Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Του Χρύση Μιχαηλίδη, Κύπρος.

 

Έρχεται και φέτος, το 2010 τη χρονιά της οικονομικής κρίσης, η 3η Δεκεμβρίου η ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ και βρίσκει την Κυπριακή Δημοκρατία να ψάχνεται ανάμεσα στη επερχόμενη λύση του Εθνικού μας Προβλήματος και των οικονομικών περικοπών προς εξοικονόμηση εσόδων και περιορισμό των εξόδων.

Η Ευρωπαϊκή πρακτική δείχνει ότι τα πρώτα θύματα αυτών των εξοικονομήσεων συνήθως αποτελούν οι κοινωνικές χορηγίες, και η  επιδοματική πολιτική του κράτους, διότι απλά οι κοινωνικοί αυτοί χώροι, δεν παρουσιάζουν ικανοποιητική αντίσταση, αλλά και ούτε έχουν μια φωνή προς διαπραγμάτευση και ανταπάντηση σε όλες αυτές τις αργυρώνητες φωνές που πιέζουν το κυπριακό κοινωνικό κράτος να αγνοήσει τους «έχοντας».

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η 3η Δεκεμβρίου μας επανατοποθετεί εμπρός από το βασικό και θεμελιώδες θέμα της προστασίας των ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ (ΑμεΑ) όπως αυτά είναι πλέον διατυπωμένα στη ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ την οποία ενώ έχουμε προσυπογράψει ως Κράτος αρνούμαστε πεισματικά να τη περάσομε από την Κυπριακή Βουλή προς ΚΥΡΩΣΗ (γεγονός που έγινε από 16 τουλάχιστον Ευρωπαϊκές Χώρες).

Κάτω από αυτές τις συνθήκες ΟΛΑ τα Δικαιώματα των ΑμεΑ μένουν εκτεθειμένα σε κάθε μορφή εξουσίας (Κρατικής, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ιδιωτικού Τομέα κλπ).

Η Επίτροπος Διοίκησης απλά διαπιστώνει το πρόβλημα, χωρίς εξουσία επιβολής του ΔΙΚΑΙΟΥ, έτσι ουσιαστικά τα ΑμεΑ πνιγμένα στη άγνοια (Μη πληροφόρηση) και χωρίς ουσιαστική στήριξη από τους σχετικούς ΜΚΟ, μένουν εκτεθειμένοι σε κάθε είδους παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

Βασική συνεπεία της μη κύρωσης της Σύμβασης του ΟΗΕ δια τα Δικαιώματα των ΑμεΑ είναι η μη διάχυση (mainstreaming) των δικαιωμάτων αυτών στη καθ' όλου Κυπριακή Νομολογία και προγράμματα - Σχέδια όπως για παράδειγμα το Κυπριακό Στεγαστικό Σχέδιο που αρνείται να ασχοληθεί με κάθε λόγο αναπηρίας σε σχέση με την ουσιαστική ανθρώπινη ανάγκη της ΣΤΕΓΑΣΗΣ, όπως και η αυθαίρετη ερμηνεία του νόμου περί διορισμών ΑμεΑ στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία.

Είναι γεγονός ότι πολλά πρέπει να γίνουν με βασική ανάγκη τα ΑμεΑ να πάρουν επιτέλους τη τύχη τους στα χέρια τους  και να αξιοποιήσουν όλα τα μέσα που τους προσφέρει, τόσο το Κυπριακό Κράτος όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση στη προστασία των δικών τους δικαιωμάτων.

Πρωταρχικό ρόλο εδώ παίζουν οι ΜΚΟ οι οποίοι εκπροσωπούν τα ΑμεΑ και έχουν υποχρέωση στη προάσπιση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ.

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου