Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ: 210-8215181, 210-8221469
FAX: 210-8215324

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, κήρυξε, σήμερα Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2006 την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας για «Το νέο σύστημα Ταξινόμησης και Αξιολόγησης Αναπήρων-ICF», που συνδιοργανώνουν στο Ίδρυμα Θεοτόκος, το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας».

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.

«Κυρίες και κύριοι,

Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας στην ημερίδα παρουσίασης του νέου συστήματος ταξινόμησης και αξιολόγησης αναπήρων και της κάρτας αναπηρίας.

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανταποκρινόμενο στα αιτήματα των ατόμων με αναπηρία, επιλύει δυναμικά χρονίζοντα προβλήματα στο χώρο τους.

Αλλάζουμε το ισχύον σύστημα που είναι ασύμβατο με τα διεθνή πρότυπα και εστιάζεται μόνο σε ποσοστόσες και αριθμούς.

Οικοδομούμε ένα αξιόπιστο σύστημα ταξινόμησης και αξιολόγησης, που θα συμβάλει στη μείωση της ηθικής, σωματικής και οικονομικής ταλαιπωρίας των αναπήρων συνανθρώπων μας.

Βάζουμε τέλος στην κοινωνική και ηθική φθορά που υφίστανται οι ανάπηροι.

Υιοθετούμε την ICF και στην Ελλάδα. Δημιουργούμε  έτσι την βάση για ένα κοινό σύστημα εκτίμησης της αναπηρίας και λειτουργικότητας,  που καταργεί τον μέχρι τώρα επιδοματικό χαρακτήρα του συστήματος.

Με τα νέα δεδομένα, ενισχύουμε την ενεργό συμμετοχή των αναπήρων ατόμων στην αναζήτηση των κατάλληλων παρεμβάσεων για τα προβλήματά τους, είτε ατομικά είτε μέσα από την συμμετοχή τους στα κινήματα των αναπήρων ατόμων.

Θεμελιώνουμε ένα σύστημα που να συμβάλει στην εκτίμηση των αναγκών των ατόμων με αναπηρίες, πράγμα που αποτελεί βάση για έναν σχεδιασμό υπηρεσιών προσανατολισμένο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και στην κάλυψη των αναγκών.

Αντιλαμβανόμενοι τον ρόλο και την αποστολή του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εστιάζουμε τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις μας, στους ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς που χρειάζονται άμεσες λύσεις.

Κινούμενοι προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε ήδη έτοιμο νομοσχέδιο που θα λύσει συνολικά τα προβλήματα του αναπηρικού κινήματος.

Κυρίες και κύριοι,

Κύριο μέλημα της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι να ενδυναμώσει τους δεσμούς της Ελληνικής κοινωνίας. Να θεμελιώσει μία κοινωνία συνοχής που αγκαλιάζει και αξιοποιεί τη διαφορετικότητα.

Με αυτές τις αρχές ως οδηγό, προωθούμε συνεχώς μεταρρυθμίσεις σαν αυτή που παρουσιάζουμε σήμερα.

Αυτές είναι που θα διαμορφώσουν ένα νέο, διαφορετικό, πιο σύγχρονο σύστημα Δημόσιας Υγείας, αντάξιο των Ελλήνων πολιτών. Ευχαριστώ».

Ακολούθως, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, στην ομιλία σας αναφερθήκατε σε ένα νέο πολιτισμό υγείας.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: «Αυτό το Υπουργείο, αν σκύψει κανείς βαθύτερα στα ζητήματα, που καλείται να διαχειριστεί σε σχέση με την ελληνική κοινωνία, είναι πρώτα απ΄ όλα Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μέρος της οποίας πολιτικής της οργανωμένης πολιτείας είναι και τα θέματα της υγείας.

Πάντα πίστευα και πιστεύω, ότι ο πολιτισμός μας κρίνεται από τη στάση μας απέναντι στις κοινωνικές ομάδες, που έχουν περισσότερο ανάγκη. Αυτό είναι μια συγκεκριμένη αποστολή, που έχει αναλάβει το ελληνικό κράτος, το οποίο εμείς πρέπει σε κάθε έκφανσή του, να το καθιστούμε πιο λειτουργικό και πιο ανθρώπινο, στεκόμενοι με σεβασμό απέναντι στην αξιοπρέπεια των συνανθρώπων μας, που όπως είπα πρωτύτερα, οι καιροί, οι καταστάσεις, η ζωή, τους έχουν στερήσει το δικαίωμα να ασκούν ισότιμα το δικαίωμά τους στη ζωή με εμάς.

Υπό αυτή την έννοια, υπηρετείται και μια άλλη ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας, που έχει να κάνει με την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής. Μια συνεκτική κοινωνία αντιστέκεται στα προβλήματα αλλά και στις απειλές, που εκδηλώνονται κατά καιρούς στο πέρασμα του χρόνου. Εμείς είμαστε μια χώρα, που ακόμα καλά κρατεί ο θεσμός της οικογένειας. Το κοινωνικό κίνημα αλληλεγγύης έχει αποδείξει, ότι μπορεί πράγματι να συμβάλλει στους στόχους, που έθεσα πρωτύτερα.

Όλο και περισσότερο αναπτύσσεται σε ολόκληρη τη χώρα η κοινωνική δραστηριότητα. Σταδιακά διαμορφώνονται συνθήκες, όπου με τη συνδρομή της πολιτείας και με πολιτικές, σαν και αυτή που σήμερα ανακοινώσαμε σε αυτόν εδώ το φιλόξενο χώρο της «ΘΕΟΤΟΚΟΥ», θα δούμε την κοινωνία μας να γίνεται πιο αλληλέγγυα, πιο ισχυρή, πιο ανθεκτική και πιο συνεκτική.

Κάτω από αυτούς τους όρους λοιπόν, το Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας αντιλαμβάνεται την αποστολή του. Το άλλο κομμάτι έχει να κάνει βεβαίως, με τις συνθήκες νοσοκομειακής περίθαλψης, ιατρικής και επιστημονικής υποστήριξης, που όμως όλα αυτά θα ήσαν κενά περιεχομένου, εάν δεν στηρίζονταν από μια ολοκληρωμένη κοινωνική ανθρώπινη πολιτική. Αυτή την ανθρώπινη πλευρά της κοινωνίας φιλοδοξούμε, να καλλιεργήσουμε, συνάμα δε, και θεσμικά να κατοχυρώσουμε.

Η κάρτα αναπηρίας, που σήμερα ανακοινώθηκε εδώ, είναι μια πολύ προχωρημένη τομή, που όπως επεσήμανα, κατατάσσει πλέον την πατρίδα μας στην κατηγορία των πράγματι πολιτισμένων χωρών. Ο πολιτισμός δεν είναι μονάχα η πρόοδος στις νέες τεχνολογίες, ούτε η άνοδος των οικονομικών δεικτών. Δεν είναι ούτε αριθμητική, ούτε μαθηματικά, ούτε στατιστική. Έχει να κάνει, με το πώς νοιώθουμε εμείς μέσα στην ίδια την κοινωνία και το πώς καταφέρνουμε, ως οργανωμένη πολιτεία, να εμπνεύσουμε τους συμπολίτες μας, να συμμετάσχουν σ΄ αυτή τη συλλογική προσπάθεια».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μια πληροφορία, ότι με άνωθεν παρέμβαση σταμάτησε μια έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών, σχετικά με κακοδιαχείριση στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: «Δεν σταματούν ποτέ έρευνες. Αντίθετα ενθαρρύνονται και για ο,τιδήποτε καταγγέλλεται, έχω στείλει από την πρώτη κιόλας στιγμή μήνυμα, ότι οι υπηρεσίες μας αφού πρώτα ερευνήσουν, να προβαίνουν στα μέτρα που απαιτούνται. Συνεπώς, δεν ισχύει αυτό. Δεν σταματάει καμία έρευνα και κάθε έρευνα θα φτάνει μέχρι τέλους. Μέχρι την ώρα που θα διαφωτίζει όλα αυτά, που κατά καιρούς έρχονται στην επιφάνεια. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Βιαστικές κινήσεις στον ρυθμό της επικαιρότητας, είναι λάθος από πλευράς επίσημων φορέων».

Ακολουθεί απόσπασμα από την ομιλία του υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιώργου Κωνσταντόπουλου, στην Ημερίδα για «Το νέο σύστημα Ταξινόμησης και Αξιολόγησης Αναπήρων-ICF»,

«Κυρίες και κύριοι,

Τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται προσπάθεια για τη δημιουργία ενός ενιαίου, αντικειμενικού και δίκαιου συστήματος αξιολόγησης της αναπηρίας.

Καταγράφοντας τα επιμέρους προβλήματα που παρουσιάζονται  σε όλη τη διαδικασία αξιολόγησης και πιστοποίησης της αναπηρίας καθώς και τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται με τις παροχές που συμβάλλουν στην κοινωνική ένταξη των ανάπηρων ατόμων, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναζητά την καταλληλότερη στρατηγική και μέθοδο για τον σχεδιασμό των απαραίτητων πολιτικών και τη λήψη των αναγκαίων, κατά περίπτωση, μέτρων.

Στόχος μας είναι να αντικατασταθούν τα ισχύοντα συστήματα αξιολόγησης από ένα ενιαίο και αποτελεσματικό σύστημα. Έτσι, παρουσιάζουμε σήμερα ένα σύστημα διεθνώς αποδεκτό και δίκαιο, την Ελληνική Προσαρμογή της Διεθνούς Ταξινόμησης και Αξιολόγησης της Λειτουργικότητας της Αναπηρίας.

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε αγαστή συνεργασία και συνεννόηση με τα υπόλοιπα Υπουργεία και αρμόδιους φορείς, προχωρεί στην προετοιμασία και υλοποίηση του Συστήματος.

Η υγεία των Ελλήνων είναι για εμάς αξία αδιαπραγμάτευτη. Άλλωστε, στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης και ενσωμάτωσης, κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η ευαισθησία, εγρήγορση και αποτελεσματικότητα της οργανωμένης πολιτείας».

Πηγή: http://health.ana-mpa.gr/view1.php?id=3789

 

ΜΠΑ ΣΕ ΚΑΛΟ ΜΑΣ. ΓΕΛΑΣΑΜΕ

ΠΑΛΙ !!!

ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕ

ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ;

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου