Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Αυστραλός άνδρας που είχε περιοριστεί στο αναπηρικό καροτσάκι λόγω σκλήρυνσης κατά πλάκας μπόρεσε να περπατήσει ξανά, μετά από μια επαναστατική θεραπεία με βλαστοκύτταρα.

Ο Ben L., 20 ετών, είχε λάβει διάγνωση σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣκΠ) το 2008 και μέσα σε λίγους μήνες έχασε την ικανότητα να στέκεται όρθιος. Ωστόσο, μια νέα διαδικασία για την καταπολέμηση της νόσου τον βοήθησε να περπατήσει ξανά.
Η θεραπεία που ακολουθήθηκε στοχεύει στο ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών, το οποίο στη ΣκΠ επιτίθεται στον εαυτό του, προκαλώντας βλάβες στα νεύρα και μπορεί να οδηγήσει σε θολή όραση, απώλεια της ισορροπίας και παράλυση.

Οι γιατροί εφήρμοσαν μια νέα τεχνική για να αφαιρέσουν βλαστοκύτταρα από τον μυελό των οστών του ασθενούς, πριν χρησιμοποιήσουν χημικά για να καταστρέψουν όλα τα κύτταρα του ανοσοποιητικού του.

Στη συνέχεια, τα βλαστοκύτταρα μεταμοσχεύθηκαν ξανά στο σώμα του Ben, ώστε να αποκαταστήσουν το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Ο Dr. Colin Andrews, νευρολόγος από την Καμπέρα, δήλωσε ότι τα θετικά αποτελέσματα εξέπληξαν τους γιατρούς.

«Είναι πολύ καλές οι πιθανότητες να έχουμε σταματήσει τη νόσο» δήλωσε ο Dr. Andrews. «Ο ασθενής περπατά πολύ καλά, έχει μια ήπια μόνο αδυναμία στο δεξί του πόδι και κάποια απώλεια της όρασης στο ένα μάτι και κατά τα άλλα είναι πολύ καλά.»

Το μέλλον των βλαστοκυττάρων στη σκλήρυνση κατά πλάκας

Ο Dr. Andrews είπε ότι προηγουμένως οι γιατροί δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την τεχνική λόγω του κινδύνου θανάτου, που εκτιμάτο ότι ήταν γύρω στο 8% πριν μερικά χρόνια.

Ωστόσο, οι βελτιώσεις στις τεχνικές μείωσαν τον κίνδυνο στο 1% και ο Dr. Andrews είπε ότι τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στον Ben L. δείχνουν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε περισσότερους ασθενείς στο μέλλον.

Ο Dr. Andrews πρόσθεσε ότι για ορισμένους ασθενείς υπάρχει πιθανότητα 60-80% να σταματήσει η εξέλιξη της νόσου, ενώ πολλοί επίσης είναι αυτοί που έχουν καλές πιθανότητες να αντιστραφούν τα συμπτώματά τους.

Η περίπτωση του Ben L. δεν είναι η πρώτη στην οποία χρησιμοποιήθηκε έγχυση βλαστοκυττάρων για αντιστροφή των συμπτωμάτων της ΣκΠ, αλλά η εκπληκτική επιτυχία της θεραπείας του δείχνει ότι η χρήση της διαδικασίας αυτής θα μπορούσε να γίνει ευρύτερη.

Νωρίτερα φέτος, επιστήμονες κατάφεραν να αντιστρέψουν τα συμπτώματα της νόσου, χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα από το σωματικό λίπος του ασθενούς.

Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύονται στο περιοδικό The Lancet, αναφέρουν ότι ορισμένοι ασθενείς στη μελέτη σταμάτησαν να εμφανίζουν σπασμούς και μπορούσαν να βαδίζουν καλύτερα μετά τη θεραπεία.

Πέρυσι, ειδικοί εξέφρασαν την άποψη ότι η θεραπεία με βλαστοκύτταρα θα μπορούσε να αποδειχθεί μια θεραπεία «ίασης» της σκλήρυνσης κατά πλάκας μέσα στο επόμενα 15 χρόνια.

 

Πηγή: Telegraph
http://www.healthview.gr/
16-12-2009

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου