Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Ένα σάκχαρο που βρίσκεται στο κέλυφος θαλάσσιων οστρακοειδών ενδέχεται να αποτελεί το «κλειδί» για την αντιμετώπιση τραυματισμών της σπονδυλικής στήλης, προσφέροντας νέες ελπίδες σε ασθενείς που έχουν μείνει παράλυτοι λόγω νόσου ή ατυχήματος.

Όπως κατέδειξε μελέτη που διεξήχθη στο Κέντρο Έρευνας της Παράλυσης στην Κτηνιατρική Σχολή Purdue, στην Ιντιάνα των ΗΠΑ, η τροποποίηση και χορήγηση του σακχάρου ονόματι «χιτίνη» στη σπονδυλική στήλη ινδικών χοιριδίων επιδιόρθωσε βλάβες στα νευρικά τους κύτταρα.

Αποτέλεσμα ήταν μετά από 30 λεπτά να έχει αποκατασταθεί η επικοινωνία μεταξύ των άκρων και του εγκεφάλου, η οποία είχε διακοπεί τεχνητά.

Μετά το εύρημα των ερευνητών ότι ορισμένα σάκχαρα που βρίσκονται στα όστρακα μπορούν να στοχεύσουν τις κατεστραμμένες μεμβράνες κυττάρων, ο Richard Borgens, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας, συνεργάσθηκε με το φυσιολόγο Riyi Shi και το χημικό Youngnam Cho και βρήκαν ότι η τροποποίηση του εν λόγω σακχάρου και η έγχυσή του στη σπονδυλική στήλη των ζώων, κατάφερε να αποκαταστήσει βλάβες νευρικών κυττάρων, επιτρέποντας ξανά τη διέλευση ηλεκτρικών σημάτων από αυτά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Experimental Biology.


Πηγή: http://ygeia.tanea.gr/

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου