Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Αίμα από κύτταρα του δέρµατος δηµιούργησαν καναδοί επιστήµονες, ανοίγοντας ένα νέο και πολύ σηµαντικό κεφάλαιο στις µεταγγίσεις. Με την ανακάλυψη αυτή, αφενός επιταχύνεται η διαδικασία µεταγγίσεων αίµατος και αφετέρου ενισχύεται η ασφάλειά της.



Στην πρώτη φάση της µελέτης τους, οι καναδοί ερευνητές συνέλεξαν από εθελοντές κύτταρα του δέρµατος που ονοµάζονται ινοβλάστες. Στη συνέχεια, µόλυναν εσκεµµένα τους ινοβλάστες µε έναν ιό µέσω του οποίου εισήχθη στα κύτταρα το γονίδιο OCT. Το συγκεκριµένο γονίδιο ανήκει στην οµάδα των γονιδίων που χρησιµοποιούνται για τη δηµιουργία των τεχνητών βλαστοκυττάρων. Ακολούθως, τα κύτταρα καλλιεργήθηκαν µέσα σε ένα µείγµα ουσιών του ανοσοποιητικού συστήµατος που ονοµάζονται κυτοκίνες. Από τις ουσίες αυτές προέκυψαν τα τελικά πρόδροµα αιµοποιητικά κύτταρα από τα οποία παράγεται το αίµα.

Όπως αποδείχθηκε από τις εργαστηριακές αναλύσεις, τα ερυθρά και τα λευκά αιµοσφαίρια, αλλά και τα αιµοπετάλια που παρήχθησαν από τα πρόδροµα αυτά κύτταρα λειτουργούν όπως τα κανονικά. Το µόνο µειονέκτηµα της µεθόδου είναι ότι δεν δίνει τόσο µεγάλες ποσότητες κυττάρων όσο οι τεχνικές που περιλαµβάνουν τη χρήση εµβρυακών κυττάρων. Η έρευνα που διεξήχθη µε επικεφαλής τον δρα Μικ στο Ινστιτούτο ΜακΜάστερ δηµοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου