Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009
19/08/2009

Το ύψος ενδεχομένως προσδιορίζει τον κίνδυνο που έχει ένας άνδρας να εκδηλώσει καρκίνο του προστάτη σε επιθετική μορφή, συμπεραίνει μελέτη Αμερικανών και Γερμανών επιστημόνων.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα δεδομένα μιας παλαιότερης μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 34.268 άνδρες. Οι εθελοντές είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για σχεδόν 9 χρόνια, με τους 144 από αυτούς να εκδηλώνουν καρκίνο του προστάτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ύψος δεν φάνηκε να επηρεάζει τις πιθανότητες που είχε ένας άνδρας να νοσήσει. Ωστόσο, έπαιζε σημαντικό ρόλο για το αν οι εθελοντές θα εμφάνιζαν την επιθετική μορφή της νόσου.

Πιο συγκεκριμένα, οι ψηλοί άνδρες, όσοι δηλαδή είχαν ύψος τουλάχιστον 190 cm, είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη συγκριτικά με εκείνους που το ύψος τους έφθανε τα 170 cm.

Η συσχέτιση αυτή αφορούσε κατά κύριο λόγο τους εθελοντές νεώτερης ηλικίας, όσους δηλαδή ήταν κάτω των 65 ετών.  «Βρήκαμε ότι το ύψος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο να εκδηλωθεί επιθετικός καρκίνος του προστάτη σε μικρότερες ηλικίες», δηλώνει στο ειδησιογραφικό πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Jiyoung Ahn από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι «ο αριθμός των περιπτώσεων ήταν μικρός και το ποσοστό του κινδύνου ήταν σε κάποιο βαθμό ευμετάβλητο».

«Τα αποτελέσματα της μελέτης παρέχουν ενδείξεις ότι πιθανώς να υπάρχουν βιολογικοί παράγοντες που σχετίζονται από κοινού με το ύψος και την εκδήλωση καρκίνου του προστάτη σε μεγαλύτερες ηλικίες», σχολιάζει ο δρ. Jiyoung Ahn.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην «Βρετανική Επιθεώρηση για τον Καρκίνο» (British Journal of Cancer).

ΠΗΓΗ: Reuters, ΑΝΑ-ΜΠΑ  


Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου