Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Σύλλογος Γονέων-Κηδεμόνων & Φίλων

ΑμεΑ «ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» Επαρχίας Θήβας

Αναγνωρισμένο ως Ειδικών «Φιλανθρωπικό Σωματείο»

Δ/νση Παλαμά 3 Θήβα (Τάχι)

Τηλ.-Φαξ 22620-29909

Κιν. 6948687030 Θήβα 21-7-2010

ΠΡΟΣ

ΜΜΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ 27 ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Για άλλη μια χρονιά η άσκηση του δικαιώματος των παιδιών μας στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα εξαιτίας των πελατειακών σχέσεων, της αδιαφάνειας και της ανυποχώρητης στάσης της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, αλλά και της ένοχης σιωπής-αδιαφορίας του αρμόδιου Υπουργείου.

Το ειδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα για τα Άτομα με Αναπηρία χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και υλοποιείται από τον ΠΟΓΚΑμεΑ κάθε καλοκαίρι σε διάφορους κατασκηνωτικούς χώρους των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, με σκοπό οι άνθρωποι με αναπηρία να ψυχαγωγηθούν, να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές και παράλληλα, για το ίδιο διάστημα να ανακουφιστεί η οικογένειά τους από την φροντίδα και τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται μια αναπηρία .

Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν και φορείς που υλοποιούν το πρόγραμμα μόνοι τους και όχι αποκλειστικά σε κατασκηνωτικούς χώρους, καταβάλλοντας η Ομοσπονδία το αντίστοιχο κονδύλι που αναλογεί στον αριθμό των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτό.

Ο φορέας μας που εδρεύει στη Θήβα και αποτελείται συνολικά από περ. 150 οικογένειες ΑμεΑ συμμετέχει επί σειρά ετών στο ειδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα. ΄Όλα αυτά τα χρόνια, κατά κανόνα φιλοξενούμαστε σε κατασκηνωτικούς χώρους που δεν είναι οι πλέον κατάλληλοι όχι μόνο για τα δικά μας παιδιά, αλλά και για την πλειονότητα των περιπτώσεων και σε κατασκηνωτικές περιόδους που ούτε κατά διάνυα μπορούμε να διαπραγματευτούμε.

Εύλογα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό και από την άλλη κάποιοι φορείς να φιλοξενούνται κάθε χρόνο μόνιμα σε κατασκηνώσεις με σαφώς καλύτερες υποδομές και σε περιόδους που αυτοί επιλέγουν.

Είναι τυχαίο ότι αυτοί οι φορείς έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με πρωτοκλασάτα στελέχη της Διοίκησης της Ομοσπονδίας, τα οποία ενίοτε είναι μέλη τους ή συμμετέχουν στις Διοικήσεις τους? Πού λαμβάνεται υπ` όψιν η βαρύτητα της κατάστασης των κατασκηνωτών κάθε φορέα, όταν από την αντιστοιχία κατασκηνωτών/συνοδών προκύπτει αβιάστως ποιοι φορείς θα έπρεπε να πάνε σε ποιους κατασκηνωτικούς χώρους.

Και αν τελικά δεχτούμε ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, γιατί να μην υπάρχει η δυνατότητα με το ίδιο κονδύλι να επιλέγουν και άλλοι φορείς τον τόπο, τον τρόπο και τον χρόνο που θέλει να ασκήσει αυτό τους το δικαίωμα?

Είναι κοινό μυστικό στο χώρο μας ότι οι αποκλειστική διαχείριση του κατασκηνωτικού προγράμματος από την ΠΟΣΓΚΑμεΑ που περιορίζεται στην γραφειοκρατική διεκπεραίωση του ζητήματος με τα όποια οφέλη προκύπτουν και η παντελής αδιαφορία του Υπουργείου Υγείας για το πώς αξιοποιούνται οι χρηματικοί πόροι που διαθέτει για τον σκοπό αυτό, οδήγησαν αυτές τις κατασκηνώσεις σε τριτοκοσμικά επίπεδα (έλλειψη υποδομών, συντήρησης και προσβασιμότητας, κακή ποιότητα σίτισης, έλλειψη ψυχαγωγικών προγραμμάτων).

Εξαιτίας λοιπόν αυτών των διαπιστώσεων μας και λόγω της άρνησής μας να υποκύψουμε για άλλη μια φορά σε τετελεσμένα γεγονότα η ΠΟΣΓΚΑμεΑ με ιδιαίτερα μνησίκακο τρόπο μας διαμήνυσε σε τηλεφωνική επικοινωνία και με επιστολή της (αριθ. Πρωτ. 745/24.6.2010) ότι κριτήριο για την «άνιση» μεταχείριση του φορέα μας αποτέλεσε η αποχή του από την πρόσφατη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας στο Υπουργείο Οικονομικών.

Μήπως αγνοούν οι κύριοι της ΠΟΣΓΚΑμεΑ ότι στην πλειοψηφία τους οι γονείς αυτών των παιδιών δεν είναι «ανεπάγγελτοι», έχουν την αποκλειστική φροντίδα των παιδιών τους και σαφώς δεν απολαμβάνουν τις διευκολύνσεις έχουν κάποιοι ως συνδικαλιστικά στελέχη αυτού του χώρου?

Καταπατώντας μάλιστα τις στοιχειώδης δημοκρατικές διαδικασίες που οφείλει να σέβεται ένα δευτεροβάθμιο όργανο, η Διοίκηση της ΠΟΣΓΚΑμεΑ αγνόησε της αποφάσεις που λήφθηκαν ομόφωνα από τον Σύλλογό μας, καταπάτησε ακόμα και τις δικές τις καταστατικές διατάξεις που αφορούν το δικαίωμα της αυτοτέλειας των Συλλόγων της και κατά παράβαση των προσωπικών δεδομένων των μελών μας που είχε στη διάθεσή της για άλλον λόγο, αυθαίρετα και πραξικοπηματικά επικοινωνούσε μεμονωμένα με τα μέλη μας προκειμένου να «αλλάξει» τις αποφάσεις μας και φυσικά να μας συκοφαντήσει σε αυτά.

΄Ενοχη μπορεί να χαρακτηριστεί και η αδικαιολόγητη σιωπή του Υπουργείου Υγείας, που ενώ γνωρίζει από τις επανειλημμένες αναφορές μας το πρόβλημα που προέκυψε και είναι εξαιρετικά επείγον, 15 μέρες τώρα δεν πήρε την παραμικρή θέση επί του ζητήματος ούτε απάντησε στο αίτημά μας να διατεθούν τα αντίστοιχα κονδύλια απ` ευθείας στον φορέα μας, έτσι ώστε να μην αποκλειστούν τα παιδιά μας από το δικαίωμά τους στην ψυχαγωγία.

- Συνειδητοποιεί το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τι αντίκτυπο έχει γι` αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ τους από τη μοναδική ίσως ευκαιρία να ξεφύγουν για λίγο από τα προβλήματά τους;

- Είναι παράλογο το αίτημά μας, εφ` όσον δεν μπορεί ή δεν έχει διάθεση η ΠΟΣΓΚΑμεΑ να επιληφθεί του ζητήματός μας να διατεθούν απευθείας στον φορέα μας τα αντίστοιχα κονδύλια προκειμένου να υλοποιήσουμε εμείς το συγκεκριμένο πρόγραμμα για τα παιδιά του φορέα μας;

- Αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά μας και με δεδομένο ότι τα παιδιά μας ήδη αποκλείστηκαν από το κατασκηνωτικό πρόγραμμα της ΠΟΣΓΚΑμεΑ τι θα γίνει με τα κονδύλια που αντιστοιχούσαν στα παιδιά του φορέα μας;

- Σ` αυτήν την περίπτωση Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ θα τα επιστρέψει πίσω σε εσάς ή μήπως θα χρησιμοποιηθούν για την καλυτέρευση των κατασκηνωτικών συνθηκών των υπόλοιπων παιδιών?

clip_image002

Exodikos1 exodikos2

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου