Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Πρωτοποριακή θεραπεία εφαρμόστηκε με επιτυχία σε ασθενή ο οποίος κινδύνευε να υποστεί ακρωτηριασμό

ΛΟΝΔΙΝΟ Ενας άνδρας που ήρθε αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο ακρωτηριασμού, όταν χτύπησε σοβαρά το πόδι του ενώ έκανε αναρρίχηση, υπεβλήθη σε πρωτοποριακή θεραπεία βλαστικών κυττάρων, η οποία εν τέλει έσωσε το κάτω άκρο του.
Το δεξί πόδι του Αντριου Κεντ έσπασε σε πέντε σημεία όταν ένας βράχος έπεσε επάνω του, ενώ έκανε αναρρίχηση μαζί με τον γιο του σε κάποιες βραχώδεις κορυφές του Εθνικού Πάρκου Λέικ Ντίστρικτ, τον περασμένο Απρίλιο. Αρχικώς ο ασθενής μεταφέρθηκε σε ένα νοσηλευτικό κέντρο στο Καρλάιρ όπου και υπεβλήθη σε τρεις επεμβάσεις αποκατάστασης των σπασμένων οστών. Οταν όμως εμφανίστηκε σοβαρή μόλυνση στο πληγωμένο κάτω άκρο απαιτήθηκε η μεταφορά του ασθενούς στο ιδιωτικό νοσοκομείο Spire Αlexandra στο Κεντ.

Εκεί ο ορθοπαιδικός χειρουργός Αναν Σέτι εφάρμοσε για πρώτη φορά στη Βρετανία την επαναστατική θεραπεία, η οποία αφορά την απομόνωση βλαστικών κυττάρων του μυελού των οστών του ασθενούς και την ανάμειξή τους με ένα νέο τζελ κολλαγόνου, που ονομάζεται Cartifill. Το μείγμα τοποθετήθηκε στα κατάγματα του ασθενούς πριν το πόδι του μπει σε ένα μεταλλικό πλαίσιο, το οποίο πίεζε ελαφρώς τα οστά ώστε να επανέλθουν στη σωστή τους θέση. Το μεταλλικό πλαίσιο αφαιρέθηκε στην αρχή αυτού του μήνα- έξι μήνες μετά την εφαρμογή της θεραπείας- και οι γιατροί του κ. Κεντ πιστεύουν ότι θα μπορέσει μελλοντικά να ξανακατακτήσει τις κορυφές.

Ο ίδιος ο ασθενής ανέφερε σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Sky Νews: «Εχω πλέον πολύ καλή πρόγνωση. Μπορώ να κινήσω τα δάχτυλά μου. Το να μάθει κάποιος ότι μπορεί να χάσει το πόδι του είναι τρομακτικό. Τώρα πλέον όμως είμαι πολύ ευχαριστημένος». Ο δρ Σέτι ανέφερε στο κανάλι: « Εχουμε εντυπωσιαστεί. Πρόκειται για μια καταπληκτική τεχνική. Ο κ. Κεντ δεν θα μπορεί να τρέξει επί περίπου ένα έτος, ωστόσο Το τζελ κολλαγόνου Cartifill αποτελεί «τέκνο» του ορθοπαιδικού χειρουργού Σέοκ Τζουνγκ Κιμ, από τη Νότια Κορέα. Μάλιστα, ο ίδιος ο εφευρέτης του Cartifill ήταν παρών στη διάρκεια της επέμβασης στον κ. Κεντ.

ύστερα από 18 μήνες πιστεύουμε ότι τα οστά του θα έχουν αποκατασταθεί πλήρως. Είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρει να κάνει ξανά αναρρίχηση στο μέλλον».

Πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ιατρική τεχνική κοστίζει μόλις μερικές εκατοντάδες ευρώ, πολύ λιγότερο από άλλες θεραπείες για την αποκατάσταση καταγμάτων.

Ο δρ Σέτι σχεδιάζει τώρα να την εφαρμόσει σε περίπου 30 ασθενείς προτού υποβάλει αίτηση στις αρμόδιες βρετανικές υπηρεσίες ώστε να εγκριθεί η πληρωμή της από το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας.

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009
http://www.tovima.gr

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου