Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2009
Η παραλία του ΚΑΑΠ-Β
Για να εξηγούμεθα και να μη παρεξηγούμεθα……….

Μεγάλο λάθος να στρωθεί ζωτικός χώρος κίνησης αναπήρων που κινούνται με αμαξίδιο με αδρανή υλικά (γαρμπικοχάλικο), πρόκειται για κακή επιλογή που δεν υπακούει στους νόμους της τέχνης και της επιστήμης.
Δεν μπορεί τέτοια επιλογή σε καμία περίπτωση να αποτελεί μέρος έργου ανάπλασης……
Ο χώρος έχει συγκεκριμένους χρήστες, και το πρώτο πράγμα που κάνεις, πριν κάνεις οποιοδήποτε τροποποίηση του χώρου είναι να συζητήσεις τι γνώμη των χρηστών, που γνωρίζουν, όχι τη γνώμη ανθρώπων που δεν έχουν τεχνική άποψη αλλά μόνο μια παρωχημένη αισθητική γνώμη,
δεν λέμε τυχαία «τίποτα για μας χωρίς εμάς».
Παρόλο που επισημάναμε το τεχνικό ολίσθημα προς κάθε κατεύθυνση,
δυστυχώς έγινε, αναγνωρίστηκε εκ των υστέρων το λάθος και η σωστή τεχνική λύση.
Ελπίζουμε το λάθος που στοίχισε, να είναι και η απαρχή των συνετών πλέον διαμορφώσεων.
Προτείναμε απ' αρχής, αφού γίνουν τα κατάλληλα έργα απορροής των υδάτων, να εξευρεθούν στο χώρο σκιερά πάρκιν, να στρωθεί ο χώρος εισόδου με γαρπιλομπετόν και στη συνέχεια με βιομηχανικό δάπεδο που δεν θα δημιουργεί προβλήματα στην κίνηση των αμαξιδίων, άντ' αυτού προχώρησαν σε λάθος επιλογές ( στην πρόταση μας δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν και άλλες προτάσεις για πιο φυσικές λύσεις).
Επειδή θεωρούμε τσιμεντοποίηση ότι δημιουργείται με οπλισμό (σίδηρο) δεν μπορούμε να δεχθούμε τεχνικά τουλάχιστον ότι τα ρείθρα των διαδρόμων και η επίστρωση τους με αντιολισθητικές πλάκες είναι τέτοια.
Το γκαζόν που τοποθετήθηκε σαφώς στέρησε χώρο παρκαρίσματος και κίνησης, η κίνηση με την δημιουργία διαδρόμων αποκαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό, ίσως και αναγκαίο, αλλά η έλλειψη πάρκιν συνεχίζει να αποτελεί ζητούμενο.
Ο χώρος περιορίστηκε, με εμφανή αποτελέσματα προσέλευσης των λουομένων , από αρχής ζητήσαμε να ανακτηθεί ο χαμένος χώρος ρίχνοντας τα συρματοπλέγματα δεξιά της εισόδου για την στοιχειώδη αναπλήρωση του, αυτό δεν κατέστη δυνατόν να γίνει γιατί οι σχεδιασμοί και τα κονδύλια είχαν προηγηθεί των σωστών επιλογών, τεχνικά θα έλεγα απερίφραστα, προχειρότητα.
Από άλλη οπτική γωνία η τοποθέτηση του γκαζόν προσθέτει ομορφιά στον περιβάλλοντα χώρο, η συντήρηση του εξοπλισμού της παραλίας μπορώ να πω ότι ήταν αναγκαία, παρεμβάσεις στα μανιτάρια σκίασης και στα ντουζ δεν έβλαψαν κανένα.
Με την ίδια σιγουριά μπορώ να πω ότι ο χρόνος τέλεσης των έργων ήταν λάθος, η σκοπιμότητα ήταν πάνω από την ουσία.
Τέλος Αυγούστου κάνοντας απολογισμό διαπιστώνω την μειωμένη προσέλευση των λουομένων, ιδιαίτερα τον χρόνο τέλεσης των έργων.
Το άνοιγμα της παραλίας στο συμφωνηθέντα χρόνο με την καθυστέρηση τοποθέτησης της υπό επισκευή εξέδρας για μια εβδομάδα.
Την αδυναμία τέλεσης σωστών έργων υποδομής, με συνέχεια.
Την απουσία σε μεγάλο βαθμό συναδέλφων με βαριές αναπηρίες λόγω εμποδίων, ιδιαίτερα έλλειψη χώρου σκιασμένων πάρκιν.
Την καλή διημέρευση στα σπιτάκια όσων έκαναν χρήση, την ύπαρξη ναυαγοσωστών, ανθρώπων που βοηθούσαν στα αναβατόρια, security για την ασφάλεια του χώρου, επαρκείς χημικές τουαλέτες, πολύ καλός εξοπλισμός σε ξαπλώστρες και ομπρέλες, σχετικά καλή καντίνα για καφέ, σχετικό κλίμα ευφορίας των χρηστών της παραλίας.
Εδώ θα είμαστε, δίνοντας πάντα τον αγώνα τον καλό για την βελτίωση της παραλίας του ΚΑΑΠ-Β και για την συνεχή ύπαρξη της στην χρήση των Κινητικά Αναπήρων.
Και κάτι για να ξεκαθαρίσουμε την ραδιοαρβύλα, 
ουδέποτε υπήρξαμε συνεργάτες στον σχεδιασμό, 
η Ε.Ο.Κ.Α δεν διαχειρίσθηκε ούτε ένα ευρώ για την λειτουργία της παραλίας, 
ουδέποτε συμφωνήσαμε για τον χρόνο τέλεσης των έργων, 
ουδέποτε σκύψαμε το κεφάλι πειθήνια σε λάθος επιλογές οποιουδήποτε.
Ουδέποτε ακολουθήσαμε υπόγειες διαδρομές.
Έχουμε και άποψη και γνώμη που την έχουμε καταθέσει σε κάθε αρμόδιο.
Με περηφάνια εκπροσωπούμε τους Κινητικά Αναπήρους και τιμάμε την εμπιστοσύνη τους με συνετές πράξεις.


Σκόνης Νικόλαος
Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά αναπήρων (Ε.Ο.Κ.Α)


Αναδημοσίευση από το: 
http://access2sea4disabled.blogspot.com

Εμείς τα λέγαμε εδώ και καιρό...

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου