Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2010
Βρετανή διπλωµάτισσα κατέθεσε αγωγή εναντίον του Φορέιν Όφις.
Θύµα διακρίσεων από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών έπεσε µια βρετανίδα διπλωµάτισσα, η οποία έχει χάσει την ακοή της. Η Τζέιν Κόρντελ, πάντως, δεν το βάζει κάτω και σέρνει στα δικαστήρια το Φορέιν Όφις.

Η 44χρονη Τζέιν Κόρντελ, η οποία έχασε την ακοή της στα 21 της χρόνια έπειτα από τροχαίο ατύχηµα, θεωρείται ένα από τα αστέρια της βρετανικής διπλωµατίας. Το πρόβληµά της εξάλλου δεν αποτέλεσε ποτέ εµπόδιο στη ζωή της. Πριν ενταχθεί στο Διπλωµατικό Σώµα του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας είχε πάρει το πτυχίο της από το Πανεπιστήµιο του Κέµπριτζ, είχε διδάξει και είχε εργαστεί στον εκδοτικό οίκο του φηµισµένου ιδρύµατος. Το Φορέιν Όφις την είχε στείλει το 2001 στη Βαρσοβία ως πρώτη γραµµατέα της βρετανικής πρεσβείας. Η Κόρντελ έµεινε στην Πολωνία τέσσερα χρόνια κερδίζοντας και ένα βραβείο για την προώθηση των ατόµων µε αναπηρία. Η χαρά της για την τοποθέτησή της στο Καζαχστάν κράτησε πολύ λίγο.
Ο διερµηνέας
Την απόφαση για την ανάκλησή της έλαβε το Φορέιν Όφις µε τη δικαιολογία ότι ο ειδικός διερµηνέας που θα χρειαζόταν για να κάνει τη δουλειά της θα βάρυνε υπερβολικά τον προϋπολογισµό του υπουργείου. «Η ανάκλησή µου σηµαίνει ότι τίθενται όρια στην καριέρα µου και πως αποκλείοµαι από ενδεχόµενες προαγωγές όχι µόνο εγώ αλλά και όλα τα άτοµα µε αναπηρία που εργάζονται στο υπουργείο», αναφέρει στην αγωγή που κατέθεσε.
Τα έξοδα
Το Φορέιν Όφις επιµένει ότι δεν είναι θέµα διάκρισης αλλά απλώς θέµα χρηµάτων σε µια περίοδο που η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάµερον ακολουθεί αυστηρή πολιτική περικοπής των δαπανών. Σύµφωνα µε πηγές του υπουργείου, ο διερµηνέας θα στοίχιζε σε ένα διάστηµα περίπου δύο ετών µισό εκατοµµύριο στερλίνες. Ο Κόρντελ, όµως, έκανε τον λογαριασµό και κατέληξε στο συµπέρασµα ότι το κόστος δεν θα ξεπερνούσε τις 176.000 στερλίνες τον χρόνο και ότι εποµένως το Φορέιν Όφις θα έπρεπε να ξοδέψει κάτι περισσότερο από αυτά που πλήρωνε στη Βαρσοβία. Έπειτα, η ίδια δεν επιβαρύνει το υπουργείο µε άλλα έξοδα, όπως δίδακτρα για τα σχολεία των παιδιών των διπλωµατών που υπηρετούν στο εξωτερικό. Στο πλευρό της µαχητικής διπλωµάτισσας βρίσκεται η Επιτροπή για την Ισότητα και τα Ανθρώπινα Δικαιώµατα. Εκείνο που θα αποφασίσει πάντως είναι το δικαστήριο. Και είναι µια απόφαση που δεν περιµένει µε αγωνία µόνο η ίδια, αλλά και τα 227 άτοµα µε αναπηρία που εργάζονται στο Φορέιν Όφις, εκ των οποίων τα 52 στο εξωτερικό
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Περικλής Δηµητρολόπουλος
http://www.tanea.gr/

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Loading...