Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου διαπιστώθηκε ότι στο Ναύπλιο τα κτίρια είναι προσβάσιμα σε ποσοστό 21% , στην πόλη της Καλαμάτας σε ποσοστό 34%, στην Τρίπολη είναι προσβάσιμα σε ποσοστό 40% και στην Σπάρτη είναι προσβάσιμα σε ποσοστό 42%

Χαμηλά ποσοστά προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ (Ατομα Με Ειδικές Ανάγκες) σε κτίρια δημοσίων υπηρεσιών κατέδειξαν οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Αλλά και τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί γενικότερα το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τις υφιστάμενες υποδομές προσβασιμότητας των συνανθρώπων μας που χρήζουν ειδικής μέριμνας, δείχνουν ότι τα κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες μόνο σε ποσοστό 9% είναι πλήρως προσβάσιμα και σε ποσοστό 40% είναι μερικώς προσβάσιμα.

Με έγγραφο του υφυπουργού Εσωτερικών, Γιώργου Ντόλιου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, έπειτα από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Γκιουλέκα, για την ανάγκη εξασφάλισης της ανεμπόδιστης πρόσβασης των ΑΜΕΑ σε δημόσια κτίρια, η Βουλή ενημερώνεται για τα αποτελέσματα των ελέγχων του Σώματος Ελεγκτών-Επιθεωρητών σε Υπηρεσίες του Νομού Λάρισας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Οπως ειδικότερα προκύπτει από τις σχετικές εκθέσεις – επιθεωρήσεις του Σώματος των Ελεγκτών, στον Νομό Λάρισας τα κτίρια είναι προσβάσιμα σε ποσοστό 48%.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου διαπιστώθηκε ότι στην πόλη του Ναυπλίου τα κτίρια είναι προσβάσιμα σε ποσοστό 21% επί του συνόλου, στην πόλη της Καλαμάτας είναι προσβάσιμα σε ποσοστό 34%, στην πόλη της Τρίπολης είναι προσβάσιμα σε ποσοστό 40% και στην πόλη της Σπάρτης είναι προσβάσιμα σε ποσοστό 42%.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει εκδώσει εγχειρίδιο «Μεθοδολογία Ελέγχου Προσβασιμότητας Δημοσίων Υπηρεσιών και Υποδομών», το οποίο καταρτίσθηκε από Διϋπουργική Επιτροπή με τη συμμετοχή αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των ΑΜΕΑ. Το εγχειρίδιο αυτό περιέχει ερωτηματολόγια με βάση τα οποία θα γίνονται στο εξής οι έλεγχοι προσβασιμότητας σε υπηρεσίες του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ α΄και β΄ βαθμού.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών υπενθυμίζει ότι «οι ΟΤΑ οι οποίοι εδρεύουν σε πρωτεύουσες των νομών καθώς και όλοι οι Δήμοι της Περιφέρειας Αττικής και της Ν.Α. Θεσσαλονίκης έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα δημιουργίας προσβάσιμης αλυσίδας, η οποία θα συνδέει, με προσβάσιμα πεζοδρόμια και διαβάσεις κατά μήκος μιας συγκεκριμένης διαδρομής, τις προσβάσιμες εγκαταστάσεις και υποδομές των περιοχών υψηλής επισκεψιμότητας στις οποίες, εκτός από τα κτίρια των δημοσίων υπηρεσιών, περιλαμβάνονται και οι χώροι αστικού πρασίνου και οι παραλίες».

Πάντως το υπουργείο βρίσκεται στη φάση του σχεδιασμού του νέου Προγράμματος Προσβασιμότητας, η έκταση εφαρμογής του οποίου περιλαμβάνει την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση όλης της επικράτειας, δηλαδή όλους τους Δήμους που προέκυψαν από το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» καθώς και όλες τις Περιφέρειες.

ISTHMOS.GR

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου