Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2010
Ένα νέο τεχνητό ηλεκτρονικό δέρμα (e-skin) κατασκευάστηκε από εύκαμπτα υλικά ημιαγωγών, το οποίο αντιλαμβάνεται το άγγιγμα και την πίεση που ασκείται πάνω του –πρόκειται για ένα επίτευγμα θα δίνει στα ρομπότ επόμενης γενιάς τη δυνατότητα να να ελέγχουν τη δύναμή τους. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν μια τόσο ευαίσθητη λαβή (χέρι), με την οποία θα μπορούν να κρατούν ένα αυγό χωρίς να το σπάνε.

Επί σειρά ετών οι ερευνητές προσπαθούν να κατασκευάσουν ρομποτικούς βραχίονες ικανούς να αναπροσαρμόζουν συνεχώς τη δύναμη που χρειάζεται για να κρατούν και να χειρίζονται διαφορετικά αντικείμενα, όπως κάνουν οι άνθρωποι στην καθημερινή ζωή. Το νέο υλικό, που είναι ευαίσθητο στην πίεση, μπορεί να δώσει τη λύση στο δύσκολο τεχνικό πρόβλημα, καθώς αντιδρά με τον ίδιο περίπου τρόπο και με την ίδια ταχύτητα με το ανθρώπινο δέρμα.
Η ανακάλυψη του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ (UCLA), υπό τον καθηγητή της επιστήμης των υπολογιστών Λι Τζέιβι, παρουσιάστηκε στο περιοδικό για νέα υλικά «Nature Materials», όπως αναφέρει το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι αμερικανοί ερευνητές μπόρεσαν να κατασκευάσουν μικροσκοπικά νανοσύρματα-ημιαγωγούς αποτελούμενα από ένα κράμα πυριτίου και γερμανίου. Τα νανοσύρματα προσκολλήθηκαν σε ένα κολλώδες πολύ λεπτό φιλμ με ομοιογενή επιφάνεια, μαζί με νανο-τρανζίστορ. Τα φύλλα ημιαγωγών, στη συνέχεια, επιστρώθηκαν με ένα στρώμα ευαίσθητου στην πίεση ελαστικού.
Οι δοκιμές με το νέο υλικό έδειξαν ότι μπορεί να ανιχνεύσει μια μεγάλη γκάμα πιέσεων (από 0 έως 15 κιλοπασκάλ) που ασκούνται πάνω του, από το πάτημα των πλήκτρων μέχρι το κράτημα ενός λεπτεπίλεπτου αντικειμένου, όπως ένα ποτήρι σαμπάνιας.
Μια δεύτερη αμερικανική ερευνητική ομάδα, υπό την κινεζικής καταγωγής καθηγήτρια Ζενάν Μπάο, χημικό μηχανικό του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, χρησιμοποίησε διαφορετική προσέγγιση, δημιουργώντας ένα υλικό τόσο ευαίσθητο που μπορεί να «νιώσει» την πίεση μιας πεταλούδας που κάθεται πάνω του.
Και οι δύο αμερικανικές επιστημονικές ομάδες προσδοκούν ότι το τεχνητό δέρμα θα χρησιμοποιηθεί για να αποκαταστήσει την αίσθηση της αφής σε άτομα με προσθετικά άκρα, όμως προηγουμένως οι επιστήμονες πρέπει να μάθουν καλύτερα με ποιο τρόπο να ενσωματώσουν τους αισθητήρες του «δέρματός» τους στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα.
Στο πεδίο της νευροεπιστήμης και ρομποτικής, όπου γίνεται προσπάθεια να υποκατασταθούν οι ανθρώπινες αισθήσεις με ηλεκτρονικούς αισθητήρες, ήδη υπάρχουν αρκετά καλά υποκατάστατα για την όραση και τον ήχο (που αξιοποιούνται σε ρομπότ), αλλά όχι ακόμα για την γεύση, την όσφρηση και κυρίως για την αφή, που θεωρείται η μεγαλύτερη δυσκολία. Ακόμα και απλές καθημερινές ενέργειες ενός ανθρώπου, όπως το πλύσιμο των δοντιών ή το ξεφύλλισμα μιας εφημερίδας, θα ξεπερνούσαν εύκολα τις δυνατότητες ενός ρομπότ και αυτό επειδή το ανθρώπινο δέρμα μπορεί να αισθανθεί και να στείλει στον εγκέφαλο ταυτόχρονα πολλά διαφορετικά σήματα, όπως π.χ. όταν αισθανόμαστε κάτι κοφτερό που είναι και οδυνηρό.
Πηγή: ΑΠΕ-MΠΕ
NAFTEMPORIKI.GR

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Loading...