Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Το γονίδιο που αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» των ιών των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων (MRSA) υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες.

Πρόκειται για το λεγόμενο γονίδιο ftsH, πάνω στο οποίο θα επικεντρωθούν τώρα οι ερευνητές προκειμένου να αναπτύξουν ένα δραστικό αντιβιοτικό για τους ανίκητους σούπερ ιούς.

Το γονίδιο εντοπίστηκε από την ερευνητική ομάδα του Medical Research Council Human Genetics Unit στο Εδιμβούργο, η οποία δημιούργησε έναν γονιδιακό «χάρτη» στην προσπάθειά της να καταλάβει καλύτερα πώς ένας σούπερ ιός καταφέρνει να ξεγλιστράει από τους αντιμικροβιακούς παράγοντες.

Στην πορεία των ερευνών τους οι επιστήμονες ανακάλυψαν μάλιστα και έναν τέτοιο παράγοντα, από το δέρμα του αμερικανικού βουβαλοβάτραχου, που αποδείχτηκε ότι καταφέρνει να εξουδετερώσει τους ιούς των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω ενεργό συστατικό, που λέγεται ραναλεξίνη, έχει την ιδιότητα να αποδυναμώνει τα κυτταρικά τοιχώματα και τις κυτταρικές μεμβράνες των ένοχων ιών. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ραναλεξίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με ένα φάρμακο που να δρα πάνω στο γονίδιο ftsH.

«Η βιολογική μας προσέγγιση έφερε στοιχεία σχετικά με το πώς λειτουργεί η ραναλεξίνη στην εξόντωση των σούπερ ιών και μας βοήθησε να καταλάβουμε περισσότερα για τον τρόπο που αναπτύσσονται οι λοιμώξεις. Αυτή η γνώση θα μας βοηθήσει τώρα να χαράξουμε νέες στρατηγικές για τη θεραπεία των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων» δήλωσε ο δρ Ιαν Οβερτον που συμμετείχε στην έρευνα.

Espressonews.gr

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου