Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Την αντίθεσή τους στο Νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις Μεταμοσχεύσεις εκφράζουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Σε ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν ότι ο Ε.Ο.Μ., ο κατά νόμο σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα μεταμοσχεύσεων, ουδέποτε εκλήθη να συμμετάσχει στη σύνταξη του συγκεκριμένου νομοσχεδίου για το οποίο εκφράζουν τις αντιρρήσεις και τις ανησυχίες τους.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρονται σε τρία σημεία που αφορούν τη δωρεά οργάνων και επισημαίνουν ότι:

 

1) είναι ορατός ο κίνδυνος εμπορευματοποίησης οργάνων μέσω του άρθρου 8 που προβλέπει τη διεύρυνση του κύκλου των δοτών και την επέκταση της δωρεάς σε άτομα με συναισθηματικό δεσμό, μέθοδο την οποία κρίνουν αναξιόπιστη,

2) η εικαζόμενη συναίνεση, ακόμα και σε χώρες που είναι νομοθετημένη, όπως στην Ισπανία, στην πράξη δεν χρησιμοποιείται και δεν αφαιρούνται ποτέ όργανα χωρίς την σύμφωνη γνώμη των συγγενών. Με δεδομένες τις αντιρρήσεις που έχουν ήδη εκφρασθεί από τη κοινωνία, θα επηρεαστεί αρνητικά η δωρεά οργάνων,

3) αντιτίθενται στη δημιουργία Οργανισμών Αφαίρεσης καθώς αυτό γίνεται από τις ομάδες των Μεταμοσχευτικών Κέντρων και σε καμία περίπτωση από τρίτους, οι οποίοι μάλιστα εργάζονται σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Υπενθυμίζεται ότι για τους παραπάνω λόγους, την περασμένη εβδομάδα υπέβαλλε την παραίτησή του στον υπουργό Υγείας ο πρόεδρος του ΕΟΜ, Γιάννης Βλαχογιάννης. Ο κ. Λοβέρδος δεν την έχει κάνει ακόμα δεκτή ωστόσο είχε δηλώσει ότι «ένας διοικητής Οργανισμού δεν μπορεί να επιβάλλει την ατζέντα του στον υπουργό».

 

Πηγή: capital.gr

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου