Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Το χάος που επικρατεί στο χώρο των προμηθειών ήταν το θέμα που κυριάρχησε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και των διοικητών των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατήγγειλε ότι σε 4 νοσοκομεία (Φλώρινας, «Αττικόν», «Αγλ. Κυριακού» και «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων) δεν γίνονταν διαγωνισμοί για την προμήθεια ορθοπεδικών υλικών αλλά απευθείας αναθέσεις ενώ οι φάκελοι που υποβάλλονταν με τις άλλες προσφορές ούτε καν ανοίγονταν!

Από την πλευρά τους, οι διοικητές του «Αττικόν» και του «Χατζηκώστα» διαμαρτυρήθηκαν λέγοντας ότι η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (Ε.Π.Υ.)τους είχε αποστείλει έγγραφο με το οποίο τους ανακοίνωνε ότι οι διαγωνισμοί για τα ορθοπεδικά υλικά δεν θα γίνονται από τις διοικήσεις των νοσοκομείων αλλά κεντρικά από την ίδια την Ε.Π.Υ.

Στο 0,5 η δημοσιονομική προσπάθεια του υπουργείου Υγείας

Άλλα 850 εκατομμύρια ευρώ (0,1 του ΑΕΠ) εκτιμά ο Α. Λοβέρδος ότι θα εξοικονομηθούν από το την πολιτική του υπουργείου Υγείας για το φάρμακο μέχρι το 2013. Το υπόλοιπο 0,4 της δημοσιονομικής προσπάθειας (1,2 δισ.) εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί με τη μείωση του κόστους ανά περιστατικό, με τον υγειονομικό χάρτη, την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την επανεκτίμηση των ιατρικών πράξεων. Από τη συνολική πολιτική για το φάρμακο (δηλαδή τις πολιτικές των υπουργείων Υγείας και Εργασίας) εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 1,5 δισ. ευρώ, κυρίως με τις αλλαγές που προωθούνται στον τρόπο των προμηθειών, την επέκταση των γενόσημων και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Για την υπόθεση του «Αλεξάνδρα»

Για κάλπικο περιστατικό έκανε λόγο ο κ. Λοβέρδος αναφερόμενος στο θέμα με το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», προσθέτοντας έχει ήδη εξουσιοδοτήσει τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών (Υ.ΠΕ) να ζητούν οι ίδιοι την παρέμβαση του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας για τη διαλεύκανση αναλόγων υποθέσεων, χωρίς να χρειάζεται η παρέμβαση του υπουργού.

Υπενθυμίζεται, ότι η διοικήτρια του νοσηλευτικού ιδρύματος με επιστολή της προς το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας ζητούσε να μην πραγματοποιηθεί η εφημερία της περασμένης Τετάρτης λόγω έλλειψης υλικών και κλινών. Ωστόσο, μετά από έφοδο που πραγματοποίησε ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ, Άρης Μουσιώνης, αποδείχθηκε ότι υπήρχαν και υλικά και κενές κλίνες.

Στη σύσκεψη, η διοικήτρια του «Αλεξάνδρα» παραδέχθηκε ότι δεν έκανε επιτόπια έρευνα, πριν αποστείλει το έγγραφο που ζητούσε το κλείσιμο της εφημερίας και το οποίο -όπως είπε η ίδια- το υπέγραψε μετά από έντονες πιέσεις των διευθυντών των κλινικών.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ, Α. Μουσιώνης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι κλίνες δεν ανήκουν σε κανέναν κλινικάρχη και σε κανέναν φεουδάρχη» και πως «τα βαλιτσάκια, τα πελατάκια και οι κοτσαμπάσηδες στα νοσοκομεία, τέλος).

«Κατεστημένα» και «τραμπουκισμοί»

Ο Α. Λοβέρδος αναφερόμενος στις πολιτικές του υπουργείου Υγείας -οι οποίες, όπως τόνισε, έχουν ως στόχο όχι μόνο τον οικονομικό εξορθολογισμό αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας- δήλωσε χαρακτηριστικά: «την πορεία μας προς την επιτυχία θα προσπαθήσουν να την ανακόψουν κατεστημένες καταστάσεις και κατεστημένοι άνθρωποι με τραμπουκισμούς. Αυτό δεν μας λυγίζει, αντίθετα, μας χαλυβδώνει». Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Πέμπτης, στο ΚΑΠΗ Αγίων Αναργύρων, περίπου 20 άτομα επιτέθηκαν με αβγά και πορτοκαλάδες στον υπουργό Υγείας και τους συνεργάτες του ενώ από το επεισόδιο τραυματίστηκαν ελαφρά ένας συνεργάτης του κ. Λοβέρδου και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου των Αγίων Αναργύρων.

capital.gr

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου