Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2009

Γερμανοί γιατροί εμφύτευσαν ένα μικροτσίπ στον αμφιβληστροειδή ενός τυφλού Φιλανδού επιτρέποντάς του να δει τόσο καλά ώστε να προσανατολίζεται στο χώρο και να διαβάζει.


Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το περιοδικό Ντερ Σπίγκελ, το μικροτσίπ είναι σε θέση να μιμείται τα σήματα που στέλνει το υγιές μάτι στον εγκέφαλο μέσω του νευρικού συστήματος.


Ο 45χρονος ασθενής, του οποίου δόθηκε στη δημοσιότητα μόνο το μικρό όνομα, Μίκα, μπορεί έτσι πλέον να διαβάζει τα γράμματα της αλφαβήτου και να προσανατολίζεται μόνος του.


Η συσκευή, που κατασκευάστηκε από τη γερμανική εταιρεία Retina Implant, τοποθετήθηκε στον ασθενή από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Τύμπινγκεν. Το μικροτσίπ, που είχε μέγεθος μόλις 3 χιλιοστά, εμφυτεύθηκε κατά τη διάρκεια 4ωρης επέμβασης. Όμως, τηρώντας τους κανονισμούς του πανεπιστημίου περί ιατρικής ηθικής, η πειραματική συσκευή αφαιρέθηκε λίγες εβδομάδες αργότερα.


"Ο Μίκα έδειξε ότι με λίγη βοήθεια μπορούμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους ένα τεχνικό μέσο όρασης ώστε να μην θεωρούνται πλέον τυφλοί", δήλωσε ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας, Έμπερχαρτ Ζρένερ. Πρόσθεσε ότι τον επόμενο χρόνο σκοπεύει να προσφέρει το δώρο της όρασης σε περίπου άλλους 25 ασθενείς.


Πηγή: http://news247.gr/a/5!113687


Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Loading...