Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010
Στη δίνη της οικονομικής κρίσης «κολυμπάνε» και τα άτομα με αναπηρίες? Με «λουκέτο» και συρρίκνωση απειλούνται δεκάδες Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας και Ιδρύματα των ΑμεΑ εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας.

Αν και τα τελευταία χρόνια, κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν γίνει σημαντικά βήματα, η χώρα μας παραμένει φτωχός συγγενής και σε αυτό τον τομέα, με σημαντικές καθυστερήσεις στις ενσωματώσεις κανονισμών και οδηγιών και με ανεπαρκή χρηματοδότηση για την εφαρμογή δημόσιων πολιτικών που έχουν αποφασιστεί. Οι διοικήσεις των ειδικών σχολείων και των κέντρων τα τελευταία χρόνια «εκλιπαρούν» για χρηματοδότηση για το εκπαιδευτικό και επιστημονικό προσωπικό που έχουν ανάγκη, χωρίς όμως να υπάρχει αποτέλεσμα και αναπόφευκτα οδηγούνται στην υπολειτουργία και τη συρρίκνωση.
Την αγωνία για το μέλλον του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Προσαρμογής ΑμεΑ ο «Καλός Σαμαρείτης» στην Αργυρούπολη εκφράζει στο «Έθνος της Κυριακής» ο κ. Ζαχαρίας Πρατσίνης, διευθυντής του Κέντρου.
Το Κέντρο περιθάλπει εφ’ όρου ζωής 35 ΑμεΑ και των δύο φύλων, από τα νότια προάστια, που πάσχουν από βαριά εγκεφαλική παράλυση και νοητική υστέρηση. Επιστημονικό, εκπαιδευτικό, θεραπευτικό και βοηθητικό προσωπικό προσφέρουν στα ΑμεΑ ειδική φυσική αγωγή, εργοθεραπεία, φυσικοθεραπεία, κοινωνικοποίηση, ψυχαγωγία, φροντίδα. Επίσης, παρέχεται ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη τόσο στα ίδια τα παιδιά όσο και στις οικογένειές τους.
Οικονομικά συντηρείται από κρατική προνοιακή επιχορήγηση κατά 50%, από τις μικρές εισφορές των ταμείων των ΑμεΑ, από φιλανθρωπικές εισφορές και εκδηλώσεις που γίνονται γι’ αυτόν το σκοπό με την πρωτοβουλία ομάδας κυρίως εθελοντριών του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Κέντρου.
«Τα λειτουργικά έξοδα είναι μεγάλα», αναφέρει ο κ. Πρατσίνης. «Η έκτακτη και άστατη φύση των οικονομικών εσόδων μάς εμποδίζει να καταστρώσουμε ένα οργανωμένο μακροπρόθεσμο σχέδιο, που θα βοηθήσει τα παιδιά μας, αλλά και την ευρύτερη κοινωνία να καταπολεμήσουμε το στίγμα της αναπηρίας».
Το Κέντρο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και στο ζήτημα της στέγασης, αφού επί 25 ολόκληρα χρόνια (!) παραμένει στο ίδιο νοικιασμένο κτίριο.
«Μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες της διοίκησης του Συλλόγου, ελπίζουμε τον Σεπτέμβριο η μεγάλη ‘’οικογένεια’’ του Καλού Σαμαρείτη να στεγαστεί σε ένα νέο
κτίριο, το οποίο αποπερατώνεται από τον Δήμο Αργυρούπολης και είναι ενταγμένο σε πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας», αναφέρει ο κ. Πρατσίνης.
http://www.ethnos.gr

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου