Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Σε διαδικασία οικονομικού ελέγχου θέτει η κυβέρνηση την ΕΡΤ, η οποία καλείται αφενός να θέσει σε καθεστώς επαναπροσδιορισμού το ανταποδοτικό τέλος και αφετέρου να διαθέσει προς αξιοποίηση ορισμένα από τα οικόπεδα-«φιλέτα» που διαθέτει ανά την Ελλάδα.

Η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων των προτάσεων για κατάργηση-συγχώνευση οργανισμών του Δημοσίου, ότι «από την ΕΡΤ δεν θα κλείσει κανένα κανάλι, αλλά θα υπάρξει αναδιάρθρωση και κατάργηση μη αναγκαίων και μη κερδοφόρων υπηρεσιών», ερμηνεύτηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Τ. Χυτήρη: Οι διευκρινίσεις δόθηκαν παρουσία του προέδρου της ΕΡΤ Θ. Παπαγεωργίου, του διευθύνοντος συμβούλου Λ.Ταγματάρχη, του προέδρου και γραμματέα της ΠΟΣΠΕΡΤ, Π. Καλφαγιάννη και Τ. Αβράτογλου, του Β. Κωστόπουλου (νομικός σύμβουλος) και του Γ.Ζάννου (μέλος Δ.Σ.). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κεντρικές γραμμές του νέου επιχειρησιακού σχεδίου «αναδιάρθρωσης» είναι:

Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ, που εκτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ. Εξετάζονται τίτλοι και χρήσεις των ακινήτων, ενώ υπολογίζεται ότι μπορούν να αξιοποιηθούν ακίνητα αξίας 140-170 εκατ. ευρώ, μέσω της κρατικής εταιρείας «Αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας». Ενδιαφέρουσες για αξιοποίηση περιπτώσεις είναι: οικόπεδο-«φιλέτο» στον Αγ. Στέφανο, που αποτιμάται σε 14,1 εκατ. ευρώ, οικόπεδο στο Δράμεσι, 1.162.390 τ.μ., αξίας 7,6 εκατ. ευρώ, γήπεδο στη Λάκκα Καλογήρου (Μέγαρα), αξίας 5,6 εκατ. ευρώ και στο Μπασταρδάκι Γέρακα, επιφάνειας 31.085 τ.μ., αξίας 5,6 εκατ. ευρώ κ.ά.

Ενδεχόμενη μετεγκατάσταση και συγκέντρωση των υπηρεσιών της Κατεχάκη και της Ρηγίλλης στη Μεσογείων.

Διατήρηση των πλεονασματικών ισολογισμών, ενώ ήδη στο πρώτο τρίμηνο του 2011 αποτυπώνεται πλεόνασμα 40 εκατ. ευρώ. Το πλεόνασμα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος από 119 εκατ. ευρώ το 2009 στα 98,6 εκατ. ευρώ το 2010, με τον κύκλο εργασιών να αγγίζει τα 336,7 εκατ. την περσινή χρονιά έναντι 345,8 εκατ. ευρώ το 2009.

Μείωση του αριθμού των συμβασιούχων το 2012 κατά 30%-50% (από 700 σε 350), συνταξιοδότηση 240 ακόμη εργαζομένων έως το τέλος του 2011 (ήδη έχουν αποχωρήσει 500 το 2010 και άλλοι 227 μέχρι στιγμής το 2011) και άλλων 350-400 το 2012. Στο τέλος του 2011 εκτιμάται ότι το προσωπικό της ΕΡΤ δεν θα ξεπερνά τα 2.900 άτομα, έναντι 3.246 τον Οκτώβριο του 2010 και 3.026 σήμερα.

Επαναξιολόγηση και κατάργηση μη βιώσιμων και κερδοφόρων υπηρεσιών και επανακαθορισμός του ανταποδοτικού τέλους (4,24 ευρώ το μήνα ή 320 εκατ. ευρώ τον χρόνο, εκ των οποίων 75-85 εκατ. ευρώ επιστρέφουν στο κράτος).

Αναδιάρθρωση λειτουργιών και συγχώνευση διευθύνσεων και υπηρεσιών, κατάργηση ορισμένων εξ αυτών, καθώς και προσθήκη νέων, ώστε να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ παραδοσιακών/αναλογικών και νέων μέσων. Συγχώνευση μακροπρόθεσμα και μετά τη ψηφιακή μετάβαση των πανελλαδικών καναλιών, αφού προηγηθεί η αυτονόμησή τους σε Γενικές Διευθύνσεις υπό την «ομπρέλα» μιας Γενικής υπερ-Διεύθυνσης. Η ΕΤ-1 θα διατηρηθεί προς το παρόν -παρά τις φήμες περί του αντιθέτου- με προσανατολισμό στον εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό της χαρακτήρα, ενώ ως έχει θα παραμείνει και η ΕΤ-3.

Λουκέτο σε ένα ψηφιακό κανάλι με επικρατέστερο το συνενωμένο πλέον Σινέ/Sport για την εξοικονόμηση 4-5 εκατ. Το Πρίσμα+, το οποίο επιδοτείται καθώς απευθύνεται σε ΑΜΕΑ, θα εμπλουτιστεί με ψυχαγωγικό και αθλητικό περιεχόμενο, ενώ δεν αποκλείεται μακροπρόθεσμα η συγχώνευσή του με την ΕΤ-1. Η ΕΡΤ HD θα λειτουργεί για μετάδοση αθλητικών αγώνων.

Μείωση και ενδεχόμενη υπαγωγή στους δήμους 6-9 περιφερειακών Ρ/Σ της ΕΡΑ (σε σύνολο), για την εξοικονόμηση 1,5 εκατ. ευρώ, καθώς κάθε σταθμός απασχολεί κατά μέσον όρο 15 εργαζόμενους για 50 ώρες προγράμματος την εβδομάδα. Με την προοπτική διαφωνούν αρκετοί βουλευτές της περιφέρειας.

Σχέδιο αύξησης της διαφημιστικής απορρόφησης, περαιτέρω μείωση μισθών, κατάργηση μιας σειράς συχνοτήτων στα μεσαία, ενδεχόμενο λουκέτο στη «Ραδιοτηλεόραση», «πράσινο φως» για συμφέρουσες μεικτές παραγωγές.

Της Σόνιας Χαϊμαντά
imerisia.gr

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου