Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

«Χρυσό μετάλλιο» στις ασθένειες παίρνουμε οι Ελληνες, αφού σύμφωνα με μελέτες που παρουσιάστηκαν σε επιστημονικά συνέδρια τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, σχεδόν 5.000.000 (οι μισοί δηλαδή) είμαστε σοβαρά ασθενείς και οι άλλοι μισοί δεν το ξέρουμε! Αν και τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δεν αρκούν για να το αποδείξουν, οι αριθμοί που δείχνουν τη συχνότητα με την οποία αρρωσταίνουμε πραγματικά σοκάρουν! Τώρα, εάν εσείς (προσωπικά) νιώθετε υγιέστατοι και πιστεύετε ότι οι συγκεκριμένες μελέτες δεν σας αφορούν, τότε πλανάστε πλάνην οικτρά, γιατί σύμφωνα με όσα ανακοινώνονται κατά καιρούς, δεν αποκλείεται να αποτελείτε και εσείς μέρος ενός ποσοστού ασθενών που δεν το γνωρίζει.
Η «Espresso της Κυριακής», λοιπόν, συγκέντρωσε πρόσφατα συμπεράσματα από διάφορες μελέτες, τα αποτελέσματα των οποίων εφόσον αθροιστούν, τρομάζουν. Εάν, πάλι, νομίζετε ότι είμαστε υπερβολικοί, τότε διαβάστε τι λένε οι ειδικοί και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα. Ωστόσο, πριν προχωρήσετε παρακάτω, σας συνιστούμε να οπλιστείτε με ψυχραιμία. Είστε έτοιμοι; Ξεκινάμε λοιπόν.

Οι αριθμοί που σκοτώνουν

Μπορεί εσείς να αισθάνεστε υγιείς, ωστόσο 2.000.000 Ελληνες πάσχουν από υπέρταση, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αντιυπερτασική Εταιρεία στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριό της. Αυτό σημαίνει ότι 50.000 άτομα τον χρόνο πεθαίνουν από καρδιά και 25.000-30.000 από εγκεφαλικά επεισόδια.

Οσον αφορά τον (χτυπήστε ξύλο) καρκίνο, κάθε χρόνο στη χώρα μας 25.000 άτομα χάνουν τη μάχη, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat. Η Ελλάδα δεν διαθέτει (εν έτει 2009!) επίσημα στοιχεία για τον «έξω από δω» (όπως τον έλεγαν οι γιαγιάδες μας) εξαιτίας της έλλειψης αρχείου νεοπλασιών. Ωστόσο ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:

- Κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 6.000 νέα κρούσσματα καρκίνου του πνεύμονα και έχουμε 7.000 θανάτους (πνευμονολογικό ιατρείο διακοπής καπνίσματος ΜΕΘ ΚΑΤ).

- Αναφορικά με τον καρκίνο του μαστού, παρουσιάζονται 4.500 νέα κρούσματα και 1.800 γυναίκες «φεύγουν», σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας.

- Περίπου 3.000 νέα κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου καταγράφονται ετησίως, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Ογκολογίας Πεπτικού.

- Επιπλέον, παρουσιάζονται κάθε χρόνο 1.500 νέα κρούσματα καρκίνου στο κεφάλι και στον τράχηλο, και 1.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη.

Καπνιστές και παχύσαρκοι!

Σχεδόν 1.000.000 Ελληνες πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη (900.000 για την ακρίβεια), όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, δηλαδή περίπου το 8% του πληθυσμού της χώρας. Παράλληλα, ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους έφηβους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 70.000 παιδιά κάτω των 15 ετών παρουσιάζουν διαβήτη (περίπου 200 τον χρόνο).

Αυτά βέβαια τα παθαίνουμε γιατί είμαστε καπνιστές και παχύσαρκοι. Οι τέσσερις στους δέκα Ελληνες καπνίζουν και το 50% των ανδρών και γυναικών είναι υπέρβαροι, σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.

Και στο sex τι γίνεται;

Εάν τώρα που μπαίνει η άνοιξη (μπήκε ήδη για να μη λέμε και ό,τι θέλουμε) αισθάνεστε όμορφα, καλό είναι να μην το λέτε πολύ και σας… ματιάσουν, γιατί ένα στα δέκα άτομα πάσχει από κατάθλιψη! Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου το 6% του γενικού πληθυσμού (που αντιστοιχεί σε 550.000 άτομα) τα βλέπει όλα γκρίζα.

Εάν είστε άνδρας, τότε οι έρευνες έχουν κακά μαντάτα. Τουλάχιστον 500.000 Ελληνες αντιμετωπίζουν στυτική δυσλειτουργία. Ενας στους δύο άνδρες άνω των 40 ετών θα εμφανίσει πρόβλημα, σύμφωνα με έρευνα της Μονάδας Καρδιαγγειακών Νόσων και Σεξουαλικής Υγείας του Ιπποκράτειου νοσοκομείου.

Εάν είστε γυναίκα, τότε μάθετε ότι (σύμφωνα με τη μελέτη Kinsey) το 39% των αγάμων γυναικών άνω των 35 δεν γνωρίζει τι θα πει οργασμός, ενώ το 30% παρουσιάζει προβλήματα στην ολοκλήρωση. Οσον αφορά τις Ελληνίδες (σύμφωνα με την Εταιρεία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας), το 10% δηλώνει παντελή έλλειψη οργασμού, ενώ το 19% μιλάει για «μόνο μερικές φορές».

Τροχαία και άλλα ατυχήματα

Περίπου 400.000 γυναίκες και 50.000 άνδρες πάσχουν από οστεοπόρωση, σύμφωνα με την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία. Η νόσος προσβάλλει το 25%-35% των γυναικών και το 15%-20% των ανδρών. Επιπλέον 120.000 άτομα βασανίζονται από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, δηλαδή ένας στους πέντε Ελληνες. Να χάσουν την όρασή τους κινδυνεύουν 200.000-250.000 άνθρωποι από γλαύκωμα, οι μισοί εκ των οποίων δεν το ξέρουν, ενώ 150.000 άτομα πάσχουν από Αλτσχάιμερ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα έχουμε περίπου 300.000 άτομα με αναπηρία από τροχαία και εργατικά ατυχήματα. Εάν σε αυτούς συνυπολογίσουμε και 2.500-3.500 ακρωτηριασμούς ακρών κάθε χρόνο λόγω διαβήτη, όπως υποστηρίζει η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, τότε συνολικά οι ασθενείς αγγίζουν τα 5.000.000 συνολικά στη χώρα μας.

Εντάξει, τα νέα δεν είναι και τόσο δυσάρεστα

Δηλαδή εάν συνεχίσουμε να αρρωσταίνουμε και να τραυματιζόμαστε με αυτούς τους ρυθμούς, σε λιγότερο από τριάντα χρόνια θα είμαστε ένας λαός που θα απειλείται με εξαφάνιση; «Οχι» λέει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) που έρχεται να ισορροπήσει λίγο το απαισιόδοξο κλίμα με τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία της. Ετσι το 2007 (τελευταία στοιχεία ΕΣΥΕ) είχαμε 111.926 γεννήσεις και 109.895 θανάτους, και ο πληθυσμός την 1η Ιανουαρίου του 2008 ήταν 11.215.000 (μαζί με τους μετανάστες), σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας. Χαρήκατε, ε; Δεν θέλουμε να σας πληγώσουμε βέβαια, αλλά οι έρευνες επιμένουν ότι το 1% του πληθυσμού θα παρουσιάσει κάποια στιγμή στη ζωή του σχιζοφρένεια. Στην Ελλάδα έχουμε 100.000 σχιζοφρενείς. Εδώ καλύτερα να σταματήσουμε, γιατί εάν προσθέσουμε και άλλες σοβαρές ασθένειες (2.000.000 Ελληνες υποφέρουν από αϋπνία, αλλεργίες, κακή στοματική υγιεινή που προκαλούν καρδιοπάθειες κ.λπ.) δεν αποκλείεται ο αριθμός των ασθενών αναγνωστών που θα πάθουν «σχιζοφρένεια» να αυξηθεί…

http://www.madata.gr
29-3-2009

Την πρώτη αίτηση εθελοντή για τους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics Αθήνα 2011, υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σε ειδική εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος εθελοντισμού, που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Μπάντμιντον.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η σύζυγος του πρωθυπουργού, Νατάσα, τον δε κ. Καραμανλή εκπροσώπησε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης αλλά και πλήθος ανθρώπων από τους χώρους της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης και των τεχνών.
«Ο εθελοντισμός αφορά την κοινωνική προσφορά των πολιτών, ενώ ο θεσμός των Special Olympics τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων στη ζωή, εκ μέρους συμπολιτών μας με ειδικές ανάγκες, αλλά και ειδικές δυνατότητες», είπε ο υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς.

Για «τεράστιο αγώνα, που έχει γονιμοποιήσει συνειδήσεις σε όλη την Ελλάδα», έκανε λόγο κ. Σαμαράς, εκφράζοντας τη χαρά του για το γεγονός ότι ο ίδιος υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη των Special Olympics της Ελλάδας.

«Τα ίσα δικαιώματα στη ζωή και η υποχρέωση στην κοινωνική προσφορά έρχονται και σμίγουν δυναμικά σε ένα αληθινά εκρηκτικό μίγμα, και φιλοδοξούμε από αυτή την ανάμιξη να προκύψει μια αληθινή “έκρηξη” φιλαλληλίας, αληλλεγγύης και αισιοδοξίας», τόνισε ο υπουργός, ενώ υπογράμμισε πως «στους Ολυμπιακούς Αγώνες κερδίζουν οι καλύτεροι, στους Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες κερδίζουμε όλοι».

Πρόσθεσε, τέλος, πως «η Ελλάδα θα μετατρέψει το αντάμωμα της θέλησης με τον εθελοντισμό, αφενός, σε φως, για να διώξει τα σκοτάδια της μοιρολατρίας και, αφετέρου, σε χρώμα, για να ζωντανέψει το γκρίζο φόντο του εγωισμού. Ο εθελοντισμός υπήρξε και πρέπει να μείνει για πάντα η υπέρτατη αρετή του Έλληνα πολίτη».

«Είναι απόδειξη της κοινωνικής μας μέθεξης η συμπαράσταση σε αυτούς τους ανθρώπους, στους οποίους η μοίρα επιφύλαξε τη διαφορετικότητα», είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Νεράντζης, εκπροσωπώντας στην εκδήλωση τον πρόεδρο του σώματος, Δημήτρη Σιούφα.

Ο κ. Νεράντζης μετέφερε στους παρευρισκόμενους την έκκληση, τόσο της Βουλής των Ελλήνων, όσο του προέδρου της, αλλά και ολόκληρου του πολιτικού κόσμου της χώρας, «να δείξουμε την αγάπη μας, να ανασύρουμε τη γραμμή εθελοντισμού και ανθρωπιάς, που εμφωλεύει στον καθένα από εμάς».

«Στους δικούς μας Αγώνες, ο κόσμος της προκατάληψης και των διακρίσεων δεν υπάρχει, οι αθλητές μας προπονούνται για το δικαίωμα στη ζωή και τη συμμετοχή τους στις δραστηριότητες της κοινωνίας», με τη σειρά της η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics 2011, Γιάννα Δεσποτοπούλου, η οποία παρουσίασε το πρόγραμμα εθελοντισμού.

Η κ. Δεσποτοπούλου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο εθελοντισμός είναι η κινητήρια δύναμη σε μια διαδικασία από τον κόσμο, που ζούμε, στον κόσμο, που θέλουμε να φτάσουμε.

Οι κύριοι Παυλόπουλος, Σαμαράς Ιωαννίδης, καθώς και η κ. Καραμανλή απένειμαν διακρίσεις σε καλλιτέχνες, ολυμπιονίκες και παραολυμπιονίκες, αναγορεύοντάς τους σε «κήρυκες εθελοντισμού». Ομιλία απηύθηνε και ο διευθύνων σύμβουλος των Special Olympics International, Μρπέιντι Λαμ, τη δε εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος και πρέσβης καλής θελήσεως των Special Olympics, Έλλη Στάη.

http://www.flash.gr/
30/03/2009

Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ: 210-8215181, 210-8221469
FAX: 210-8215324

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, κήρυξε, σήμερα Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2006 την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας για «Το νέο σύστημα Ταξινόμησης και Αξιολόγησης Αναπήρων-ICF», που συνδιοργανώνουν στο Ίδρυμα Θεοτόκος, το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας».

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.

«Κυρίες και κύριοι,

Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας στην ημερίδα παρουσίασης του νέου συστήματος ταξινόμησης και αξιολόγησης αναπήρων και της κάρτας αναπηρίας.

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανταποκρινόμενο στα αιτήματα των ατόμων με αναπηρία, επιλύει δυναμικά χρονίζοντα προβλήματα στο χώρο τους.

Αλλάζουμε το ισχύον σύστημα που είναι ασύμβατο με τα διεθνή πρότυπα και εστιάζεται μόνο σε ποσοστόσες και αριθμούς.

Οικοδομούμε ένα αξιόπιστο σύστημα ταξινόμησης και αξιολόγησης, που θα συμβάλει στη μείωση της ηθικής, σωματικής και οικονομικής ταλαιπωρίας των αναπήρων συνανθρώπων μας.

Βάζουμε τέλος στην κοινωνική και ηθική φθορά που υφίστανται οι ανάπηροι.

Υιοθετούμε την ICF και στην Ελλάδα. Δημιουργούμε  έτσι την βάση για ένα κοινό σύστημα εκτίμησης της αναπηρίας και λειτουργικότητας,  που καταργεί τον μέχρι τώρα επιδοματικό χαρακτήρα του συστήματος.

Με τα νέα δεδομένα, ενισχύουμε την ενεργό συμμετοχή των αναπήρων ατόμων στην αναζήτηση των κατάλληλων παρεμβάσεων για τα προβλήματά τους, είτε ατομικά είτε μέσα από την συμμετοχή τους στα κινήματα των αναπήρων ατόμων.

Θεμελιώνουμε ένα σύστημα που να συμβάλει στην εκτίμηση των αναγκών των ατόμων με αναπηρίες, πράγμα που αποτελεί βάση για έναν σχεδιασμό υπηρεσιών προσανατολισμένο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και στην κάλυψη των αναγκών.

Αντιλαμβανόμενοι τον ρόλο και την αποστολή του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εστιάζουμε τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις μας, στους ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς που χρειάζονται άμεσες λύσεις.

Κινούμενοι προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε ήδη έτοιμο νομοσχέδιο που θα λύσει συνολικά τα προβλήματα του αναπηρικού κινήματος.

Κυρίες και κύριοι,

Κύριο μέλημα της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι να ενδυναμώσει τους δεσμούς της Ελληνικής κοινωνίας. Να θεμελιώσει μία κοινωνία συνοχής που αγκαλιάζει και αξιοποιεί τη διαφορετικότητα.

Με αυτές τις αρχές ως οδηγό, προωθούμε συνεχώς μεταρρυθμίσεις σαν αυτή που παρουσιάζουμε σήμερα.

Αυτές είναι που θα διαμορφώσουν ένα νέο, διαφορετικό, πιο σύγχρονο σύστημα Δημόσιας Υγείας, αντάξιο των Ελλήνων πολιτών. Ευχαριστώ».

Ακολούθως, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, στην ομιλία σας αναφερθήκατε σε ένα νέο πολιτισμό υγείας.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: «Αυτό το Υπουργείο, αν σκύψει κανείς βαθύτερα στα ζητήματα, που καλείται να διαχειριστεί σε σχέση με την ελληνική κοινωνία, είναι πρώτα απ΄ όλα Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μέρος της οποίας πολιτικής της οργανωμένης πολιτείας είναι και τα θέματα της υγείας.

Πάντα πίστευα και πιστεύω, ότι ο πολιτισμός μας κρίνεται από τη στάση μας απέναντι στις κοινωνικές ομάδες, που έχουν περισσότερο ανάγκη. Αυτό είναι μια συγκεκριμένη αποστολή, που έχει αναλάβει το ελληνικό κράτος, το οποίο εμείς πρέπει σε κάθε έκφανσή του, να το καθιστούμε πιο λειτουργικό και πιο ανθρώπινο, στεκόμενοι με σεβασμό απέναντι στην αξιοπρέπεια των συνανθρώπων μας, που όπως είπα πρωτύτερα, οι καιροί, οι καταστάσεις, η ζωή, τους έχουν στερήσει το δικαίωμα να ασκούν ισότιμα το δικαίωμά τους στη ζωή με εμάς.

Υπό αυτή την έννοια, υπηρετείται και μια άλλη ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας, που έχει να κάνει με την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής. Μια συνεκτική κοινωνία αντιστέκεται στα προβλήματα αλλά και στις απειλές, που εκδηλώνονται κατά καιρούς στο πέρασμα του χρόνου. Εμείς είμαστε μια χώρα, που ακόμα καλά κρατεί ο θεσμός της οικογένειας. Το κοινωνικό κίνημα αλληλεγγύης έχει αποδείξει, ότι μπορεί πράγματι να συμβάλλει στους στόχους, που έθεσα πρωτύτερα.

Όλο και περισσότερο αναπτύσσεται σε ολόκληρη τη χώρα η κοινωνική δραστηριότητα. Σταδιακά διαμορφώνονται συνθήκες, όπου με τη συνδρομή της πολιτείας και με πολιτικές, σαν και αυτή που σήμερα ανακοινώσαμε σε αυτόν εδώ το φιλόξενο χώρο της «ΘΕΟΤΟΚΟΥ», θα δούμε την κοινωνία μας να γίνεται πιο αλληλέγγυα, πιο ισχυρή, πιο ανθεκτική και πιο συνεκτική.

Κάτω από αυτούς τους όρους λοιπόν, το Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας αντιλαμβάνεται την αποστολή του. Το άλλο κομμάτι έχει να κάνει βεβαίως, με τις συνθήκες νοσοκομειακής περίθαλψης, ιατρικής και επιστημονικής υποστήριξης, που όμως όλα αυτά θα ήσαν κενά περιεχομένου, εάν δεν στηρίζονταν από μια ολοκληρωμένη κοινωνική ανθρώπινη πολιτική. Αυτή την ανθρώπινη πλευρά της κοινωνίας φιλοδοξούμε, να καλλιεργήσουμε, συνάμα δε, και θεσμικά να κατοχυρώσουμε.

Η κάρτα αναπηρίας, που σήμερα ανακοινώθηκε εδώ, είναι μια πολύ προχωρημένη τομή, που όπως επεσήμανα, κατατάσσει πλέον την πατρίδα μας στην κατηγορία των πράγματι πολιτισμένων χωρών. Ο πολιτισμός δεν είναι μονάχα η πρόοδος στις νέες τεχνολογίες, ούτε η άνοδος των οικονομικών δεικτών. Δεν είναι ούτε αριθμητική, ούτε μαθηματικά, ούτε στατιστική. Έχει να κάνει, με το πώς νοιώθουμε εμείς μέσα στην ίδια την κοινωνία και το πώς καταφέρνουμε, ως οργανωμένη πολιτεία, να εμπνεύσουμε τους συμπολίτες μας, να συμμετάσχουν σ΄ αυτή τη συλλογική προσπάθεια».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μια πληροφορία, ότι με άνωθεν παρέμβαση σταμάτησε μια έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών, σχετικά με κακοδιαχείριση στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: «Δεν σταματούν ποτέ έρευνες. Αντίθετα ενθαρρύνονται και για ο,τιδήποτε καταγγέλλεται, έχω στείλει από την πρώτη κιόλας στιγμή μήνυμα, ότι οι υπηρεσίες μας αφού πρώτα ερευνήσουν, να προβαίνουν στα μέτρα που απαιτούνται. Συνεπώς, δεν ισχύει αυτό. Δεν σταματάει καμία έρευνα και κάθε έρευνα θα φτάνει μέχρι τέλους. Μέχρι την ώρα που θα διαφωτίζει όλα αυτά, που κατά καιρούς έρχονται στην επιφάνεια. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Βιαστικές κινήσεις στον ρυθμό της επικαιρότητας, είναι λάθος από πλευράς επίσημων φορέων».

Ακολουθεί απόσπασμα από την ομιλία του υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιώργου Κωνσταντόπουλου, στην Ημερίδα για «Το νέο σύστημα Ταξινόμησης και Αξιολόγησης Αναπήρων-ICF»,

«Κυρίες και κύριοι,

Τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται προσπάθεια για τη δημιουργία ενός ενιαίου, αντικειμενικού και δίκαιου συστήματος αξιολόγησης της αναπηρίας.

Καταγράφοντας τα επιμέρους προβλήματα που παρουσιάζονται  σε όλη τη διαδικασία αξιολόγησης και πιστοποίησης της αναπηρίας καθώς και τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται με τις παροχές που συμβάλλουν στην κοινωνική ένταξη των ανάπηρων ατόμων, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναζητά την καταλληλότερη στρατηγική και μέθοδο για τον σχεδιασμό των απαραίτητων πολιτικών και τη λήψη των αναγκαίων, κατά περίπτωση, μέτρων.

Στόχος μας είναι να αντικατασταθούν τα ισχύοντα συστήματα αξιολόγησης από ένα ενιαίο και αποτελεσματικό σύστημα. Έτσι, παρουσιάζουμε σήμερα ένα σύστημα διεθνώς αποδεκτό και δίκαιο, την Ελληνική Προσαρμογή της Διεθνούς Ταξινόμησης και Αξιολόγησης της Λειτουργικότητας της Αναπηρίας.

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε αγαστή συνεργασία και συνεννόηση με τα υπόλοιπα Υπουργεία και αρμόδιους φορείς, προχωρεί στην προετοιμασία και υλοποίηση του Συστήματος.

Η υγεία των Ελλήνων είναι για εμάς αξία αδιαπραγμάτευτη. Άλλωστε, στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης και ενσωμάτωσης, κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η ευαισθησία, εγρήγορση και αποτελεσματικότητα της οργανωμένης πολιτείας».

Πηγή: http://health.ana-mpa.gr/view1.php?id=3789

 

ΜΠΑ ΣΕ ΚΑΛΟ ΜΑΣ. ΓΕΛΑΣΑΜΕ

ΠΑΛΙ !!!

ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕ

ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ;

Αρωγός στο πολύτιμο έργο που επιτελεί ο Σύλλογος Φίλων του Κέντρου Περίθαλψης Παίδων "Άγιος Δημήτριος", για αξιοπρεπή διαβίωση παιδιών με πολλαπλές νοητικές και κινητικές αναπηρίες, ανέλαβε ο όμιλος του ιατρικού Αθηνών.

Συγκεκριμένα, το Παιδιατρικό Κέντρο του Ιατρικού Διαβαλκανικού έγινε χρυσός χορηγός, σε επίδειξη μόδας του Συλλόγου Φίλων του Κέντρου Περίθαλψης Παίδων "Άγιος Δημήτριος". Η εκδήλωσε στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και τα συγκεντρωθέντα έσοδα θα διατεθούν για την αναβάθμιση κτιριακών υποδομών του Κέντρου Παίδων "Άγιος Δημήτριος".

Το Παιδιατρικό Κέντρο του Ιατρικού Διαβαλκανικού στηρίζοντας τον εθελοντισμό ως κορυφαία ανθρωπιστική πράξη, οργάνωσε επίσης τηλεφωνική γραμμή και γραμματεία επικοινωνίας μέσα στο χώρο του Θεραπευτηρίου για την εγγραφή νέων μελών και εθελοντών του Συλλόγου Φίλων ΚΕ.ΠΕ.Π "Άγιος Δημήτριος". Τέλος, ανακοίνωσε ότι παρέχει σε όλες τις γυναίκες που θα εγγραφούν μέλη του Συλλόγου Φίλων "Άγιος Δημήτριος", έκπτωση 20% για τη διενέργεια ψηφιακής μαστογραφίας με υπερσύγχρονο μαστογράφο, που θα πραγματοποιήσουν στο Ιατρικό Διαβαλκανικό, κατά το τρέχον έτος.

Πηγή: http://health.ana-mpa.gr/news.php?id=5271

Θα ήθελα και εγώ ως πολίτης αυτού του τόπου να εκφράσω την άποψή μου:

Σίγουρα αυτό το χάλι που υπάρχει στο Κέντρο Υγείας Πάρου δεν είναι τωρινό μόνο φαινόμενο, αλλά όχι, επειδή προϋπήρχε, να επαναπαυθούμε και να δεχτούμε ότι «έλα μωρέ έτσι είναι αυτή η κατάσταση» και να καταληφθούμε από το σύνδρομο του ωχαδερφισμού. Είμαστε τυχεροί γιατί ένας συμπολίτης μας άφησε παρακαταθήκη μία κληρονομιά σε αυτόν τόπο, ένα ίδρυμα το οποίο πολλές φορές μας έχει ξελασπώσει «βλέπε αεροπλανάκι» και εμείς σαν Ελληνάρες το μόνο που ξέρουμε είναι το πώς θα αξιοποιήσουμε(;) τα χρήματα του για ημέτερους σκοπούς ή ακόμα και για προσωπική προβολή.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι κάθε χρόνο βγαίνει ένα κονδύλι για το Κέντρο Υγείας το οποίο άλλες χρονιές έφτανε και περίσσευε για την εποχιακή πρόσληψη μέχρι και 4 ατόμων και τώρα φτάσαμε να χρησιμοποιούμε την νοσοκόμα άλλου νησιού (το οποίο ετσιθελικά αφήνουμε ακάλυπτο γιατι εκείνοι είναι πολίτες β’ κατηγορίας), για να καλύψουμε τις βάρδιες που απ’ ότι είμαι σε θέση να ξέρω ούτε και αυτή φτάνει για να καλύψει τα κενά που υπάρχουν. Και έρχεται Πάσχα και τουριστική σεζόν. Τι θα γίνει εάν πέσουν ταυτόχρονα 2 επείγοντα περιστατικά στο Κ.Υ. απόγευμα ή νύχτα; Αλλά ξέχασα…: σ’ αυτήν την περίπτωση θα φωνάξουμε την αντιπρόεδρο που συνταξιοδοτήθηκε από νοσηλεύτρια και θα κάνει χρέη νοσοκόμας. Τις δύο νοσοκόμες που άφησαν να φύγουν επειδή τέλειωσε η σύμβασή τους δεν μπορούσανε να τις πληρώσουνε; Τόσα χρήματα έπαιρναν (οι ανασφάλιστες νοσοκόμες) που ήταν ασύμφορη η παραμονή τους στο νοσοκομείο; Και μην απαντήσει ο κάθε αφελής ότι δεν υπάρχουν χρήματα γιατί θα του απαντήσω ότι χρήματα για να πληρώνουν τον Αγροτικό Ιατρό που κατεβαίνει στα χωριά υπάρχουν. Και με ποια ιδιότητα πληρώνεται ο ιατρός αυτός; Δεν έχει τελειώσει το Αγροτικό του; Πως γράφει φάρμακα στα βιβλιάρια από την στιγμή που δεν είναι Δημόσιος Λειτουργός; Δεν έχει άλλους αγροτικούς ιατρούς το Κέντρο Υγείας να στείλει; Αλλά πρέπει φαίνεται να πληρώνει το κάθε ίδρυμα τις παραλείψεις της Διοίκησης ή ακόμα και την ανευθυνότητα του κάθε πολιτικού προϊσταμένου. Μήπως πρέπει να ιεραρχηθούν κάποια πράγματα μετά από σοβαρή και υπεύθυνη σκέψη κι όχι με τις προτεραιότητες που θέτει η κάθε ανεγκέφαλη;  Και προσοχή δεν είναι μομφή για τον Πρόεδρο του Κέντρου Υγείας γιατί και σοβαρός άνθρωπος είναι  και μεγάλη προσπάθεια καταβάλλει αλλά δυστυχώς περιβάλλεται από «κυρίες» που του πριονίζουν την καρέκλα με σκοπό την φαινομενικά βέβαιη αποτυχία του. Και να μην ξεχνάει ο πολίτης της Πάρου ότι οι δικές του προσπάθειες και διασυνδέσεις προχωράνε το νέο νοσοκομείο της Πάρου, όπως προχωράνε.

Τελειώνοντας θα θέσω και ένα άλλο ερώτημα που έχω στο μυαλό μου και το μοιράζομαι μαζί σας για να σας προβληματίσω. Τόσα χρόνια, τόσα χρήματα που δίνονται σε αυτό το κτίριο από το προαναφερόμενο ίδρυμα και από άλλους φορείς, δεν θα έπρεπε να αντιστοιχούν και σε ανάλογες υπηρεσίες; Δεν ζητάω να έχουμε Μετροπόλιταν στην Πάρο (αν και θα μπορούσαμε) αλλά τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι οργανωμένο σαν το «κοφτήριο» - ιατρείο, που βρίσκεται ακριβώς από πίσω από το Κ.Υ.,  και όχι να είναι έτοιμο προς κατεδάφιση και από πλευράς στελέχωσης και από πλευράς κτιριακών εγκαταστάσεων προς τέρψιν των ιδιωτικών ανταγωνιστών.

Που πάνε τα λεφτά οεο!!!!

Πηγή: http://antipariafwni.blogspot.com/

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Current Country Totals
From 16 Mar 2009 to 25 Mar 2009

Greece (GR) 125
United States (US) 12
Brazil (BR) 5
Spain (ES) 5
Cyprus (CY) 4
Germany (DE) 4
India (IN) 3
Italy (IT) 2
Malaysia (MY) 2
Japan (JP) 2
Norway (NO) 2
Denmark (DK) 1
Finland (FI) 1
Russian Federation (RU) 1
Netherlands (NL) 1
Romania (RO) 1
Israel (IL) 1
Saudi Arabia (SA) 1
China (CN) 1
Belgium (BE) 1
United Kingdom (GB) 1

Το blog μας έχει 750 μοναδικές επισκέψεις από τις 2/3/2009.
Σας ευχαριστούμε!

Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Συνάντηση του προέδρου της Ε.Σ.Α.μεΑ. με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννης Βαρδακαστάνης συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Παξινό.
Κατά τη συνάντηση τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και το ισχύον νομικό πλαίσιο για την προστασία τους από κάθε μορφή αποκλεισμού, διάκρισης και άνισης μεταχείρισης. Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ., σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη βελτίωσης και συμπλήρωσης της εθνικής μας νομοθεσίας, καθώς και της θέσπισης νομοθεσίας εξειδικευμένης και αποκλειστικής για τα άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας και ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Ακόμη, συζητήθηκε η ανάγκη άμεσης κύρωσης της Διεθνούς Σύμβασης των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και της κύρωσης και υπογραφής του Προαιρετικού της Πρωτοκόλλου, που προβλέπει το δικαίωμα της ατομικής προσφυγής των ατόμων με αναπηρία στη Διεθνή Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης, καθώς και την ανάγκη θέσπισης ενός κατάλληλου νομικού πλαισίου, που θα διασφαλίζει την πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή της.

Από την πλευρά του, ο κ. Παξινός δήλωσε - σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση - την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη των Δικηγορικών Συλλόγων στον αγώνα του αναπηρικού κινήματος για τη διάδοση και εμπέδωση του νέου νομικού πολιτισμού για τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα.

Τέλος, όπως συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου και ώρα 12.00 θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, για τη Διεθνή Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
19-3-2009

Εμείς επαναλαμβάνουμε το προηγούμενο δημοσίευμά μας της 2/3/09 και πείτε μας αν η ΕΣΑμεΑ δεν έχει την οικονομική ευχέρεια, με έξοδα 7.726,48 ευρώ την ημέρα, να έχει δωρεάν νομικό τμήμα για τους αναπήρους, που δεν έχει!!!

Διαβάστε:

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία ΕΣΑμεΑ είχε έξοδα 8.460.497,25 ευρώ (ή 2.882.914.437 δραχμές) από 1/12006 έως 31/12/2008!

Δηλαδή, 2.820.165,75 ευρώ (ή 960.971.479 δραχμές) το χρόνο ή 7.726,48 ευρώ (ή 2.632.798 δραχμές) την ημέρα!

image

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου