Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Nέο ισχυρό πλήγμα θα δεχτούν σύντομα τα ελληνικά νοικοκυριά λόγω της καταιγίδας των φορολογικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να… εξευμενίσει την τρόικα ώστε να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, ύψους 12 δισ. ευρώ.

Παρά τις δεσμεύσεις και τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ληφθούν άλλα φορολογικά μέτρα και δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές εισοδημάτων, έρχονται νέες αυξήσεις στην έμμεση φορολογία αλλά και μειώσεις στα εισοδήματα μέσω της κατάργησης επιδομάτων, φοροαπαλλαγών κ.λπ.

Μόνο το τρέχον έτος οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με μέτρα 6,4 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να προστεθούν στα 14,3 δισ. ευρώ που ενσωματώνει ήδη ο φετινός προϋπολογισμός. Δηλαδή, φέτος, χρειάζεται να εξοικονομηθούν συνολικά πόροι άνω των 20 δισ. ευρώ για να μειωθεί το έλλειμμα κατά περίπου 6 δισ. ευρώ, λόγω της βαθιάς ύφεσης στην οποία βρίσκεται η οικονομία.

Από το ποσό των 6,4 δισ. ευρώ έχουν οριστικοποιηθεί περίπου τα 4,8 δισ. και εκκρεμούν μέτρα 1,6 δισ., για τα οποία θα συναποφασίσουν ουσιαστικά αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση και η τρόικα.

— Οι επιβαρύνσεις

Παρά τις διαψεύσεις του υπουργείου Οικονομικών για την τελική μορφή των μέτρων, οι ανατιμήσεις-φωτιά που έρχονται θα επιβαρύνουν εκατομμύρια οικογένειες με πρόσθετα έξοδα εκατοντάδων ευρώ τον χρόνο για αγορά ειδών διατροφής, για εξόφληση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης, καθώς και για προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης.

Παράλληλα, εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι, με ετήσια εισοδήματα πάνω από 6.000 ευρώ, θα δουν από τον Ιούλιο τις καθαρές μηνιαίες αποδοχές τους να μειώνονται κατά 1% – 5% λόγω των αυξήσεων στις κρατήσεις του φόρου εισοδήματος, οι οποίες θα είναι συνέπεια της μείωσης του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος σε ποσοστό 33% – 50%!

Η φοροεπιδρομή θα αρχίσει από τη μετάταξη δεκάδων προϊόντων ευρείας κατανάλωσης από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%. Πωλήσεις τροφίμων, εμφιαλωμένου νερού, αναψυκτικών και συσκευασμένων χυμών, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, η ύδρευση, πωλήσεις σερβιριζόμενων τροφίμων και ποτών σε εστιατόρια, ταβέρνες, ουζερί, καφετέριες, φαστφούντ, ζαχαροπλαστεία, μπαρ και σε κέντρα διασκέδασης, τα εισιτήρια από θεάματα (πλην του θεάτρου) και των μεταφορικών μέσων (λεωφορείων, τρένων, πλοίων, αεροπλάνων) καθώς επίσης και η παροχή υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών (από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές κ.ά.) θα χρεώνονται με ΦΠΑ 23%.

Μπορεί τελικά τα συγκεκριμένα προϊόντα και οι υπηρεσίες να μη μεταταγούν όλα στον υψηλό συντελεστή 23%, πάντως θεωρείται βέβαιη η μετάταξη της πλειονότητάς τους. Από το μέτρο αυτό θα προκύψει αμέσως αύξηση 9% στις τιμές πώλησης των προϊόντων και στα τιμολόγια παροχής των υπηρεσιών που θα βρεθούν στον υψηλό συντελεστή.

ΦΠΑ 13% επιβάλλεται σήμερα στα εξής:

* Σε τρόφιμα (γάλα, τυρί, κρέας, αβγά, ψωμί, ψάρια, φρούτα, λαχανικά, ζυμαρικά, κονσέρβες, γλυκά, λάδι, ξίδι, αλάτι κ.λπ.).

* Στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου.

* Σε είδη διατροφής που σερβίρονται σε εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, ψησταριές, ουζερί, οινομαγειρεία, καταστήματα φαστφούντ, καφενεία, καφετέριες και ζαχαροπλαστεία.

* Σε μη αλκοολούχα ποτά (καφές, αναψυκτικά, εμφιαλωμένο νερό).

* Στις μεταφορές, ήτοι στα κόμιστρα των ταξί και στα εισιτήρια των αστικών και υπεραστικών λεωφορείων, των τρένων, των πλοίων και των αεροπλάνων.

* Στα εισιτήρια για κινηματογράφους, συναυλίες, αθλητικές εκδηλώσεις, τσίρκο, ζωολογικούς κήπους, εκθέσεις και για παρόμοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

* Στις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών που παρέχουν υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, πλακάδες κ.ά. επιτηδευματίες με συναφείς δραστηριότητες.

* Σε άνθη και φυτά.

* Στα μηχανήματα και βοηθήματα για την εξυπηρέτηση αναπήρων και στις υπηρεσίες επισκευής αυτών των αντικειμένων.

Οι καταναλωτές έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη:

* Την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. Η φορολόγηση του φυσικού αερίου θα γίνει σε συνδυασμό με την εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

* Τις αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας για το 2012, τα οποία θα πληρώσουν πάνω από 5 εκατ. κάτοχοι οχημάτων Ι.Χ. και Δ.Χ. το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2011.

* Τις αυξήσεις στα φορολογικά τέλη που επιβαρύνουν τα συμβόλαια κινητών τηλεφώνων και τα καρτοκινητά.

* Την επιβολή ειδικών φόρων κατανάλωσης στα αναψυκτικά, στους χυμούς και στα εμφιαλωμένα νερά από την 1η/7/2011. Οι τιμές των προϊόντων αυτών θα ανατιμηθούν σημαντικά και εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ που τις επιβαρύνει, από το 13% στο 23%. Οι σωρευτικές ανατιμήσεις ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα πάνω από το 20% από την άνοδο του ΦΠΑ και την επιβολή ΕΦΚ.

* Την τροποποίηση στη δομή του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται στα τσιγάρα και στα λοιπά προϊόντα καπνού, η οποία θα αυξήσει σημαντικά τις λιανικές τιμές πώλησης στα λεγόμενα φθηνά τσιγάρα.

— Προωθούνται…

Η κυβέρνηση θα προωθήσει ακόμη:

* Τη μείωση στο αφορολόγητο όριο του εισοδήματος φυσικών προσώπων και περικοπές στα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά για τα προστατευόμενα τέκνα. Με νομοθετική ρύθμιση, που αναμένεται να προωθηθεί για ψήφιση από τη Βουλή τον Ιούνιο, προβλέπεται η πτώση του αφορολόγητου ορίου από τις 12.000 ευρώ στις 6.000 ή στις 8.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2011 και η εφαρμογή του μειωμένου αφορολογήτου στον υπολογισμό του μηνιαίου φόρου μισθωτών υπηρεσιών από την 1η/7/2011. Το σχέδιο που εξετάζεται προβλέπει την επιβολή φορολογικού συντελεστή 10% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από το νέο αφορολόγητο μέχρι τις 12.000 ευρώ.

* Μειώσεις στα αφορολόγητα όρια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

* Επιβολή ειδικών μειωμένων προστίμων για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων.

* Περικοπές των απαλλαγών από τα τέλη ταξινόμησης για πολυτέκνους, τριτέκνους, αναπήρους και μετοικούντες.

* Κατάργηση των απαλλαγών από τους ΕΦΚ, τα τέλη ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας που ισχύουν για την Εκκλησία και τα ιδρύματά της.

* Επιβολή έκτακτης εισφοράς σε φυσικά πρόσωπα τα οποία κατέχουν κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας (αυτοκίνητα, σκάφη, κατοικίες, πισίνες κ.λπ.).

* Αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων από τον Σεπτέμβριο του 2011, που θα έχουν ως συνέπεια να εκτιναχθούν στα ύψη οι φόροι για μεταβιβάσεις, κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές, οι φόροι και τα τέλη στη χρήση ακίνητης περιουσίας, τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες, τα ελάχιστα όρια τεκμαρτών εισοδημάτων από εκμίσθωση ακινήτων, τα τεκμαρτά ποσά εισοδημάτων από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση κτισμάτων, τα τέλη υπέρ δικηγόρων και συμβολαιογράφων που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια και τα τέλη εγγραφής στα κτηματολόγια ή στα υποθηκοφυλακεία.

— ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ

Η επιβολή ειδικών φόρων κατανάλωσης στα αναψυκτικά, στους χυμούς και στα εμφιαλωμένα νερά δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμη και σε λαθρεμπόριο στις συγκεκριμένες κατηγορίες αν υπάρξει ισχυρό κίνητρο.

Σε πολλές γειτονικές χώρες οι τιμές των προϊόντων αυτών θα είναι πλέον σημαντικά χαμηλότερες, αφού δεν θα επιβαρύνονται με τόσο υψηλή φορολογία όσο στην Ελλάδα, οπότε η διαφορά αυτή θα αποτελέσει κίνητρο για παράνομη διακίνηση και διάθεσή τους στην Ελλάδα από τα γειτονικά κράτη. Η εμπειρία έχει δείξει ότι όπου επιβάλλονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης παρουσιάζονται φαινόμενα λαθρεμπορίου.

ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι και η κατάργηση του μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης, το ύψος του οποίου ανέρχεται μόλις στο 0,021 ευρώ το λίτρο κατά τη χειμερινή περίοδο από τις 15/10 έως τις 30/4. Από τις 15/10/2011 ο ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι πλέον ίδιος με τον αντίστοιχο του πετρελαίου κίνησης.

Αυτήν τη στιγμή, ο ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης ανέρχεται σε 0,412 ευρώ το λίτρο, συνεπώς η εξίσωση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης με τον σημερινό ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης σημαίνει αυτόματα πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση 0,391 ευρώ το λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης. Αν συνυπολογιστεί και ο ΦΠΑ που αναλογεί επί της διαφοράς του 0,391 ευρώ, τότε η συνολική πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης θα φτάσει το 0,48 ευρώ το λίτρο!

Για να μην ανέλθει τελικά στο 0,48 ευρώ το λίτρο η πρόσθετη επιβάρυνση των καταναλωτών, αλλά να περιοριστεί σε επίπεδο χαμηλότερο, θα αποφασιστεί ταυτόχρονα η πτώση του ενιαίου ΕΦΚ για το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης κατά 5% – 10%.

Έτσι, ο ενιαίος ΕΦΚ θα διαμορφωθεί στο 0,371 – 0,39 ευρώ το λίτρο, οπότε η αύξηση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι της τάξεως του 0,35 – 0,37 ευρώ και η συνολική πρόσθετη επιβάρυνση των καταναλωτών (πρόσθετη διαφορά ΕΦΚ+ΦΠΑ 23%) θα φτάσει το 0,43 – 0,45 ευρώ το λίτρο, αφού το πετρέλαιο θέρμανσης από τον προσεχή Οκτώβριο θα πωλείται σε τιμές από 1,29 έως 1,35 ευρώ το λίτρο!

euro2day.gr

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου