Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Ανάπηροι «μαϊμού», συγγενείς πεθαμένων που λαμβάνουν ακόμη συντάξεις καθώς και εργαζόμενοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) μπαίνουν στο στόχαστρο του υπουργείου Εργασίας, πριν από το επόμενο μεγάλο κύμα περικοπών, που θα αφορά στις επικουρικές συντάξεις.

Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει σύμφωνα με πληροφορίες δραστικές αλλαγές στον τρόπο χορήγησης αναπηρικών συντάξεων με στόχο να μειωθεί το ποσοστό των συγκεκριμένων συντάξεων από 14% σε τουλάχιστον 8%. Στο στόχαστρο του υπουργείου αναμένεται να μπουν και ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, καθώς βάσει εκτιμήσεων, τουλάχιστον 50.000 συντάξεις από τις συνολικά 320.000 που καταβάλλονται, δίνονται σε ανάπηρους «μαϊμού».

Εντατικοποίηση των ελέγχων γίνεται και όσον αφορά στη διερεύνηση περιπτώσεων που ενώ ο δικαιούχος έχει πεθάνει, συγγενείς εξακολουθούν να λαμβάνουν τη σύνταξη. σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας Γιώργο Κουτρουμάνη, οι έλεγχοι που διενεργεί το ΙΚΑ, έχουν πιάσει στην τσιμπίδα του ταμείου 244 συνταξιούχους, στους οποίους καταβάλλονταν συντάξεις μετά το θάνατό τους.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, πρόκειται για περιπτώσεις εξαπάτησης του Ταμείου και των ασφαλισμένων του από συνδικαιούχους σε τραπεζικούς λογαριασμούς, που καταβάλλονται οι συντάξεις. Οι λογαριασμοί αυτοί, για χρόνια μετά το θάνατο των δικαιούχων, συνέχιζαν να εισπράττουν τις συντάξεις τους, ζημιώνοντας το ΙΚΑ με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Εχθές, στη Βουλή, ο κ. Κουτρουμάνης υποστήριξε ότι οι υπηρεσίες του ΙΚΑ έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα συστηματικούς ελέγχους στα αρχεία των συνταξιούχων του ΙΚΑ ξεκινώντας από όσους έχουν γεννηθεί προ του 1922.

Έλεγχοι σε 38 υποκαταστήματα εντόπισαν 1.669 ασφαλισμένους 89 ετών και πάνω. Από αυτούς, οι 244 έχουν αποβιώσει, χωρίς ο θάνατός τους να έχει δηλωθεί στις υπηρεσίες του ΙΚΑ. Έτσι, οι συντάξεις εισπράττονταν από τους συγγενείς τους. Το ΙΚΑ απαίτησε την επιστροφή των χρημάτων που είχαν δοθεί παράνομα ως παροχές, όμως σε 13 περιπτώσεις υπήρξε άρνηση επιστροφής των ποσών αυτών οπότε και εκδόθηκαν καταλογιστικές αποφάσεις.

Εν τω μεταξύ, ξεκινά και η διαδικασία αποχαρακτηρισμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, με τις εκτιμήσεις να θέλουν τουλάχιστον 250.000 ήδη ασφαλισμένους εκτός της νέας λίστας. Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη θα συγκροτηθεί 11μελής επιτροπή, έργο της οποίας θα είναι να εργαστεί πάνω στο πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη που καταρτίστηκε το 2008, επί κυβερνήσεων ΝΔ, με στόχο η νέα λίστα να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Στην Επιτροπή θα μετέχουν εκπρόσωποι των ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, Τεχνικού Επιμελητηρίου, Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, υπουργείου Εργασίας, ΙΚΑ , Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) καθώς και του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ).

Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2011, έχουν αυξηθεί τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων με το καθεστώς των ΒΑΕ, ενώ από τον Ιούλιο και μετά, που θα «μικρύνει» η λίστα με τα χαρακτηρισμένα ως Βαρέα επαγγέλματα, τουλάχιστον το ένα τρίτο των ασφαλισμένων, θα οδηγηθεί σε νέα αύξηση της απαιτούμενης ηλικίας. Ο… αποχαρακτηρισμός θα οδηγήσει και σε μείωση μισθών, αφού θα κοπούν τα ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στα ΒΑΕ, ενώ εξαιτίας αυτού, μειωμένες θα είναι και οι μελλοντικές τους συντάξεις. Υπολογίζεται πως η μείωση των αποδοχών θα ξεκινά από 52 ευρώ ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φθάνει ακόμη και τα 200 ευρώ το μήνα. Αντίστοιχα, οι περικοπές στις συντάξεις, ως αποτέλεσμα της περικοπής των μισθών, θα προσεγγίζουν το 10%.

Όσον αφορά στις μελλοντικές περικοπές, η τρόικα των δανειστών ζητά τη συρρίκνωση της λίστας, στο 10% του εργατικού δυναμικού. Κάτι που σημαίνει πως περισσότεροι από 250.000 ασφαλισμένοι θα βρεθούν εκτός ΒΑΕ και θα δουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να «σκαρφαλώνουν» στα 65.

www.capital.gr

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου