Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Έπειτα από τη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για 13 ΑμΕΑ που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη με στόχο την ανανέωση των συμβάσεών τους, δικαιωθήκαν. Οι προσφυγόντες είχαν προσληφθεί στον συγκεκριμένο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τρία συν ένα χρόνια και ενώ έληγε η σύμβασή τους, το δικαστήριο αποφάσισε τη δυνατότητα μετατροπής των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, σύμφωνα το άρθρο 21 του Συντάγματος.

Ειδικότερα, για την απόφασή του, το Πρωτοδικείο αναγνώρισε ότι το άρθρο 21 παράγραφος 6 του Συντάγματος, που αναφέρει ότι τα άτομα µε αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, είναι πιο ειδική διάταξη και υπερισχύει της διάταξης του άρθρου 103 παρ. 7,8, που προβλέπει την απαγόρευση της μετατροπής συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, στο δημόσιο τομέα.

Ο δικηγόρος των εργαζόμενων, κ. Δημήτρης Βερβεσός, τόνισε πως «η απόφαση αυτή μπορεί πλέον να αποτελέσει σαφές νομολογιακό έρεισμα, έτσι ώστε να ζητήσουμε την κάμψη του 103 του Συντάγματος, ακόμα και για όλα τα ΑμεΑ που πληρούν τις προϋποθέσεις για τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, εφόσον αυτά προσφύγουν δικαστικώς και εφόσον δεν έχει παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη της τελευταίας χρονικά σύμβασής τους».

Η υπόθεση αναμένεται να τελεσιδικήσει σε 4 με 5 χρόνια. Έως τότε, οι 13 εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά στη δημοτική επιχείρηση, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα προσβολής των ασφαλιστικών μέτρων εκ μέρους του Δήμου.

 

PROTO THEMA

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου