Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009
     Πάνω από 1,3 εκατομμύρια νέων πεθαίνουν στους δρόμους κάθε χρόνο παγκοσμίως σε τροχαία ατυχήματα, όπως τονίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Νέων για την Οδική Ασφάλεια (YOURS - Youth for Road Safety) κατά τις εργασίες της 1ης Παγκόσμιας Συνόδου Υπουργών για την Οδική Ασφάλεια, που πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα 18, 19 & 20 Νοεμβρίου 2009. 

    Στις Εργασίες της Συνόδου, όπου το «παρών» έδωσε και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», άνοιξε ο κ. Σεργκέι Ορντζονικίτζε ( Sergei Ordzhonikidze), αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με το μήνυμα ότι ο χαμός 50 εκατομμυρίων ανθρώπων σε τροχαία δυστυχήματα ετησίως αποτελεί παγκόσμια κρίση.

    "Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος ακόμα και από τα θύματα της ελονοσίας" δήλωσε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι "η σύνοδος θα πρέπει να εστιάσει σε πρωτοβουλίες σχετικά με το όχημα, το δρόμο και τον άνθρωπο. Στην προσπάθεια αυτή, οι Διεθνείς Οργανισμοί πρέπει να διαδραματίσουν μεγάλο ρόλο για να στηρίξουν και να ενημερώσουν τα κράτη σχετικά με το θέμα. Η δεκαετία 2010 - 2020 θα είναι μία δεκαετία δράσεων για τη μείωση των θυμάτων και των τραυματιών από τροχαία συμβάντα. Τα αυτοκίνητα και οι δρόμοι υποτίθεται πως πρέπει να κάνουν τις ζωές μας καλύτερες και δεν πρέπει να πληρώνουμε τόσο μεγάλο τίμημα γι' αυτό».

    Ο κ. Φλορ Λίσαουτ (Floor Lieshout), ως εκπρόσωπος του YOURS, τόνισε την ανάγκη προετοιμασίας της επόμενης γενιάς που θα ασχοληθεί με το θέμα της οδικής ασφάλειας: «Πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί ιδιαίτερη βαρύτητα στη «συνομήλικος προς συνομήλικο επικοινωνία» και στη δημιουργία Παγκόσμιου Δικτύου για την Οδική Ασφάλεια». 

    Ο κ. Άξελ Ντρούαρτ (Axel Druart), επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Δικτύου, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη σχετικά με την ανάπτυξη δικτύου μεταξύ Οργανισμών Νέων και για την υπογραφή του Ευρωπαϊκού Χάρτη για την Οδική Ασφάλεια. Ο κ. Ντρούαρτ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ιστορία και τις δράσεις του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Επίσης τόνισε ότι υπάρχει στόχος η Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα να γίνει Παγκόσμια Νύχτα χωρίς Ατυχήματα. 

    Ο κ. Στίβεν Άλεν (Steven Allen) Περιφερειακός Διευθυντής της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ (UNICEF) για την Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη και την κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ), σημείωσε πως «τα παιδιά αποτελούν ευαίσθητους χρήστες του δρόμου και για το λόγο αυτό πρέπει να λάβουμε μέτρα όπως μείωση ορίων ταχύτητας, ασφαλείς διαδρομές από και προς το σχολείο, επίβλεψη από ενήλικα όταν ένα παιδί διασχίζει το δρόμο, ζώνες ασφαλείας, κράνη και ρούχα αντανακλαστικά. Ο δρόμος είναι ένα επικίνδυνο περιβάλλον για τα παιδιά και τους νέους». 

    Η κα Ίζαμπελ Κάρντατς (Isabelle Kardacz), Επικεφαλής του Τομέα Οδικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι «πάνω από το 50% των θυμάτων είναι πεζοί και άνθρωποι που δεν οδηγούν. Η ΕΕ έχει λάβει μία σειρά μέτρων για την Οδική Ασφάλεια και έχει αναπτύξει ένα δίκτυο επικοινωνίας. Οι Υπουργοί Μεταφορών, οι Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί και οι νέοι άνθρωποι έχουν έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων». 

    Τέλος ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ (Dmitri Medvedev) ανέφερε ότι «τα νούμερα είναι σοκαριστικά και ένας από τους λόγους είναι η έλλειψη συνεργασίας. Ένα στα πέντε θύματα είναι παιδιά και μέχρι το 2020 τα τροχαία θα είναι η 3η αιτία θανάτου παγκοσμίως. Το κόστος ανέρχεται στα 500 δισεκ. δολάρια και ο πόνος είναι αδύνατο να μετρηθεί. Οι κύριο λόγοι πρόκλησης των τροχαίων δυστυχημάτων είναι η παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η ταχύτητα, η νοοτροπία και η ασφάλεια των οχημάτων. Πρέπει να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας και να υιοθετήσουμε διεθνή πρότυπα ασφαλείας». Κλείνοντας ευχήθηκε κάθε επιτυχία.

Πηγή: www.nooz.gr

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου