Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

imageΣπατάλη εκατοµµυρίων ευρώ σε ακριβά υλικά µε επίκεντρο τις καισαρικές επεµβάσεις διαπίστωσε η Ενορκη Διοικητική Εξέταση στο Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο του Ηρακλείου, ενδεικτικό της ανεξέλεγκτης κατάστασης στις προµήθειες που γονάτισε οικονοµικά το Εθνικό Σύστηµα Υγείας.

Σύµφωνα µε το πόρισµα της ΕΔΕ που ολοκληρώθηκε στις 15 Απριλίου, την τριετία 2007-2009 «υπήρξε µεγάλη χρήση αντισυµφυτικών υλικών των οποίων η χρησιµότητα είναι αµφιλεγόµενη», ιδιαίτερα από έναν γιατρό ο οποίος κατά δήλωσή του τα χρησιµοποιούσε «προληπτικά». Οπως λένε όµως οι συνάδελφοί του που διενήργησαν την ΕΔΕ πρόκειται για υλικά που σπάνια χρησιµοποιούνται στη µαιευτικήκαι τη γυναικολογία, ενώορισµένα από αυτά που χρησιµοποιο ύνταν στις καισαρικές επεµβάσεις ήταν για τη σπονδυλική στήλη!

Την ίδια τριετία δαπανήθηκαν για αιµοστατικά και αντισυµφυτικά υλικά στη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική συνολικά 1.334.140 ευρώ, εκ των οποίων τα 916.864 ευρώ µόνον από έναν γιατρό. Σηµειώνεται ότι τον χρόνο που άρχισε η έρευνα (2010) η προµήθεια αντισυµφυτικών στην ίδια κλινική µηδενίστηκε, ενώ τα αιµοστατικά έπεσαν στις περίπου 10.000-12.000 ευρώ.

ΞΕΦΟΥΣΚΩΣΕ Ο ΛΟΓΑΡΊΑΣΜΟΣ. Η ανεξέλεγκτη κατάσταση στην προµήθεια υλικών στο ίδιο νοσοκοµείο όµως αφορούσε και άλλες κλινικές.

Χαρακτηριστική περίπτωση τα ορθοπεδικά. Οταν η νέα Διοίκηση του νοσοκοµείου έβαλε µαχαίρι στις δαπάνες ο προϋπολογισµός ξεφούσκωσε από τα 9.700.000 στα 3.800.000 για το 2011 ενώ αυξήθηκαν οι εισαγωγές ασθενών.

Οπως αναφέρεται στο πόρισµα που υπογράφουν ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών Δ. Λουτράδης, ο Π. Δρακάκης επίκουρος καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών και ο Ι. Ναυρόζογλου επίκουρος καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων, ορισµένα από τα επίµαχα υλικά που χρησιµοποιήθηκαν σε καισαρικές και γυναικολογικές επεµβάσεις «είναι κατασκευασµένα για να τοποθετούνται αποκλειστικά και µόνο στη σκληρά µήνιγγα της σπονδυλικής στήλης».

Οπως τονίζει ο διοικητής του νοσοκοµείου Νίκος Κοκκίνης, που έβαλε τέλος στο «πάρτι» και ζήτησε τη διεξαγωγή της ΕΔΕ, «διαπιστώθηκε ότι υπήρξε υπέρµετρη χρήση των εν λόγω υλικών σε µια συγκεκριµένη κλινική, για τα οποία όχι µόνο δεν είχε ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία αλλά δεν ήταν και χρήσιµα. Ζήτησα κατ’ αρχήν να σταµατήσει η χρήση αυτών των υλικών και να περιο ριστεί στις αναγκαίες περιπτώσεις και ξεκίνησε η ΕΔΕ ώστε να διερευνηθεί τι ακριβώς έγινε. Το πιο σηµαντικό όµως είναι ότι σταµάτησε αυτή η διαδικασία, όπου κάθε καθηγητής χρησιµοποιούσε όποιο υλικό ήθελε, αφού δηµιουργήθηκε ένα πλαίσιο λειτουργιών στο πώς ακριβώς θα εισάγεται κάθε φάρµακο και ποια είναι η χρησιµότητα και αναγκαιότητά του». Από την άλλη πλευρά, ένας από τους γιατρούς που έχει µπει στο στόχαστρο της ΕΔΕ για την υπερκατανάλωση των συγκεκριµένων υλικών υπεραµύνεται της απόφασής του. Οπως τονίζει «δεν έβαζα πάνω από δύο τέτοια υλικά στον ίδιο ασθενή, τα οποία τα χρειαζόταν. Πρόκειται για φάρµακα υψηλής τεχνολογίας τα οποία χρησιµοποιούνται π.χ. στον Καναδά αλλά όχι στη Γερµανία όπου κρίθηκε ότι έχουν µεγάλο κόστος. Πιστεύω ότι η υψηλή τιµή τους αντισταθµίζεται από τη σχέση κόστους – οφέλους, αφού µε τη χρήση τους έχουµε µεγαλύτερες πιθανότητες να αποφύγουµε επιπλοκές και νέα χειρουργεία».

Μειώθηκαν οι δαπάνες στο Νοσοκοµείο το 2011 από 9,7 εκατ. ευρώ σε 3,8 εκατ. ευρώ 916.864 ευρώ από έναν γιατρό ο γιατρός που κατηγορείται για τη σπατάλη χρησιµοποίησε ακριβά υλικά στις 101 από τις 121 καισαρικές που έκανε το 2007, στις 167 από τις 208 (2008), και στις 125 από τις 177 (2009) µε συνολικό κόστος τριετίας 916.864 ευρώ. Συνάδελφοί του κατανάλωναν την ίδια τριετία από 73.088 έως 101.121 ευρώ

Τι είναι τα αιµοστατικά και τα αντισυµφυτικά υλικά

Αιµοστατικά υλικά*: η χρήση των υλικών αυτών στη µαιευτική και τη γυναικολογία είναι περιορισµένη και ερευνητική. επίσης θεωρούνται επιλογή αντιµετώπισης κι όχι πρόληψης. Σύµφωνα µε πρόσφατη έρευναστη Γαλλία, το διάστηµα από 1-1-2007 έως 21-7-2009 σετριτοβάθµιο νοσοκοµείοέγιναν 13.908 χειρουργικές επεµβάσεις και χρησιµοποιήθηκε ακριβόαιµοστατικό υλικό σε 84 περιπτώσεις – ποσοστό 0,6%. Η µελέτη είχε εγκριθεί από το επιστηµονικό Συµβούλιο του νοσοκοµείου και οι ασθενείς έδωσαν έγγραφη συγκατάθεση.

Αντισυµφυτικά υλικά*: η πρόληψη των συµφύσεων στη γυναικολογία επιτυγχάνεται κυρίως µε τη σωστή χειρουργική τεχνική. τα αντισυµφυτικά υλικά δεν µπορούν να αντισταθµίσουν την κακή χειρουργική τεχνική που είναι η κύρια αιτία δηµιουργίας συµφύσεων. *Βιβλιογραφία, όπως αναφέρεται στο πόρισµα της ε∆ε

ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΙΑΝΗ, 4 Μαΐου 2011
tanea.gr

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου