Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

 Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Ο Γραμματέας Πολιτών με Αναπηρία, Σπύρος Σταυριανόπουλος και η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, με αφορμή την ανάλγητη και καταχρηστική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, που περιορίζει σε 3 (τρία) τα ''Εξεταστικά Κέντρα'', για τους μαθητές με αναπηρία και άλλες εκπαιδευτικές ανάγκες, δήλωσαν τα ακόλουθα:

 

« Είναι ανεπίτρεπτη η μεταχείριση, που επιβάλλεται σε 1.152 μαθητές με αναπηρία και άλλων εκπαιδευτικών αναγκών της Επικράτειας, που τους καθιστούν ''εσωτερικούς μετανάστες'', προκειμένου να συμμετέχουν στις φετινές ''Πανελλαδικές Εξετάσεις'' - ΕΠΑΛ, να περιορίζονται σε 3 (τρία) εξεταστικά κέντρα και συγκεκριμένα μόνο στις πόλεις Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

 

Έτσι, 350 μαθητές από την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τη Σάμο και λοιπά νησιά, με την απαραίτητη συνοδεία του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, θα στοιβαχτούν στο εξεταστικό κέντρο του Πειραιά. Οι μαθητές από τη Βόρεια Ελλάδα, στο εξεταστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και οι υπόλοιποι στο εξεταστικό κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να πραγματοποιήσουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους, που είναι η ''συμμετοχή τους στις πανελλήνιες εξετάσεις'', για την κατάκτηση μιας θέσης στην Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση, που αποτελεί το όνειρο κάθε νέας και νέου.

 

Είναι βέβαιο ότι η απόφαση αυτή δημιουργεί ''άνιση και διακριτή μεταχείριση'' στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ και μάλιστα, σε ''βάρος των μαθητών με Αναπηρία''.

 

Επιπλέον, ακυρώνει καταχρηστικά την εφαρμογή του άρθρου3 του Ν. 3699/2008 (ΦΕΚ 166-ΤΑ), που θεσπίζει την ''Υποχρεωτική Εκπαίδευση για τα Παιδιά με Αναπηρία''.

 

Πράγματι, σύμφωνα με τις απεγνωσμένες φωνές και διαμαρτυρίες πλείστων γονέων, μας δήλωσαν ότι, λόγω των οικονομικών περικοπών στα εισοδήματα και τα επιδόματά τους, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές επιβαρύνσεις για τις τεράστιες μετακινήσεις, που απαιτεί η συμμετοχή των παιδιών τους στα 3 μοναδικά εξεταστικά κέντρα και γι’ αυτό ΔΕΝ θα συμμετάσχουν!!!

 

Επιπρόσθετα, οι ψυχολογικές και σωματικές επιβαρύνσεις, που, κατά τρόπο ανάλγητο και αντι-εκπαιδευτικό θα υποστούν ''οι μαθητές με αναπηρία και οι οικογένειές τους'',μεγιστοποιεί τους λόγους αποχής τους.

 

Για όλους αυτούς τους λόγους, καλούμε την Υπουργό Παιδείας, κα Α. Διαμαντοπούλου, για άμεση ματαίωση της απόφασής της και την έκδοση νέας, που να προβλέπει τα ειδικά εξεταστικά κέντρα στις πρωτεύουσες των Νομών ή τουλάχιστον στις έδρες των Καλλικρατικών περιφερειών.

 

Σε κάθε περίπτωση, τα έξοδα μετακινήσεων των υποψηφίων μαθητών με αναπηρία και των απαραίτητων συνοδών τους, θα πρέπει να τους καταβληθούν από το Υπουργείο Παιδείας.

 

Τέλος, είναι καιρός να πάψει η Πολιτεία να απαξιώνει, να επιτίθεται οικονομικά και να προσβάλλει την αξιοπρέπεια και την τιμή των Ατόμων με Αναπηρία με διακρίσεις και να καταργεί τα όνειρα των μαθητών με αναπηρία ».

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου