Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

clip_image002

clip_image004

«Αττική γη», Ασπίδα κατά του κοινωνικού αποκλεισμού

του Κώστα Θεοδωρόπουλου, υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου (κεντρικός τομέας) στην περιφέρεια Αττικής.

Οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, στις 7 Νοεμβρίου, για τους Δήμους και τις Περιφέρειες θα διεξαχθούν σε μια περίοδο που η χώρα βρίσκεται στη δίνη μιας πολύπλευρης κρίσης, με την ανασφάλεια της κοινωνίας να γιγαντώνεται. Οι

ευθύνες των κομμάτων του πελατειακού κράτους είναι τεράστιες και δεν διαγράφονται με επικοινωνιακά μέσα. Είναι άμεση ανάγκη να αλλάξουν ριζικά οι αδιέξοδες πολιτικές της οικονομικής και κοινωνικής χρεοκοπίας, τις οποίες εφάρμοσε η Ν.Δ, και η πολιτική του Μνημονίου που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση.
Η κρίση δεν είναι μόνο δημοσιονομική και οικονομική. Εκδηλώνεται και ως κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα πολιτικά κόμματα, εξαπλώνεται ως κρίση αξιών σε όλη την κοινωνία. Ως ΑΤΤΙΚΗ ΓΗ θεωρούμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για μια νέα πορεία, με ειλικρίνεια και ευθύνη απέναντι στο λαό, προτάσσοντας το δημόσιο συμφέρον και επιδιώκοντας σταθερά τη δικαιότερη κατανομή των βαρών, την αντιμετώπιση των δομικών διοικητικών προβλημάτων και ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο με διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και οικολογική ανασυγκρότηση της οικονομίας.
Σε μια τέτοια κατεύθυνση μπορούν να συμβάλουν οι αιρετές αυτοδιοικητικές αρχές που θα αναδειχθούν στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Οι αρμοδιότητες, σε όλους τους τομείς, που απορρέουν από το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο ορίζει ο ν. 3852/2010, γνωστότερος ως «Καλλικράτης», μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρία για την άσκηση κοινωνικών και οικολογικών αναπτυξιακών πολιτικών σε δημοτική και περιφερειακή κλίμακα, παρά τους περιορισμένους πόρους που θα διατεθούν από το κεντρικό κράτος καθώς και τα θεσμικά ελλείμματα ως προς την αποκέντρωση.
Γιατί το ΠΑΣΟΚ, όπως συνηθίζουν οι κυβερνήσεις του, για μια ακόμα φορά έκανε μισές δουλειές. Η αποκέντρωση παραμένει ελλιπής, καθώς, εκτός από τις 13 περιφέρειες, δημιουργούνται και 7 Αποκεντρωμένες Κρατικές Διοικήσεις  στις οποίες εντάσσονται, όπου αυτό κριθεί σκόπιμο, και καθ' ύλη αποκεντρωμένες υπηρεσίες των υπουργείων και αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους που θα μπορούσαν να περιέλθουν στις περιφέρειες. Ωστόσο, ορίζεται πως οι περιφέρειες αναλαμβάνουν το σύνολο των αρμοδιοτήτων που αφορούν τον αναπτυξιακό περιφερειακό προγραμματισμό, με την κατάρτιση και εκτέλεση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων - αλλά και τη συμμετοχή στην εφαρμογή του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Σε αυτές τις συνθήκες έχει ιδιαίτερη σημασία η εκλογή και η ενίσχυση της φωνής εκείνων των δυνάμεων που διαθέτουν προγραμματικό και οραματικό λόγο ευθύνης και εκφράζουν τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απειλεί την κοινωνική συνοχή της πλέον πυκνοκατοικημένης περιφέρειας της χώρας μας αποτελεί ο κοινωνικός αποκλεισμός. Άνεργοι, μετανάστες, εξαρτημένοι χρήστες ουσιών, χαμηλοσυνταξιούχοι, άτομα με αναπηρία, ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης και περιθωριοποίησης. Σε αυτές τις συνθήκες της κρίσης, η εμπορευματοποίηση βασικών κοινωνικών αγαθών αποτελεί τον πρώτο κίνδυνο για την σύνθλιψη αυτών των ομάδων. Σε ότι αφορά τα άτομα με αναπηρία η έλλειψη βασικών υποδομών στις υπηρεσίες εκπαίδευσης, επαγγελματικής και φυσικής αποκατάστασης, πρόσβασης στο δομημένο περιβάλλον, υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας καθιστούν επιτακτική την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών που θα διασφαλίζουν την ένταξη των ατόμων με αναπηρία ως ισότιμων πολιτών στην σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.

Σε αυτή την κατεύθυνση οι περιφέρειες και ιδιαίτερα η περιφέρεια Αττικής με την εκλογή του προσώπου που θα εκφράζει μία ανθρωποκεντρική πολιτική μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην δημιουργία ενός αποτελεσματικού κοινωνικού δικτύου που θα διασφαλίζει σε όλους τους πολίτες την πρόσβαση στα δημόσια κοινωνικά αγαθά. Γι’ αυτό τον λόγο Σε αυτές τις εκλογές είναι κρίσιμο να ενισχυθούν καθοριστικά αυτές οι δυνάμεις που με συνέπεια έχουν έμπρακτα αποδείξει στην καθημερινότητα πως διαθέτουν όραμα και προτάσεις που διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια και την αποτελεσματική προστασία από τις επιλογές και την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων επιλογών που εμπορευματοποιούν τις ανθρώπινες ανάγκες και περιθωριοποιούν την ζωή τους. Σε αυτές τις εκλογές πρέπει να ενισχυθεί ο συνδυασμός «Αττική γη» διότι περιλαμβάνει και συσπειρώνει δυνάμεις που με συνέπεια αγωνίζονται για την αποτελεσματική και ορθολογική διαχείριση των πόρων, της διαφάνειας, και μάχονται κατά της διαπλοκής και του διεφθαρμένου πελατειακού κράτους που έχει οδηγήσει την χώρα μας στην χειρότερη κρίση της ιστορίας της.

clip_image004

Κώστας Θεοδωρόπουλος

Ο Κώστας Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1962.

Ως πολίτης με πρόβλημα όρασης Δραστηριοποιείται στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων όπως τα άτομα με αναπηρία. Συμμετέχει στην κινηματική συλλογικότητα «Παρέμβαση αναπήρων πολιτών», ενώ στο παρελθόν έχει συμμετάσχει σε διάφορους συλλογικούς φορείς σχετικούς με την αναπηρία. Με πλούσια εμπειρία σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης με συμμετοχή στο παρελθόν στις συντονιστικές γραμματείες των κινήσεων «η άλλη Αθήνα» και «πολίτες για την Αθήνα» ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον δήμο της Αθήνας. Συμπαρατάσσεται με εκείνες τις δυνάμεις μέσα από τον συνδυασμό «Αττική γη» που αξιοποιώντας τον οραματικό με τον προγραμματικό και υπεύθυνο λόγο μπορούν να κάνουν πράξη την ανάγκη των πολιτών για ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και αξιόπιστο κοινωνικό κράτος.

Επικοινωνία:

2107715719 6972324423

email: ksteo@otenet.gr

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου