Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Θα υιοθετήσετε το μοντέλο κύριε πρωθυπουργέ;
Δοκιμή του αναβατορίου στο Ελληνικό από τον αρχιτέκτονα και ειδικό σε θέματα προσβασιμότητας Γ. Πόλη
Οι προσπάθειες απελευθέρωσης του νοτιοανατολικού παραλιακού μετώπου της Αττικής από τους "επιχειρηματίες" – καταπατητές, βίωσαν την κορυφαία στιγμή τους στην προ τριετίας απεργία πείνας του δημάρχου Ελληνικού Χ. Κορτζίδη, που ενέπνευσε ένα ολόκληρο κίνημα συμπαράστασης και συμμετοχής εκατοντάδων πολιτών στον απελευθερωτικό αγώνα.
Η ελεύθερη παραλία του Ελληνικού αποτελεί το ενεργό αντίκρυσμα, αλλά και τον διαρκή τίτλο τιμής του πολύμηνου αγώνα, εξ' ου και η περηφάνεια στα πρόσωπα των χιλιάδων που κάθε καλοκαίρι γεύονται τις χαρές της. Ανάμεσά τους και εκατοντάδες άνθρωποι με αναπηρία, διότι εκτός από ελεύθερη η παραλία είναι και προσβάσιμη.
 Η δημιουργία υποδομών προσβασιμότητας στην παραλία Ελληνικού έγινε με την αρωγή του ειδικού εμπειρογνώμονα Γερ. Πόλη, με την μεγαλύτερη δυνατή επιμέλεια και αξιοπιστία και με το μικρότερο δυνατό κόστος. Δεκάδες εθελοντικές εργατοώρες έκαναν πράξη το όραμα μιάς παραλίας που δίνει την δυνατότητα σε όλους ανεμπόδιστα να γεύονται την ελευθερία της. "Δε νοείται παραλία ελεύθερη αν δεν είναι και προσβάσιμη στους συμπολίτες με κινητικά προβλήματα" μας έλεγε τότε με πάθος η Φ. Κορτζίδη σύζυγος του δημάρχου και είχε κάτι παραπάνω από δίκιο.
Διότι, καταρχάς, σε μεγάλο βαθμό το "απροσπέλαστον" της αττικής παραθαλάσσιας ζώνης είναι απότοκο του αντικοινωνικού και κερδοσκοπικού μοντέλου εκμετάλλευσης των ωραιότερων (και πλέον χρυσοφόρων) σημείων της. Επίσης, η έννοια της ελεύθερης κοινωνικοποιημένης χρήσης που συμβολίζεται στην παραλία Ελληνικού, παντελώς υπονομεύεται αν της χρήσης εξαιρείται ένα μεγάλο κοινωνικό κομμάτι. Τέλος, είναι πασίδηλο ότι η ελευθερία δεν είναι στατική διαδικασία, οι πρωτοπορίες της την διεκδικούν στο όνομα της κοινωνίας και όχι του ... εαυτού τους, διαρκώς διευρύνει τα όριά της και εντάσσει ολοένα και περισσότερους, τότε και μόνο τότε είναι ισχυρή και ανθεκτική. "Οι υποδομές προσβασιμότητας δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της παραλίας, η οποία πλέον πρέπει να γίνει κατανοητή από τους ανθρώπους με αναπηρία ως και δική τους υπόθεση", τα λόγια περισυλλογής του Γ. Πόλη όταν τα έργα είχαν ολοκληρωθεί, αποκτούν σήμερα – δυό χρόνια μετά – μιά εξαιρετικά στρατηγική διάσταση.
Γιατί; Διότι για λόγους επικοινωνιακούς – πασίδηλο μιάς και τον καιρό των αγώνων το παραμικρό δεν είχαν πράξει – οι κυβερνώντες μας αποφάσισαν να "σηκώσουν" στην ατζέντα τους το θέμα της απελευθέρωσης των κατειλλημένων παράκτιων χώρων, εμφανίζοντας εαυτούς ως ύστερους απελευθερωτές. Επειδή λοιπόν η Ιστορία τους έχει προλάβει, ο μόνος τρόπος να αποδείξουν ότι τουλάχιστον στοιχειωδώς την σέβονται είναι να λάβουν σοβαρά υπόψιν τα πεπραγμένα των πρωταγωνιστών της. Ειδικότερα σε ότι αφορά το μοντέλο κοινωνικοποιημένης ( με εθελοντικές εργατοώρες και εθελοντική παροχή τεχνογνωσίας) δημιουργίας προδιαγραφών προσβασιμότητας, οφείλουν να συμπεριλάβουν στην σκέψη τους ότι αποτελεί αίτημα του ευρύτερου αναπηρικού κινήματος που αφορά το σύνολο των παραλιών της χώρας.
Με απλά λόγια, αντί των δηλώσεων μετά κάμερας και των αοριστολογιών περί αναγκαιότητας ελεύθερων παραλιών, ας εντρυφήσουν στο περιεχόμενο της ελευθερίας όπως με κόπους και αγώνες εκατοντάδων ανθρώπων δημιουργήθηκε. Ελευθερία μετά προσβάσιμου περιεχομένου λοιπόν (οι άνθρωποι που την έκαναν πράξη είναι διαθέσιμοι να προσφέρουν τις γνώσεις/εμπειρίες τους ώστε να την διαχύσουν ακόμα περισσότερο αν τούτο γίνει με όρους αλήθειας και όχι εντυπωσιασμού), η μόνη ικανή και αναγκαία συνθήκη ώστε να είναι (η ελευθερία) ισχυρή και ανθεκτική μέσα στον (πραγματικό) χρόνο. Και όχι μόνο στον τηλεοπτικό...
Ο,τιδήποτε άλλο συνιστά προσβολή. Προσπάθεια να στουμπωθεί με μεγάλα ψεύτικα λόγια η ακόρεστη πείνα του απογοητευμένου κοινού για λίγη ελπίδα και προοδευτισμό, στις πλάτες ενός ανθρώπου (του δημάρχου Ελληνικού) που δεύτερη μέσα σε λίγα χρόνια φορά υποβάλλει τις τελευταίες μέρες τον εαυτό του στην ακραία καταπόνηση μιάς αληθέστατης απεργίας πείνας.

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου