Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Δημοσιεύθηκε στις 11/03/2011

Μην αναρωτιέστε γιατί καταβάλλεται ακόμα η σύνταξη σε ανθρώπους που έχουν φύγει από την ζωή. Είναι όχι απλά δικαιολογημένο αλλά και αναπόφευκτο όσο το σύστημα παραμένει το ίδιο.

Η γιαγιά καταγόταν από την Θάσο, τα τελευταία χρόνια της ζωής της όμως τα πράγματα ήρθαν έτσι ώστε έζησε στην Δράμα. Σημειωτέον η γιαγιά ήταν ασφαλισμένη και συνταξιούχος του ΙΚΑ. Όταν άλλαξε κατοικία σαν καλή και συνεπής πολίτης πήγε στο ΙΚΑ και δήλωσε την αλλαγή διεύθυνσης, και όλα τα χρόνια που ζούσε στην Δράμα εξυπηρετούνταν από το εκεί κατάστημα τόσο υγειονομικά όσο και γραφειοκρατικά.

Τα χρόνια πέρασαν και η γιαγιά έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο. Οι οικείοι της πήγαν στο ΙΚΑ και ζήτησαν δύο πράγματα: Να τη διαγράψουν από τα μητρώα τους, να πληρώσουν τα έξοδα κηδείας και να σταματήσουν να καταβάλλουν την σύνταξη στον τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε.

Η κίνηση των οικείων της θανούσης να φανούν εντάξει τους έβαλε σε περιπέτειες και τους κόστισε χαμένο χρόνο, χρήμα, ταλαιπωρία, σπασμένα νεύρα και πολλά ερωτηματικά. Όταν πήγαν στο κατάστημα που τους εξυπηρετούσε συνήθως τους είπαν ότι ναι μεν έγινε η αλλαγή διεύθυνσης όμως δεν μεταφέρθηκε ο φάκελος. Γιατί; Γιατί κανείς υπάλληλος δεν αισθάνθηκε την υποχρέωση να πει στους ανθρώπους ότι με την αλλαγή τόπου κατοικίας έπρεπε να μεταφέρουν και τον φάκελο της ασφαλισμένης. Επειδή ο φάκελος δεν ήταν στην Δράμα οι υπάλληλοι του ΙΚΑ έστειλαν τους ανθρώπους στην Καβάλα ή την Θάσο δεν διευκρίνισαν πού ακριβώς βρίσκεται.

Οι άνθρωποι ήρθαν στην Καβάλα και ξεκίνησε ένας μαραθώνιος για να βρούνε κατ’ αρχήν το γραφείο και τον υπάλληλο στον οποίο έπρεπε να απευθυνθούν. Εδώ έκαναν το λάθος να ρωτήσουν στο γκισέ των ραντεβού από όπου τους έστειλαν αλλού γι αλλού. Τελικά απευθύνθηκαν σε κάποια υπάλληλο αλλά και την προϊσταμένη του καταστήματος που τους είπαν ότι η διαγραφή έπρεπε να γίνει στην Καβάλα αλλά τα έξοδα της κηδείας έπρεπε να τα εισπράξουν από την Δράμα. Δηλαδή κάποιος δεν πρέπει να έχει δουλειά και να μπορεί να κάνει όλα τα πάνε έλα, από πόλη σε πόλη.

Αν είσαι από κάπου κοντά ταλαιπωρείσαι, αν από μακριά… βλέπουμε

Οι οικείοι της θανούσης, δημόσιοι υπάλληλοι και οι δύο, έκαναν το εύλογο ερώτημα, τι θα έπρεπε να υποστούν αν η γιαγιά δεν ήταν από την Καβάλα, αλλά από την Κρήτη. Θα έπρεπε να αλωνίσουν την Ελλάδα για να τελειώνουν με τα χαρτιά; Η απάντηση ήταν αποστομωτική… «Αν ήταν από μακριά βλέπουμε». Οι υπηρεσίες λειτουργούν δηλαδή με αναλογικό σύστημα, ανάλογα με την απόσταση εξυπηρετούν ή όχι τον πολίτη. Οι άνθρωποι αφού ταλαιπωρήθηκαν τέλειωσαν τις διαδικασίες χάρη σε μια υπάλληλο που ήξερε τι έπρεπε να κάνει και είχε την όρεξη να τους εξυπηρετήσει. Όμως το πρόβλημα δεν λύνεται, όταν επαφίεται στον πατριωτισμό και το φιλότιμο μιας ή περισσοτέρων υπαλλήλων. Βέβαια οι άνθρωποι τέλειωσαν με τα της κηδείας όμως δεν ξεμπέρδεψαν με το ΙΚΑ. Αφού διέγραψαν στην Καβάλα και πήγαν στην Δράμα για να πάρουν τα έξοδα της κηδείας, έμαθαν από το προσωπικό του ιδρύματος ότι δεν πρέπει να κλείσουν τον λογαριασμό της τράπεζας όπου έμπαινε η σύνταξη.

Επειδή οι υπηρεσίες του ΙΚΑ δεν είναι διασυνδεδεμένες, online το λένε αυτοί, η σύνταξη θα συνεχίσει να καταβάλλεται στην τράπεζα για αρκετούς μήνες. Αφού λοιπόν οι οικείοι της θανούσης αφήσουν να περάσει εύλογος χρόνος, τον οποίο οι άνθρωποι του ΙΚΑ δεν καθόρισαν ακριβώς, θα πρέπει να επιστρέψουν στα γκισέ του ιδρύματος να στηθούν στις ουρές του για να γίνει ο τελικός λογαριασμός. Θα δούνε πόσα λεφτά μπήκαν στον λογαριασμό, ενός ανθρώπου που δεν υπάρχει στην ζωή (!) και μετά θα κάνουν τον διακανονισμό, τόσα σας χρωστάμε, από δώρα, επιδόματα κλπ, τόσα μας χρωστάτε από τα λεφτά που εισέπραξε η θανούσα, δώστε τόσα και ξεμπερδεύουμε. Βέβαια για το πώς θα εμφανιστούν φορολογικά αυτά τα χρήματα και πώς θα διακινηθούν ούτε λόγος, αυτά είναι ψιλά γράμματα για την δημόσια διοίκηση.

Κι όμως κύριε υπουργέ και κύριοι πολυπράγμονες υφυπουργοί, που μάλλον κυνηγάτε ανεμόμυλους, όλη η διαδικασία που περιγράψαμε παραπάνω λύνεται με ένα τηλεφώνημα, και η σύνταξη μπορεί να διακοπεί αυτοστιγμή με ένα fax ή με ένα email. Είναι τόσο εύκολο. Όμως σε καιρό οικονομικής κρίσης δεν έκανε κανείς σας τίποτε για να κάνετε το σύστημα να λειτουργεί πιο λογικά και πιο οικονομικά. Καλά τα λέτε στις τηλεοράσεις κάθε πρωί, και στις συνεντεύξεις που δίνετε, όμως στην πράξη έχετε κάνει μία τρύπα στο νερό. Γι αυτό ειδοποιήστε τους ανθρώπους σας στις τηλεοράσεις ότι δεν φταίει ο πολίτης που οι πεθαμένοι παίρνουν σύνταξη. Το ποιος φταίει μπορεί να σας το πει ο καθρέφτης σας. Στην κουβέντα πάρτε μαζί και τον αγαπητό, κατά τα άλλα, σύντροφο Ροβέρτο Σπυρόπουλο μπας και στρογγυλέψει την εικόνα, γιατί σ αυτό είναι όντως καλός, στα υπόλοιπα… είμαστε όλοι πνιγμένοι στα σκ… όπως είπε κι ο σύντροφος εκ Γαλλίας.

Χάρης ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ
evdomi.gr

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου