Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

clip_image002

Αθήνα, 4 Μαρτίου 2011

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ STAPLEFORD-ΑΘΗΝΑΣ

Εντυπωσιακά στοιχεία για τις ανταγωνιστικές ουσίες της ηρωίνης, των βενζοδιαζεπινών, του αλκοόλ αλλά και του πρώτου εμβολίου ενάντια στη εξάρτηση από το τσιγάρο, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου για την απεξάρτηση Stapleford-Athens 2011. Το συνέδριο, που διοργανώθηκε από τη Μέριμνα Ζωής Μ.Κ.Ο. αναμεταδόθηκε ζωντανά από το διαδίκτυο με 500 συμμετοχές από 25 χώρες.

Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν τα θεραπευτικά αποτελέσματα από την εφαρμογή των εμφυτευμάτων ναλτρεξόνης (3μηνης και 6μηνης διάρκειας) και της μηνιαίας ένεσης, από διάφορα προγράμματα του εξωτερικού, που προστατεύουν με μεγάλη ασφάλεια τον ασθενή από τις ουσίες. Παράλληλα εκτενής αναφορά έγινε στην εφαρμογή ανταγωνιστικών ουσιών για την καταπολέμηση του αλκοολισμού, ενώ καταγράφτηκαν στοιχεία από την διεθνή εμπειρία και για την ορθή αντιμετώπιση των βενζοδιαζεπινών (χαπιών). Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε το εμβόλιο κατά του καπνίσματος το οποίο θα βγει στην αγορά περίπου σε δύο χρόνια. Τέλος, στα συμπεράσματα του συνεδρίου συμπεριλαμβάνεται και η αναθεώρηση της αποτελεσματικότητας της μεθαδόνης σαν φάρμακο αποκατάστασης, αφού δεν είχε τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα ενώ η θεραπεία απεξάρτησης από αυτή είναι πολλαπλάσια του κόστους των προγραμμάτων χορήγησης.

Να σημειωθεί πως στο συνέδριο Stapleford-Athens 2011 συμμετείχαν εκπρόσωποι κρατικών φορέων και θεραπευτικών δομών, ερευνητικά κέντρα, καθώς και θεραπευτές από ημικρατικούς φορείς από Ευρώπη, Αυστραλία, Ρωσία, Η.Π.Α.. Εντύπωση προκάλεσε η απουσία της ελληνικής πολιτείας και των εκπρόσωπων των κρατικών φορέων για τα ναρκωτικά που αν και είχαν προσκληθεί δεν συμμετείχαν. Ίσως η παραπάνω στάση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί είτε σαν αδιαφορία, είτε σαν αδυναμία παρακολούθησης της εξέλιξης της παγκόσμιας επιστημονικής γνώσης. Έχει ενδιαφέρον να επισημάνουμε σε αυτό το σημείο, την συντονισμένη αντίδραση των κρατικών φορέων που έγινε με την μορφή δελτίου τύπου παραμονές του συνεδρίου. Σε κάθε περίπτωση η όποια διαφωνία σε ένα επιστημονικό συνέδριο θα πρέπει να γίνεται με στοιχεία εξίσου δικαιολογημένα από την επιστημονική κοινότητα.

Όλα αυτά έρχεται να επιβεβαιώσει η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (Ρακιντζής) που δημοσιοποιήθηκε χθες, για την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος στον Ο.ΚΑ.ΝΑ. με δυσανάλογα έξοδα σε ταξίδια, υπερωρίες ιατρών, λογαριασμούς κινητών, ενώ τα έξοδα προμήθειας για μεθαδόνη βαίνουν μειούμενα. Μόνο λοιπόν ως κινήσεις πανικού των διοικούντων τόσα χρόνια αυτών των οργανισμών θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μια τέτοια αντίδραση σε αυτό το τόσο σημαντικό συνέδριο που έγινε στη χώρα μας.

Πέρα όμως από την όποια επιστημονική προσέγγιση του τεράστιου κοινωνικού προβλήματος των εξαρτήσεων και των ναρκωτικών ουσιών και ανεξαρτήτως των θεραπευτικών προσεγγίσεων η σημερινή πραγματικότητα μας φέρνει αντιμέτωπους με το τι κάνουμε εδώ και τώρα δίνοντας λύσεις σε αυτά τα παιδιά και τις οικογένειες τους, χωρίς να τους φορτώνουμε και με άλλα παραμύθια (πέρα τη γνωστή «παραμύθα» όπως τη λένε των ναρκωτικών).

Οι μονόπλευρες και μονοδιάστατες επιλογές για την αντιμετώπιση του προβλήματος αποδεικνύεται πως απέτυχαν παταγωδώς. Στο παραπάνω συνεπικουρεί και η δήλωση της ίδιας της προέδρου του Ο.ΚΑ.ΝΑ., Μ. Μαλλιώρη που βασιζόμενη στα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά και την Εξάρτηση, παρουσίασε στην υποεπιτροπή της βουλής (16/02/2011) για το θέμα των ναρκωτικών, ποσοστό 10% ως "θεραπευμένους" από τα προγράμματα της μεθαδόνης.

Είναι εγκληματικό λάθος να κατευθύνουμε στρατιές νέων ανθρώπων σε άλλες εξαρτήσεις όταν υπάρχουν επιστημονικά αποδεδειγμένες μεθοδεύσεις όπου μπορούν σχετικά γρηγορότερα να απαλλαχθούν από το βάσανο των ναρκωτικών και να ενταχθούν ομαλότερα στην κοινωνία.

Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο αυτή την κατάσταση, η ελληνική πολιτεία πρέπει να σταθεί αρωγός σε όποιους έχουν να καταθέσουν έργο και προτάσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Παρ όλο που το υπουργείο έχει νομοθετήσει και άλλες επιστημονικές μεθοδεύσεις εντούτοις δεν τις έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα

Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης, όλες όμως οι επιστημονικές μεθοδεύσεις πρέπει να μπουν στη φαρέτρα της κοινωνίας για να μη γιγαντωθεί περαιτέρω το πρόβλημα. Τέτοιες προτάσεις θεωρώ πως έγιναν για δεύτερη φορά στη χώρα μας και είναι καθήκον της πολιτείας να εκμεταλλευτεί αυτή τη γνώση και την κατάθεση εμπειρίας από το παγκόσμιο επιστημονικό γίγνεσθαι στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

Σε κάθε περίπτωση ο επιστημονικός διάλογος που πρέπει να ανοίξει έχει υποχρέωση να λάβει υπόψη την ελληνική πραγματικότητα, τόσο στη κοινωνική της διάσταση, όσο και στις σημερινές οικονομικές της συνθήκες, ενώ από την μεριά της πολιτείας χρειάζεται επαναξιολόγηση των υπαρχουσών δομών σε σχέση με την αποτελεσματικότητα τους και καθορισμός στρατηγικής πολιτικής αντιμετώπισης των ναρκωτικών, περικλείοντας σε αυτόν όλες τις διεθνείς θεραπευτικές προσεγγίσεις, προκειμένου να φέρει αποτέλεσμα αυτός ο αγώνας .

Από τη μεριά του υπουργείου διαφαίνεται πρόθεση άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος χωρίς να αποκλείεται κανείς από αυτή την προσπάθεια. Καιρός είναι να αρχίσει να υλοποιείται.

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου