Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Στην αυτοκαταστροφή των καρκινικών κυττάρων μπορεί να οδηγήσει νέα γονιδιακή τεχνολογία, που δίνει ελπίδα για ακόμα μία νίκη κατά της επάρατης νόσου. Ιρλανδοί επιστήμονες κατάφεραν να αναγκάσουν καρκινικά κύτταρα που προκαλούν όγκο στον μαστό να αυτοκαταστραφούν, χρησιμοποιώντας τη νέα πρωτοποριακή μέθοδο.

Η ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Κουίν του Μπέλφαστ απέδειξε ότι είναι δυνατή η μεταφορά γονιδίου στο εσωτερικό των καρκινικών κυττάρων του μαστού, με σκοπό τη θανάτωσή τους. Τα μέλη της ομάδας, με τη βοήθεια του συστήματος μεταφοράς DBV, κατάφεραν να μεταφέρουν στο εσωτερικό των καρκινικών κυττάρων ένα γονίδιο ενσωματωμένο σε νανοσωματίδιο (iNOS). Το νανοσωματίδιο είχε μέγεθος τετρακόσιες φορές μικρότερο από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας. Ο συνδυασμός του μικροσκοπικού γονιδίου με τον σύστημα DBV, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας, κατάφερε να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα.

Πώς έγινε αυτό; Σύμφωνα με τα λεγόμενα των ερευνητών, το μικροσκοπικό γονίδιο ανάγκασε τα καρκινικά κύτταρα να παράγουν νιτρικό οξείδιο, που είτε εξολόθρευε τα κύτταρα αμέσως είτε τα έκανε πιο ευάλωτα ώστε να καταστραφούν ολοκληρωτικά από τη μετέπειτα χημειοθεραπεία. Ωστόσο, η μέθοδος επιτρέπει στα υγιή κύτταρα να μείνουν ανεπηρέαστα από την όλη διαδικασία.

Η επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Κουίν, Ελεν Μακ Κάρθι, εξηγεί ότι στο παρελθόν παρόμοιες προσπάθειες από μέρους των ειδικών να «χτυπήσουν» τον καρκίνο με γονιδιακή θεραπεία είχαν αποτύχει διότι δεν υπήρχε αποτελεσματικό σύστημα μεταφοράς. Τα ευρήματα της σημερινής μελέτης όμως κάνουν τους ειδικούς να αισιοδοξούν ότι στο μέλλον είναι πιθανό να χρησιμοποιείται η νανοτεχνολογία για τη θεραπεία ατόμων που πάσχουν από καρκίνο του στήθους, αλλά και σε περιπτώσεις που η νόσος έχει κάνει μετάσταση στα οστά. Το ιδανικό μάλιστα θα ήταν, σύμφωνα με τη Μακ Κάρθι, η θεραπεία να χρησιμοποιείται πριν από την ακτινοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία.

Φυσικά, απαιτείται περαιτέρω έρευνα και κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ώστε να βεβαιωθούν οι ειδικοί για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

http://www.madata.gr

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου