επιστήμονες για τρία χρόνια ή περισσότερο. Οπως διαπιστώθηκε, τα τρία τέταρτα των ασθενών που υποβλήθηκαν στη νέα μέθοδο ανέκτησαν την όρασή τους, αν και στο 13% των περιπτώσεων η θεραπεία πέτυχε μόνο μερικώς. Οι ασθενείς με τα πιο επιπόλαια τραύματα ανέκτησαν την όρασή τους εντός δύο μηνών.
A. P.

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου