Ελπίδες για θεραπεία του διαβήτη με το νυστέρι. Στην Ιταλία ξεκινά μια πειραματική έρευνα για τη θεραπεία της ασθένειας με δύο διαφορετικές χειρουργικές τεχνικές: το γαστρικό μπαϊπάς και τη χολο-παγκρεατική παράκαμψη. Στην πειραματική αυτή έρευνα, που θα αρχίσει τον Οκτώβριο, θα πάρουν μέρος δεκαοχτώ νοσοκομεία και τριακόσιοι εθελοντές διαβητικοί. Στους εκατό από αυτούς θα γίνει επέμβαση με την τεχνική της χολο-παγκρεατικής παράκαμψης, σε εκατό θα γίνει επέμβαση με την τεχνική του γαστρικού μπαϊπάς, που χρησιμοποιείται ευρέως στις ΗΠΑ για τους παχύσαρκους, και στους υπόλοιπους εκατό θα συνεχιστεί η κλασική θεραπεία του διαβήτη με τα φάρμακα.
Πρόκειται για τρεις διαφορετικές διαδικασίες, αν και ο στόχος είναι ο ίδιος: να μειωθεί η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και των λιπών. Με την τεχνική της χολο-παγκρεατικής παράκαμψης αφαιρείται ένα μέρος από το κάτω μέρος του στομάχου και το υπόλοιπο συνδέεται με το τελευταίο τμήμα του εντέρου. Ταυτόχρονα δημιουργείται μια άλλη οδός για τη χολή και τις παγκρεατικές εκκρίσεις, ουσίες απαραίτητες για την απορρόφηση των λιπών, που εναποτίθενται έτσι στο τελικό τμήμα του εντέρου.
Με το γαστρικό μπαϊπάς δημιουργείται ένας μικρός γαστρικός θύλακος στο στομάχι (αποκλείοντας πάνω από το 90% του στομάχου), ο οποίος το ενώνει με το έντερο παρακάμπτοντας τον δωδεκαδάκτυλο και το πρώτο κομμάτι του εντερικού σωλήνα.
Τα νοσοκομεία που συμμετέχουν στην έρευνα αυτή θα χρησιμοποιήσουν το καθένα την τεχνική στην οποία έχουν μεγαλύτερη εμπειρία και μόνο στο νοσοκομείο Magenda θα γίνουν και τα δύο είδη των επεμβάσεων. Τα αποτελέσματα στους εθελοντές οι γιατροί θα τα μελετήσουν μεμονωμένα αλλά και συνολικά για να διαπιστώσουν αν οι χειρουργικές επεμβάσεις θα αποτελέσουν τη θεραπεία του μέλλοντος για το διαβήτη.
Στους κύκλους των γιατρών ήδη έχουν αρχίσει να μιλούν για «μεταβολική» χειρουργική, ενισχύοντας την ιδέα ότι ο διαβήτης είναι επίσης μια ασθένεια των εντέρων που συνδέεται με μία ή περισσότερες ουσίες που παράγονται από τον δωδεκαδάκτυλο ή από άλλα μέρη του πεπτικού συστήματος τα οποία διευκολύνουν την εμφάνισή του ή την παραμονή του. «Είναι μια σημαντική έρευνα» σχολίασε ο Γκαμπριέλ Ρικάρντι, πρόεδρος των Ιταλών Διαβητολόγων. «Μέχρι όμως να έχουμε τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί. Υπάρχουν μερικές αποδείξεις ότι οι παχύσαρκοι διαβητικοί που έκαναν επέμβαση είχαν και απώλεια βάρους αλλά και βελτίωση του διαβήτη τους. Ομως για τους υπέρβαρους και τους αδύνατους διαβητικούς χρειάζονται ακόμη πολλές αποδείξεις», δήλωσε.
Πηγή: www.espressonews.gr
Μας άρεσε πολύ η αναφορά του περί ανοιχτών διαγωνισμών για θέσεις διοικητών κλπ. στο δημόσιο τομέα και επιλογή τους με βάση βιογραφικά και ικανότητες οι οποίες δεν θα είναι κομματικές.
Δυσκολευόμαστε λίγο να το πιστέψουμε έως το δούμε.
Δηλαδή Γιώργο θα δούμε επιτέλους πραγματικούς διοικητές στα νοσοκομεία τα ιδρύματα και όλους τους άλλους δημόσιους οργανισμούς;
Μακάρι!
Εμείς εδώ θα είμαστε και θα παρακολουθούμε το θέμα από κοντά!
Δεν υπάρχει μόνον ένα αλλά πολλά είδη νοημοσύνης. Και όπως δεν μπορούμε να βρούμε δύο ανθρώπους με πανομοιότυπα δακτυλικά αποτυπώματα, έτσι δεν μπορούμε να βρούμε και δύο ανθρώπους με τον ίδιο συνδυασμό απ' αυτά τα είδη νοημοσύνης!
Τη δεκαετία του 1980, ο καθηγητής της εκπαίδευσης στο πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ Dr. Howard Gardner πρότεινε μια επαναστατική θεωρία: δεν έχουμε απλώς ένα είδος νοημοσύνης, το οποίο είναι το ίδιο για κάθε άνθρωπο, αλλά υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη νοημοσύνης.
Ας δούμε όμως τι εννοούμε όταν λέμε νοημοσύνη. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί ορισμοί σχετικά με τη νοημοσύνη. Ένας γενικός ορισμός της είναι «η ικανότητα να μαθαίνουμε, να καταλαβαίνουμε ή να διαχειριζόμαστε νέες ή δύσκολες καταστάσεις, καθώς επίσης και η ικανότητα να χρησιμοποιούμε τη λογική». Μερικές φορές οι άνθρωποι μπερδεύουν τη νοημοσύνη -ή ευφυία- με την απόκτηση γνώσεων, όμως οι δύο έννοιες δεν είναι ταυτόσημες. Όλοι έχουμε κάποιο παράδειγμα ατόμου το οποίο για διάφορους λόγους δεν μπόρεσε να σπουδάσει, όμως
διακρίνουμε ότι είναι έξυπνο παρά την έλλειψη απολυτηρίων και πτυχίων.
Ο Dr. Gardner πιστεύει ότι η νοημοσύνη είναι:
Η ικανότητα να δημιουργεί κανείς ένα σωστό προϊόν ή ιδέα ή να προσφέρει μια υπηρεσία που έχει αξία σε ένα συγκεκριμένο πολιτισμικό πλαίσιο.
Μια ομάδα ικανοτήτων που βοηθά το άτομο να λύνει διάφορα προβλήματα της ζωής.
Η δυνατότητα να μαζέψει κανείς τις κατάλληλες πληροφορίες και νέα γνώση ώστε να βρει ή να δημιουργήσει λύση σε προβλήματα
Τα οκτώ είδη νοημοσύνης δείχνουν ότι υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι αλληλεπίδρασης με τον κόσμο. Το κάθε άτομο έχει έναν μοναδικό συνδυασμό ικανοτήτων ή προφίλ. Αν και όλοι έχουμε κομμάτια και από τα οκτώ είδη νοημοσύνης, συχνά υπάρχουν άνθρωποι με ιδιαίτερα αναπτυγμένο ένα στοιχείο. Και δεν μπορούμε να βρούμε δυο άτομα με τον ακριβώς ίδιο συνδυασμό νοημοσύνης, όπως δεν υπάρχουν πανομοιότυπα δακτυλικά αποτυπώματα:
Το σχολείο και η ανάπτυξη της νοημοσύνης.
Το σχολείο και η κοινωνία εστιάζουν περισσότερο στη λεκτική και τη λογικο-μαθηματική νοημοσύνη και προσπαθούν να καλλιεργήσουν αυτά το δύο είδη. Στην κοινωνία σεβόμαστε και θεωρούμε επιτυχημένους τους ανθρώπους που μιλάνε σωστά ή είναι λογικοί και συνοδεύουν αυτές τις ικανότητές τους με πτυχία. Ωστόσο, ολοένα και περισσότερο θαυμάζουμε και θεωρούμε επιτυχημένους ανθρώπους από το χώρο των τεχνών, -της μουσικής, του χορού, θεάτρου, ζωγραφικής, κινηματογράφου…- του αθλητισμού, των επιχειρήσεων και άλλα άτομα που εμπλουτίζουν με τις ικανότητες και τα ταλέντα τους τον κόσμο στον οποίο ζούμε.
Δυστυχώς, πολλά παιδιά που έχουν αυτές τις άλλες ικανότητες δεν παίρνουν την προσοχή κι ενθάρρυνση που χρειάζονται από το σχολείο και καταλήγουν να πάρουν την ταμπέλα του «υπερκινητικού» ή «δυσλεκτικού» παιδιού. Αυτό συμβαίνει γιατί ο δικός τους μοναδικός τρόπος σκέψης κι επίλυσης προβλημάτων δε συμβαδίζει με τον έντονο λεκτικό και μαθηματικό χαρακτήρα της διδασκαλίας.
Καθώς όμως συγκεντρώνονται νέες πληροφορίες σχετικά με τη νοημοσύνη και τις ικανότητες των παιδιών (αλλά και των ενηλίκων), δημιουργούνται νέες στρατηγικές διδασκαλίας, που δίνουν στο παιδί την ευκαιρία να μάθει με τρόπο αρμονικό προς τις ιδιαίτερες κλίσεις του.
Οι 8 νοημοσύνες!
Για να δούμε αν αναγνωρίζετε μερικά από τα διαφορετικά είδη νοημοσύνης στις παρακάτω περιπτώσεις!
1. Η Ελένη είναι 20 μηνών και ήδη μιλάει με ολοκληρωμένες προτάσεις. Αφήνει τους γύρω της κατάπληκτους κάθε φορά, όταν προφέρει δύσκολες λέξεις όπως «πλυντήριο», χωρίς να κάνει λάθος, και όταν χρησιμοποιεί σωστά τα γένη ή τον ενικό και πληθυντικό αριθμό. «Μπαμπά, θα πάμε στον ζωολογικό κήπο να δούμε την καμηλοπάρδαλη και τη ζέβρα;» είναι παράδειγμα πρότασης που σχηματίζει. Ο λόγος της Ελένης θυμίζει ομιλία παιδιού 4-5 ετών, και ας μην έχει κλείσει ούτε τα δύο η ίδια!
Ποια είναι η εξήγηση; Η Ελένη έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένη λεκτική νοημοσύνη.
Τι είναι η λεκτική νοημοσύνη; Η ικανότητα να χρησιμοποιεί κανείς τη γλώσσα για να εκφράσει αυτό που έχει στο μυαλό του και να καταλάβει τους άλλους. Συγγραφείς, ποιητές, δημόσιοι ομιλητές, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, και όλοι όσοι χρησιμοποιούν τη γλώσσα ως βασικό εργαλείο για την εργασία τους έχουν αναπτυγμένη λεκτική νοημοσύνη.
Για καλύτερη μάθηση: Τα παιδιά με λεκτική νοημοσύνη μαθαίνουν καλύτερα μέσα από γλώσσα και τον προφορικό και γραπτό λόγο. Τους αρέσει να συζητούν, να εξηγούν, να γράφουν, να πείθουν και να εκφράζουν τις ιδέες τους.
Τεχνολογική υποστήριξη: Ηλεκτρονικά βιβλία, CD-ROM, λογισμικό σχετικό με τη δημιουργία κειμένων (ποιήματα, ιστορίες), αρχεία PDF, λογισμικό για τη δημιουργία βιβλίων, συγγραφή σεναρίων, δημοσιογραφικό κασετόφωνο για ηχογραφήσεις, ηλεκτρονική αλληλογραφία.
2. Ο Γιώργος είναι 5 ετών. Ξέρει να μετράει ως το 1000, μπορεί να κάνει απλή πρόσθεση και αφαίρεση ως το 10 με το νου του, ενώ κάνει πράξεις με μεγαλύτερα νούμερα όταν έχει μπροστά του τουβλάκια μετρήματος. Επίσης, λύνει απλά μαθηματικά προβλήματα, σαν κι αυτά που λύνουν τα παιδιά δευτέρας δημοτικού. Μετά την πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο η δασκάλα τηλεφώνησε στο σπίτι λέγοντας στους γονείς ότι δεν θα έπρεπε να προγυμνάζουν τον Γιώργο στο σπίτι, γιατί έτσι θα βαρεθεί στο σχολείο. Οι γονείς αντέδρασαν έκπληκτοι, εξηγώντας ότι δεν του
έχουν κάνει «ιδιαίτερα» μαθήματα, πέρα από την ενασχόλησή τους με το παιδί, την ανάγνωση βιβλίων και τα εκπαιδευτικά παιχνίδια που οι περισσότεροι γονείς προσφέρουν στα παιδιά τους.
Ποια είναι η εξήγηση; Ο Γιώργος έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένη αριθμητική/ λογική νοημοσύνη.
Τι είναι η αριθμητική/ λογική νοημοσύνη; Η ικανότητα να καταλαβαίνει κανείς τις βασικές αρχές που χαρακτηρίζουν ένα σύστημα που βασίζεται σε αιτία και αποτέλεσμα, όπως συμβαίνει με τους επιστήμονες. Επίσης, είναι η ικανότητα να χειρίζεται κανείς του αριθμούς και τις πράξεις, όπως οι μαθηματικοί.
Για καλύτερη μάθηση: Τα παιδιά με μαθηματική νοημοσύνη μαθαίνουν καλύτερα μέσα από αριθμούς, λογική σκέψη, και λύση προβλημάτων. Τους αρέσει να μετράνε, να υπολογίζουν και να οργανώνουν πληροφορίες. Μπορούν να δημιουργούν νοερές εικόνες.
Τεχνολογική υποστήριξη: Ηλεκτρονικά εργαλεία που σχετίζονται με την οργάνωση (βάσεις δεδομένων, ημερολόγιο), εργαλεία υπολογισμού (spreadsheets), αριθμομηχανές, λογισμικό για επίλυση προβλημάτων.
3. Οι γονείς της Χρύσας, 7 ετών, την έγραψαν στο δημοτικό γυμναστήριο της γειτονιάς τους για να κάνει ρυθμική γυμναστική. Σύντομα η Χρύσα ξεπέρασε τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες της. Η ευλυγισία, η ικανότητά της να εκτελεί με ευκολία, άνεση και ακρίβεια κάθε άσκηση και η δυνατότητα του σώματός της να προσαρμόζεται στις ασκήσεις πριν καλά-καλά τις παρουσιάσει ο δάσκαλος κατέστησαν ολοφάνερο ότι η Χρύσα είναι προικισμένη με αθλητικές ικανότητες. Οι γονείς της ενημερώθηκαν ότι είναι χαρισματικό παιδί στον τομέα αυτό και ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί για πρωταθλητισμό.
Ποια είναι η εξήγηση; Η Χρύσα έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τη σωματική/κιναισθητική νοημοσύνη.
Τι είναι η σωματική/κιναισθητική νοημοσύνη; Η ικανότητα να χρησιμοποιεί κανείς ολόκληρο το σώμα του ή μέρη του (χέρια, πόδια, δάχτυλα) για να λύσει ένα πρόβλημα, ή να παρουσιάσει ένα θέαμα, ή να φτιάξει κάτι. Το πιο χτυπητό παράδειγμα είναι οι αθλητές και οι χορευτές.
Για καλύτερη μάθηση: Τα παιδιά με σωματική νοημοσύνη μαθαίνουν μέσα από την κίνηση, όπως τον χορό, πράγματα που φτιάχνουν με τα χέρια τους (μοντέλα αεροπλάνων, κοσμήματα, πηλό, μακέτες, κατασκευές). Μπορούν να χειριστούν αντικείμενα με ευκολία και να εκφράσουν τις ιδέες τους μέσα από την κίνηση.
Τεχνολογική υποστήριξη: Βιντεοκάμερα, «επιστημονικά» παιχνίδια, τουβλάκια, είδη κατασκευής, εκπαιδευτικά προγράμματα Η/Υ για διάφορα θέματα.
4. Οι γονείς του Δημήτρη, 4 ετών, παρατήρησαν από νωρίς ότι έχει ιδιαίτερη άνεση να αντιλαμβάνεται το χώρο και τις χωροταξικές σχέσεις: τη δεύτερη μέρα που πήγε στα προνήπια, ένα σχολείο μερικά τετράγωνα πιο μακριά από το σπίτι του, ο Δημήτρης αποφάσισε να… επιστρέψει μόνος του, βρίσκοντας το δρόμο που δεν τον γνώριζε παρά μόνο από τη διαδρομή της προηγούμενης μέρας. Το επόμενο παράδειγμα της ικανότητάς του παρουσιάστηκε όταν ο μεγαλύτερος αδερφός του, ηλικίας 7 ετών, πέταξε νευριασμένος τα παζλ που δε μπορούσε να συμπληρώσει. Ο Δημήτρης πήρε τα κομματάκια και έφτιαξε με ευκολία παζλ που δυσκολεύουν μεγαλύτερα παιδιά, όπως τον αδερφό του.
Ποια είναι η εξήγηση; Ο Δημήτρης έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένη χωρική νοημοσύνη.
Τι είναι η χωρική νοημοσύνη; Η ικανότητα να μπορεί κανείς να αναπαραστήσει το χώρο στο μυαλό του, όπως οι πιλότοι, οι καπετάνιοι βρίσκουν το δρόμο, οι γλύπτες μεταφέρουν στα αγάλματα μια νοερή αναπαράσταση κάποιου πράγματος και οι αρχιτέκτονες και οι διακοσμητές φαντάζονται πρώτα κάτι και στη συνέχεια το εκτελούν. Η χωρική νοημοσύνη έχει εφαρμογές τόσο στην επιστήμη όσο και στις τέχνες.
Για καλύτερη μάθηση: Τα παιδιά με χωρική νοημοσύνη μαθαίνουν καλύτερα οπτικά και τείνουν να οργανώνουν τη σκέψη τους στο χώρο. Τους αρέσει να σκέφτονται με εικόνες, καθώς και να δημιουργούν εικόνες. Ακόμα, τους αρέσουν ποικίλες πληροφορίες
Τεχνολογική υποστήριξη: Ηλεκτρονικά εργαλεία για τη διαμόρφωση ιστοσελίδων και χαρτών, παζλ, τουβλάκια κατασκευών, οπτικό υλικό όπως σλάιντς, γραφήματα, πίνακες, ταύτιση εικόνων με λέξεις.
5. Από μικρή η Ναταλία τραγουδούσε με ωραία φωνή και καθηλωνόταν όταν οι άκουγε μουσική. Σε ηλικία 6 ετών άρχισε μαθήματα πιάνου. Από την πρώτη φορά η δασκάλα της αναγνώρισε το ταλέντο της Ναταλίας: τα δάχτυλά της έτρεχαν στο πιάνο και όταν προσπάθησε να τραγουδήσει το αγαπημένο της τραγούδι παίζοντας πιάνο, τα χέρια της ήταν σαν να ήξεραν ποιες νότες έπρεπε να πατήσουν για να ακουστεί η μελωδία! Η Ναταλία θυμάται και εκτελεί κομμάτια με τεράστια ευκολία, όπως και παίζει στο πιάνο κομμάτια που μόλις είχε ακούσει ή ξεσηκώσει από το ραδιόφωνο.
Ποια είναι η εξήγηση; Η Ναταλία έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένη μουσική/ρυθμική νοημοσύνη.
Τι είναι η μουσική/ρυθμική νοημοσύνη; η ικανότητα να μπορεί κανείς να σκεφτεί με τη μουσική και το ρυθμό, να ακούει και να αναγνωρίζει μουσικά μοτίβα και να παίζει μουσική.
Για καλύτερη μάθηση: Τα παιδιά με μουσική νοημοσύνη μαθαίνουν καλύτερα μέσα από ήχους και ακούγοντας τραγούδια, ρυθμούς, μοτίβα, έμμετρες ιστορίες
Τεχνολογική υποστήριξη: Μουσικά όργανα, σινθεσάιζερ, ηλεκτρονικά μέσα για σύνθεση και ηχογράφηση μουσικής, DVDs και CD (ήχος και κείμενο).
6. Ο Γιάννης είναι 6 ετών και όλοι συμφωνούν πως, όταν μεγαλώσει, θα γίνει δικηγόρος ή πολιτικός! Ο λόγος; Ο Γιάννης έχει ιδιαίτερη ικανότητα να καταλαβαίνει τους άλλους, να «διαβάζει» τις επιθυμίες και τους φόβους τους, να βρίσκει τα «κουμπιά» τους, ώστε να τους…χειρίζεται! Ο Γιάννης εύκολα καταλαβαίνει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να ζητήσει κάτι, κι εξίσου εύκολα αντιλαμβάνεται πότε οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες, ή ξέρει πώς θα πρέπει να κολακέψει κάποιον για να πετύχει κάτι. Η τακτική του είναι αποτελεσματική όχι μόνο στην οικογένειά του, αλλά και με άλλους ενήλικες και τους συμμαθητές του.
Ποια είναι η εξήγηση; Ο Γιάννης έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένη διαπροσωπική νοημοσύνη.
Τι είναι η διαπροσωπική ή κοινωνική νοημοσύνη; Η ικανότητα να καταλαβαίνει κανείς τους άλλους: να κατανοεί τον χαρακτήρα τους, να αντιλαμβάνεται τα κίνητρα, τους φόβους, τις επιθυμίες και τη διάθεσή τους. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη ιδιότητα για πολιτικούς, δασκάλους, γιατρούς και πωλητές, ή για όποιον έχει αντικείμενο εργασίας τους ανθρώπους.
Για καλύτερη μάθηση
Τα παιδιά με κοινωνική νοημοσύνη μαθαίνουν καλύτερα μέσα από την αλληλεπίδραση με άλλους, συζητήσεις, συνεργατική εργασία και κοινωνικές δραστηριότητες.
Τεχνολογική υποστήριξη
Επεξεργασία κειμένου, ηλεκτρονική αλληλογραφία, ενασχόληση με το διαδίκτυο (forums, τσατ ρουμς), μέλος σε θεατρική ομάδα ή ομάδα συζήτησης.
7. Η Μαρία, 7 ετών, έχει ξεκάθαρες προτιμήσεις και αποφεύγει συγκεκριμένα πράγματα. Αρχικά οι γονείς της θεωρούσαν ότι πρόκειται για πείσμα. Στη συνέχεια, όμως, ανακάλυψαν ότι η Μαρία είχε πάντα κάποιο ξεκάθαρο λόγο για τα «θέλω» και τα «δε θέλω» της. Έτσι, όταν επέμενε ότι δεν ήθελε να κάνει μπαλέτο και προτιμούσε να πάει σε ένα εργαστήρι ζωγραφικής, αποδείχτηκε ότι στο μπαλέτο δεν είχε καθόλου κίνηση και χάρη, ενώ το χέρι της πραγματικά «έπιανε» στη ζωγραφική. Η Μαρία ξέρει πότε είναι θυμωμένη ή στεναχωρημένη και γιατί, και μπορεί και διαχειρίζεται τα συναισθήματά της με θαυμαστό τρόπο. Αντίστοιχα, ξέρει πώς να φέρεται στους άλλους και οι αντιδράσεις και η ωριμότητά της είναι τέτοιες που στην τάξη, στο εργαστήριο της ζωγραφικής και σε όποια άλλη ομάδα συνομηλίκων βρεθεί ελκύει τα άλλα παιδιά και έχει κεντρική θέση.
Ποια είναι η εξήγηση; Η Μαρία έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένη ενδοπροσωπική νοημοσύνη.
Τι είναι η ενδοπροσωπική νοημοσύνη; Η ικανότητα να καταλαβαίνει κανείς τον εαυτό του. Δηλαδή, να ξέρει «ποιος είναι», ποια είναι τα προτερήματα και τα ελαττώματά του, τι θέλει και τι μπορεί να κάνει, πώς αντιδρά σε πρόσωπα και πράγματα, τι πρέπει να αποφεύγει και προς τα που να κατευθύνεται. Οι άνθρωποι έλκονται από άτομα που έχουν καλή κατανόηση του εαυτού τους.
Για καλύτερη μάθηση: Τα παιδιά με ενδοπροσωπική νοημοσύνη μαθαίνουν καλύτερα μέσα από μετα-διανοητικές διεργασίες, δηλαδή όταν παρατηρούν τον τρόπο που σκέφτονται, τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τα συναισθήματά τους.
Τεχνολογική υποστήριξη: Ηλεκτρονικός υπολογιστής, όπου θα κρατούν ημερολόγιο, αναζήτηση στο διαδίκτυο, χρήση πολυμέσων, software που σχετίζεται με την επίλυση προβλημάτων.
8. Ο Πέτρος, 3 ετών, μπορεί και αναγνωρίζει και κατονομάζει δεκάδες μάρκες αυτοκινήτων, αλλά και ζώα και φυτά που βρίσκονται στα βιβλία του. Γνωρίζει όλα τα είδη δεινόσαυρων και τις ράτσες σκύλων, σε σημείο που φέρνει τους γονείς του σε δύσκολη θέση όταν δουν στο δρόμο ένα σκυλάκι, αυτοί του πουν τι ράτσα είναι και ο Γιώργος τους διορθώσει γιατί έχουν κάνει λάθος! Η ικανότητά του να αναγνωρίζει ζωντανά αλλά και άψυχα αντικείμενα επεκτείνεται μέχρι και στο να αναγνωρίζει δεκάδες μάρκες…αθλητικών παπουτσιών!
Ποια είναι η εξήγηση; Ο Πέτρος έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένη νατουραλιστική νοημοσύνη.
Τι είναι η νατουραλιστική νοημοσύνη; Η ικανότητα να ξεχωρίζει κανείς τα διάφορα ζωντανά όντα (φυτά, ζώα) και να έχει ευαισθησία σε άλλα στοιχεία του φυσικού κόσμου (σύννεφα, πετρώματα, νερά). Πρόκειται για ικανότητα μεγάλης αξίας στο εξελικτικό μας παρελθόν, όταν ακόμα ζούσαμε στη φύση και ήμασταν κυνηγοί, αγρότες ή συλλέκτες. Οι βοτανολόγοι, οι γεωλόγοι, οι σεφ, για να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα, εξακολουθούν να χρειάζονται αυτή την ικανότητα.
Για καλύτερη μάθηση: Τα παιδιά με νατουραλιστική νοημοσύνη μαθαίνουν καλύτερα μέσα από την αλληλεπίδραση με τη φύση και το περιβάλλον, όπως με εκδρομές στη φύση, με πρότζεκτ που σχετίζονται με την παρακολούθηση φυσικών φαινομένων (πχ καλλιέργεια φακής σε κεσέ από γιαούρτι), πειράματα στη φύση και φροντίδα φυτών και ζώων.
Τεχνολογική υποστήριξη: Φωτογραφική μηχανή και βιντεοκάμερα για αποτύπωση του φυσικού κόσμου, μικροσκόπιο, τηλεσκόπιο, φυτολόγιο, μοντέλα κατασκευής φυσικού κόσμου.
Της Λίζας Βάρβογλη, ψυχολόγου-ψυχοθεραπεύτριας-παιδοψυχολόγου, Ph.D..
Πηγή: http://www.in.gr/Reviews/placeholder.asp?lngReviewID=38464&lngChapterID=49811&lngItemID=57902
«Σε συνέχεια σχετικού εγγράφου του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γενική Δ/νση Πρόνοιας, παρακαλούμε όπως άμεσα μας ενημερώσετε αν στην ίδια οικογένεια συνοικούν και επιδοτούνται δύο τουλάχιστον άτομα λόγω αναπηρίας, προκειμένου να προσαυξηθεί το επίδομα κατά 30% (τριάντα τοις εκατό) για κάθε επιδοτούμενο άτομο».
Τα παραπάνω «απίθανα» περί αύξησης 30% του προνοιακού επιδόματος, αποτελούν περιεχόμενο επιστολής προς ΑμεΑ της «γαλάζιας» νομαρχίας Ανατολικής Αττικής. Η επιστολή εμπεριέχεται στο «φακελάκι» που τα ΑμεΑ παρέλαβαν με την επιταγή του προνοιακού επιδόματος Αυγούστου λίγο μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου. «Προσβάλλουν τη μνήμη, την κρίση και την αξιοπρέπειά μας», δηλώνει στην «Ε» μέλος της κινηματικής Παρέμβασης Αναπήρων Πολιτών και εκ των αποδεκτών της επιστολής (την έλαβε 21/9), περιγράφοντας με δυο λέξεις την εντύπωση που ο ίδιος αποκόμισε λαμβάνοντάς την στο ίδιο «φακελάκι» με την επιταγή του προνοιακού επιδόματος: Ωσάν ψηφοδέλτιο!
* Περί μνήμης, κρίσης και αξιοπρέπειας, εξειδικεύοντας: Το παραπλανητικό γαλάζιο «θα» της αύξησης 30% του επιδόματος, που εμφανίζει ως «δεδομένο» η γαλάζια νομαρχία Ανατολικής Αττικής, εδράζεται σε εγκύκλιο της Δ/νσης Πρόνοιας του ΥΥΚΑ με ημερομηνία 7 Ιουλίου 2008. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος αναφέρεται σε διάταξη νόμου (Ν. 2072) ψηφισθέντα το… μακρινό 1992 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο οποίος επί λέξει (άρθρο 32, § 1), προέβλεπε τα εξής: «Τα πάσης φύσεως προνοιακά επιδόματα προσαυξάνονται κατά 30% για κάθε επιδοτούμενο άτομο, εφόσον στην ίδια οικογένεια επιδοτούνται δύο τουλάχιστον άτομα και συνοικούν». Στην πράξη, τα ως άνω προβλεπόμενα ουδέποτε εφαρμόστηκαν, ουδεμία για την εφαρμογή τους σχετική υπουργική απόφαση δεν υπήρξε, η διάταξη απεδείχθη σκέτη μπλόφα. Ε, λοιπόν, την ίδια μπλόφα ενεργοποίησαν και φέτος, μάλιστα δε ακόμη πιο ανερυθρίαστα. Το έπραξαν ακριβώς παραμονή εκλογών, απλά και κυνικά.
* Αντί επιλόγου, για κρίσιμη λεπτομέρεια: Η ημερομηνία που αναγράφεται στην επιστολή είναι 20 Μαΐου 2009. Τούτο συνέβη διότι η όλη διαδικασία διερεύνησης (δήθεν) της ενεργοποίησης του μητσοτακικού Ν.2072 με αποστολή σχετικών εγγράφων (καταγραφής των δικαιούχων) προς τις νομαρχίες είχε ξεκινήσει από τις αρχές του 2009: «Ως τυπική διαδικασία διερεύνησης των δυνατοτήτων εφαρμογής προστατευτικών για τα ΑμεΑ διατάξεων», εξηγεί η επικεφαλής της διεύθυνσης ΑμεΑ του ΥΥΚΑ, Πόπη Μαυρατζιώτου. Οι της «γαλάζιας» νομαρχίας νοτιοανατολικής Αττικής, λοιπόν, είχαν από τον Μάιο συντάξει την επιστολή και την κρατούσαν «στην καβάντζα» για να την επαναφέρουν, αφορμής δοθείσης από την τελευταία εγκύκλιο της 7ης Ιουλίου προς προεκλογική χρήση!
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ
http://www.enet.gr/
25-9-2009
Αφιλόξενα» παραμένουν για τους συμπολίτες μας με κινητικές δυσκολίες τα εκλογικά κέντρα, παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει (;) για την ομαλή πρόσβασή τους σε αυτά, τα τελευταία χρόνια.Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου έχει αρχίσει, ωστόσο ένα μεγάλο μέρος των σχολείων που θα υποδεχθούν τους εκλογείς δεν πληροί τις προϋποθέσεις, ώστε ένας άνθρωπος με κινητικές δυσκολίες να φτάσει στην αίθουσα όπου ψηφίζει. Ακόμα όμως και εκεί που υπάρχουν ράμπες η κλίση τους είναι τέτοια που δεν επιτρέπει στο καρότσι να ανέβει με ασφάλεια.
Σε αυτές τις περιπτώσεις ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής καλείται να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκολύνει τους εν λόγω εκλογείς κατά την προσέλευσή τους στο εκλογικό τμήμα. Ζητώντας μάλιστα και τη συνδρομή των μελών της εφορευτικής επιτροπής…
Tάσος Πλέντζας
http://www.trikaland.gr
28-9-2009
Η χειρουργική στην σπονδυλική στήλη ήταν κάποτε ταμπού.Από την πλευρά των ασθενών υπήρχε ένας φόβος για την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών, ενώ από την πλευρά των χειρουργών δεν υπήρχε η απαραίτητη χειρουργική εμπειρία και κατανόηση της εμβιομηχανικής της σπονδυλικής στήλης. Στις μέρες μας, όμως, οι παράγοντες αυτοί έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.
Η τεχνολογική επανάσταση της εποχής μας σε συνδυασμό με την άριστη κατάρτιση των σύγχρονων χειρουργών της σπονδυλικής στήλης προσδίδει ένα αίσθημα σιγουριάς στους ασθενείς, που είναι πλέον ευκολότερα διατεθειμένοι να προβούν σε μια χειρουργική επέμβαση, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.
Οι πιο συχνές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης που αντιμετωπίζονται και χειρουργικά είναι οι έξης:
* Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου
* Η σπονδυλολίσθηση
* Η εκφυλιστική νόσος της σπονδυλικής στήλης
* Η σπονδυλική στένωση
* Τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης
* Η οστεοπόρωση
* Η σκολίωση και η κύφωση
* Οι όγκοι της σπονδυλικής στήλης
* Οι λοιμώξεις της σπονδυλικής στήλης
Οι παθήσεις αυτές μπορεί να εκδηλωθούν οπουδήποτε στη σπονδυλική στήλη και όχι μόνο στην οσφυϊκή μοίρα της, δηλαδή στη μέση. Στη συνέχεια παρατίθενται οι χειρουργικές επεμβάσεις ανά αιτιολογία με έμφαση στη μέση.
Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου
Είναι συχνότερη στις ηλικίες 20-45 ετών. Ο ασθενής συνήθως αναφέρει ότι μετά από σκύψιμο για ανύψωση ενός αντικειμένου ένιωσε ισχυρό πόνο στη μέση και του ήταν αδύνατο να σταθεί όρθιος. Εκείνη τη στιγμή ή μερικές μέρες αργότερα ένιωσε πόνο να ακτινοβολεί προς το γλουτό και το πόδι. Αργότερα μπορεί να εμφανιστεί υπαισθησία (μειωμένη αίσθηση) και μυϊκή αδυναμία στο πόδι.
Η κήλη δημιουργείται από ρήξη του περιβλήματος του μεσοσπονδυλίου δίσκου, με έξοδο του πυρήνα και πίεση των νεύρων που εξέρχονται από τη σπονδυλική στήλη.
Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις η κήλη πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά. Οι ενδείξεις για χειρουργική αντιμετώπιση κήλης στην οσφυϊκή μοίρα είναι η ύπαρξη επιδεινούμενης μυϊκής αδυναμίας, ορθοκυστικών διαταραχών (δηλαδή διαταραχών στη λειτουργία του παχέος εντέρου και της ουροδόχου κύστεως) και η αδυναμία του ασθενούς να αντέξει τον πόνο μετά από συντηρητική (λ.χ. φάρμακα, φυσιοθεραπεία) θεραπεία.
Η χειρουργική θεραπεία αποσκοπεί στην εκτομή (αφαίρεση) της κήλης. Αυτή επιτυγχάνεται είτε ενδοσκοπικά (μέσω μικρών τομών) είτε με ανοικτή εγχείρηση με μικροδισκεκτομή και χρήση μικροσκοπίου ή γυαλιών με μεγεθυντικούς φακούς. Στόχος και των δύο μεθόδων είναι η αφαίρεση του δισκικού υλικού που προκαλεί πιεστικά φαινόμενα ώστε να αποσυμπιεστούν τα νεύρα και να καταπραϋνθούν τα συμπτώματα του ασθενούς.
Η χειρουργική αντιμετώπιση της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, με ποσοστά επιτυχίας που κυμαίνονται από 90% έως 95% όσον αφορά το πόνο που ακτινοβολεί στο άκρο. Η ανάκτηση της μυϊκής ισχύος, όμως, είναι λιγότερο προβλέψιμη.
Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. Η τομή είναι περίπου 2 με 3 εκατοστά, ενώ η διαμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο είναι συνήθως μία με δύο μέρες. Συχνότερες επιπλοκές που ευτυχώς είναι σπάνιες (κάτω από 5%) είναι η υποτροπή της κήλης, φλεγμονές, σχηματισμός ουλώδους ιστού περινευρικά (γύρω από τα νεύρα) και η εκροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (είναι ένα υγρό που περιβάλλει το νωτιαίο μυελό).
Άλλη τεχνική αφαίρεσης της κήλης μπορεί να είναι η διαδερμική αναρρόφηση δισκικού υλικού. Αυτή επιτυγχάνεται με τοπική αναισθησία, και χρήση ειδικών εργαλείων που τοποθετούνται στον μεσοσπονδύλιο δίσκο. Στη συνέχεια είτε γίνεται τήξη του δίσκου με αποτέλεσμα αυτός να συρρικνώνεται (τεχνολογία που το ευρύ κοινό αντιλαμβάνεται ως LASER) είτε διάλυση του δισκικού υλικού και αναρρόφηση του. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις η αποσυμπίεση επιτυγχάνεται έμμεσα με ικανοποιητικά αποτελέσματα για τον ασθενή.
Σπονδυλολίσθηση
Η κατάσταση αυτή αφορά το 7% του γενικού πληθυσμού. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν έχουν συμπτώματα (αποκαλούνται ασυμπτωματικοί) και η πάθηση συχνά διαπιστώνεται ως τυχαίο εύρημα, όταν ο ασθενής υποβάλλεται σε ακτινογραφίες για άλλη αιτία.
Όπως φαίνεται και από την ονομασία της πάθησης, πρόκειται για ολίσθηση ενός σπονδύλου πάνω σε έναν άλλο. Οι ασθενείς παραπονούνται για οσφυαλγία και μερικές φορές για πόνο στα κάτω άκρα. Η θεραπεία είναι αρχικά συντηρητική. Ένδειξη χειρουργείου αποτελεί η μη βελτίωση της συμπτωματολογίας με φαρμακευτική αγωγή ή φυσικοθεραπείες, και η εμφάνιση μυϊκής αδυναμίας.
Το χειρουργείο στην σπονδυλολίσθηση έχει ως στόχο την αποκατάσταση της αστάθειας της σπονδυλικής στήλης και την αποσυμπίεση των νευρικών στοιχείων όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Η σταθεροποίηση γίνεται με σπονδυλοδεσία τμήματος της σπονδυλικής στήλης: ενώνονται οι σπόνδυλοι μεταξύ τους, με χρήση βιδών και πλακών καθώς και οστικών μοσχευμάτων που λαμβάνονται τόσο από τον ίδιο τον ασθενή, όσο και από τράπεζες οστικών μοσχευμάτων.
Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου για την μείωση των πιθανών βλαβών που μπορεί να προκληθούν στα νεύρα, χρησιμοποιείται σύστημα συνεχούς παρακολούθησης των νεύρων. Το χειρουργείο πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Αν συνυπάρχουν και νευρολογικά σημεία (συμπτώματα) τότε η επέμβαση συνδυάζεται και με αποσυμπίεση των νεύρων.
Η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο είναι περίπου 5 με 7 ημέρες. Ο ασθενής μετεγχειρητικά φορά ειδικό κηδεμόνα για περίπου 12 εβδομάδες, ενώ ακολουθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα (πρωτόκολλο) αποκατάστασης. Τα αποτελέσματα αυτής της επέμβασης είναι πολύ καλά για τον ασθενή. Η άρση της αστάθειας σε συνδυασμό με την αποσυμφόρηση των νεύρων οδηγεί σε ύφεση των συμπτωμάτων και βελτίωση της ποιότητας της ζωής του αρρώστου.
Εκφυλιστική νόσος σπονδυλικής στήλης και σπονδυλική στένωση
Οι διαταραχές αυτές εμφανίζονται συχνότερα σε ασθενείς ηλικίας άνω των 50 ετών, κυρίως σε γυναίκες.
Στη φυσιολογική γήρανση, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι σταδιακά αφυδατώνονται και χάνουν το ύψος και την ελαστικότητά τους. Αυτό έχει ως συνέπεια να δημιουργεί ο οργανισμός υπερπλασία των μαλακών μορίων και του οστού, προσπαθώντας να αντεπεξέλθει στην απώλεια ελαστικότητας και στήριξης. Έτσι υπάρχει πιθανότητα να στενέψει ο σπονδυλικός σωλήνας και να πιεστούν τα νεύρα που διέρχονται από αυτόν. Η μέγιστη πίεση εμφανίζεται κατά την άσκηση (βάδιση) λόγω ισχαιμίας (πλημμελούς αιμάτωσης) των νεύρων.
Τα συμπτώματα, δηλαδή η κλινική εικόνα, του ασθενούς διαφέρουν από αυτήν της κήλης. Ο ασθενής παρουσιάζει οσφυαλγία και άλγος στα πόδια κατά τη βάδιση, οπότε και πρέπει να σταματήσει για λίγο.
Οι ενδείξεις για χειρουργική αντιμετώπιση είναι κυρίως υποκειμενικές, δηλαδή βασίζονται στην κρίση του γιατρού, με εξαίρεση την εμφάνιση ορθοκυστικών διαταραχών ή μυελοπάθειας. Πάντως, τα συμπτώματα του ασθενούς πρέπει να είναι αρκετά σοβαρά ώστε να καθιστούν τις καθημερινές ασχολίες αδύνατες.
Η χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται με γενική αναισθησία και περιλαμβάνει την αποσυμπίεση των ριζών και της σπονδυλικής στήλης, με αφαίρεση του οπισθίου τόξου των σπονδύλων (η μέθοδος λέγεται πεταλεκτομή).
Η εκφυλιστική σπονδυλοαρθροπάθεια της σπονδυλικής στήλης συχνά συνοδεύεται από ένα βαθμό αστάθειας, γεγονός που ενίοτε απαιτεί η αποσυμπίεση να συνοδεύεται και από σπονδυλοδεσία. Με την χρήση της συνεχούς παρακολούθησης των νεύρων κατά τη διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων της σπονδυλικής στήλης έχουν μειωθεί στο ελάχιστο οι πιθανότητες κάκωσης νευρικών στοιχείων.
Υπάρχει άμεση ύφεση του άλγους στα πόδια και σταδιακή βελτίωση της οσφυαλγίας. Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι συνήθως 5-7 ημέρες.
Κατάγματα σπονδυλικής στήλης
Τα κατάγματα χωρίζονται σε σταθερά και ασταθή. Σταθερά είναι αυτά που κάτω από φυσιολογικές συνθήκες φόρτισης δεν είναι πιθανό να προκαλέσουν νευρολογικές βλάβες αφού διατηρείται η αρχιτεκτονική της σπονδυλικής στήλης, ενώ ασταθή είναι εκείνα που σε παρόμοιες συνθήκες είναι πιθανό να προκαλέσουν νευρολογικές βλάβες.
Χειρουργική αντιμετώπιση έχει νόημα κυρίως στα ασταθή κατάγματα για την σταθεροποίηση της σπονδυλικής κολώνας και την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς, αλλά και στις περιπτώσεις εκείνες όπου οστικά τεμάχια από το κάταγμα πιέζουν το νωτιαίο μυελό και απαιτείται άμεση αποσυμπίεση.
Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία. Η προσπέλαση εξαρτάται από το στόχο που πρέπει να επιτευχθεί με το χειρουργείο. Αν το πρόβλημα είναι μόνο η μηχανική αστάθεια της σπονδυλικής στήλης, τότε το χειρουργείο γίνεται με οπίσθια τομή (από την πλάτη) και σταθεροποίηση με σπονδυλοδεσία με βίδες και πλάκες όπως έχει περιγραφεί προηγούμενα.
Αποσυμπίεση μπορεί να επιτευχθεί με αυτό τον τρόπο, αφαιρώντας τμήμα του σπονδυλικού τόξου και απομακρύνοντας τις οστικές παρασχίδες που πιέζουν τα νεύρα. Επιτυγχάνεται έτσι μια έμμεση απελευθέρωση του νωτιαίου σάκου.
Σε άλλες περιπτώσεις προτιμάται η άμεση αποσυμπίεση των νευρικών στοιχείων με πρόσθιες προσπελάσεις. Ανάλογα με την ανατομική θέση του κατάγματος αυτό μπορεί να γίνεται δια του θώρακα ή της κοιλιάς. Σε τέτοιες περιπτώσεις αφαιρείται ολόκληρος ο καταγματικός σπόνδυλος, ελευθερώνοντας έτσι τα νευρικά στοιχεία. Στη θέση του σπονδύλου τοποθετείται μεταλλικό πλέγμα και οστικό μόσχευμα. Για καλύτερη σταθερότητα γεφυρώνονται οι γειτονικοί σπόνδυλοι με πλάκα και βίδες.
Τέλος, σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί συνδυασμός των δύο προσπελάσεων.
Σε ασθενείς χωρίς νευρολογικά ελλείμματα η κινητοποίηση είναι άμεση και η παραμονή στο νοσοκομείο διαρκεί κατά μέσο όρο μία περίπου εβδομάδα. Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο φορώντας ειδικό νάρθηκα για διάστημα τριών μηνών, και σταδιακά επανέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες. Η πρόγνωση γενικά είναι άριστη.
Αντίθετα, σε ασθενείς με προϋπάρχουσα νευρολογική βλάβη η αποθεραπεία μετά το χειρουργείο είναι μακροχρόνια. Σε μερικούς ασθενείς παρατηρείται βελτίωση της νευρολογικής λειτουργίας, στους υπόλοιπους όμως η βλάβη είναι μόνιμη με τραγικές συνέπειες για τους ίδιους και το οικογενειακό τους περιβάλλον. Οι ασθενείς με νευρολογικά ελλείμματα θα χρειαστούν νοσηλεία σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης.
Οστεοπόρωση
Η μείωση της οστικής μάζας που χαρακτηρίζει την οστεοπόρωση καθιστά τα οστά εύθραυστα, με συνέπεια να δημιουργούνται κατάγματα ευκολότερα έπειτα από την άσκηση μικρότερων δυνάμεων.
Η θεραπεία της οστεοπόρωσης είναι φαρμακευτική. Όταν όμως ο πόνος είναι έντονος και η ασθενής δεν ανακουφίζεται με τη συνήθη φαρμακευτική αγωγή, τότε υπάρχει ένδειξη χειρουργικής αντιμετώπισης, με στόχο την ύφεση της συμπτωματολογίας.
Η εγχείρηση συνίσταται σε ενίσχυση του σπονδύλου (σπονδυλικό σώμα) με βιολογικό τσιμέντο. Η επέμβαση μπορεί να γίνει είτε με γενική ή τοπική αναισθησία, είτε διαδερμικά με τη βοήθεια ακτινολογικού μηχανήματος.
Στο ευρύ κοινό η επέμβαση είναι γνωστή ως «τσιμεντοποίηση του σπονδύλου», ενώ επιστημονικά αναφέρεται ως σπονδυλοπλαστική ή κυφοπλαστική, ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται. Χειρουργική αντιμετώπιση οστεοπορωτικών καταγμάτων με την μέθοδο της κυφοπλαστικής, είναι πολλές φορές απαραίτητη για την αντιμετώπιση του πόνου που προκαλούν.
Στα οστεοπορωτικά κατάγματα γίνονται δύο τομές μεγέθους 1 εκατοστού, μια δεξιά και μια αριστερά της σπονδυλικής στήλης. Στη συνέχεια, γίνεται διαδερμικά ανάταξη του κατάγματος υπό ακτινολογικό έλεγχο, και έγχυση τσιμέντου στο σώμα του σπονδύλου.
Ανεξάρτητα από τη μέθοδο, η ύφεση των συμπτωμάτων είναι άμεση σε ποσοστό 90% – το ίδιο και η κινητοποίηση του ασθενούς. Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι μία έως δύο ημέρες κατά περίπτωση. Η συχνότερη επιπλοκή είναι νέο κάταγμα σε γειτονικό επίπεδο, και για αυτό το λόγο οι ασθενείς μετά το χειρουργείο πρέπει να συνεχίζουν την φαρμακευτική αγωγή για την οστεοπόρωση.
Σκολίωση και κύφωση
Η σκολίωση είναι μια παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης που προκαλεί κάμψη και στροφή της σπονδυλικής κολώνας. Παρουσιάζεται μια προοδευτική επιδείνωση στα χρόνια της εφηβείας, ενώ μερικές μορφές της εξελίσσονται και στην ενήλικη ζωή.
Η κύφωση με τη σειρά της προκαλεί μια κύρτωση που κλινικά φαίνεται σαν ύβος (καμπούρα).
Γενικά η χειρουργική αποκατάσταση σπάνια σκοπεύει στην αποτροπή σοβαρών ιατρικών προβλημάτων, αφού καρδιοαναπνευστικά προβλήματα εμφανίζονται όταν οι καμπύλες ξεπερνούν τις 90 με 100 μοίρες. Συχνότερη αιτία χειρουργείου είναι η αισθητική διόρθωση της παραμόρφωσης.
Ως εκ τούτου πρόκειται για ψυχρό (δηλαδή μη επείγον) χειρουργείο και ως τέτοιο απαιτεί ικανή προεγχειτητική προετοιμασία και ταυτόχρονα εκτενή συζήτηση με την οικογένεια και τον ασθενή, αναφέροντας πιθανές επιπλοκές καθώς και τη δυνατότητα ανταπόκρισης στις προσδοκίες του ασθενούς.
Το χειρουργείο πραγματοποιείται πάντα με γενική αναισθησία και κατά περίπτωση η διόρθωση γίνεται είτε με οπίσθια σπονδυλοδεσία είτε με πρόσθια απελευθέρωση των μαλακών μορίων και οπίσθια σπονδυλοδεσία σε περιπτώσεις που οι καμπύλες είναι μεγάλες και άκαμπτες. Στα πλαίσια των ελάχιστα επεμβατικών χειρουργείων και με συγκεκριμένες ενδείξεις είναι δυνατό το χειρουργείο αυτό να γίνεται με μικρές τομές θωρακοσκοπικά (video assisted thoracoscopic surgery VATS).
Παλαιότερα για να εξασφαλιστεί ότι οι ασθενείς δεν έχουν υποστεί νευρολογική βλάβη κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, οι ασθενείς ξύπναγαν μετά την τοποθέτηση των ράβδων και διόρθωση της παραμόρφωσης, και εκτελούσαν εντολές πριν ολοκληρωθεί το χειρουργείο (wake up test). Με τη χρήση των συσκευών συνεχούς ελέγχου της νευρικής λειτουργίας αυτή η διαδικασία δεν είναι πάντα απαραίτητη. Τέλος, με τη χρήση αντλίας ανακύκλωσης του αίματος που χάνεται κατά τη διάρκεια του χειρουργείου περιορίζονται οι ανάγκες για μετάγγιση αίματος.
Μετά από μια σύντομη παραμονή στο νοσοκομείο ο ασθενής εξέρχεται φορώντας ειδικό κηδεμόνα. Η πορεία συνήθως είναι εξαιρετική.
Όγκοι σπονδυλικής στήλης
Οι όγκοι της σπονδυλικής στήλης μπορεί να είναι πρωτοπαθείς ή μεταστατικοί. Ανάλογα με την κάθε περίπτωση εξατομικεύεται η θεραπεία του ασθενούς, με κύριους στόχους την ανακούφιση από τους πόνους, την προφύλαξη από επικείμενη παράλυση, πλήρη αφαίρεση του όγκου όπου αυτό είναι δυνατό, και σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης.
Η θεραπεία σε συνδυασμό με χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες ανάλογα με το είδος του όγκου, μπορεί να περιλαμβάνει όλο το φάσμα της χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης, από τσιμεντοποίηση του σπονδύλου για ανακούφιση από τον πόνο και οπίσθια σπονδυλοδεσία για σταθεροποίηση (με ή χωρίς πεταλεκτομή για αποσυμπίεση) έως πρόσθια προσπέλαση για αφαίρεση του παθολογικού σπονδύλου σε συνδυασμό με οπίσθια σταθεροποίηση.
Είναι προφανές ότι αυτά είναι βαριά χειρουργεία σε ήδη επιβαρημένους ασθενείς. Σε πρωτοπαθείς όγκους η πραγματοποίηση τους στοχεύει στην εξάλειψη της νόσου και παράταση του προσδόκιμου επιβίωσης, ενώ στους μεταστατικούς όγκους σε μια αξιοπρεπέστερη και ποιοτικότερη ζωή.
Λοιμώξεις σπονδυλικής στήλης
Οι λοιμώξεις είναι άλλη μια κατηγορία παθήσεων που παρουσιάζουν ιδιομορφία στην αντιμετώπιση τους. Ανάλογα με το μικρόβιο και την κλινική συμπτωματολογία η χειρουργική αντιμετώπιση είναι διαφορετική. Πέρα από τη χορήγηση αντιβιοτικών που αποτελούν το κύριο όπλο μας στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων, θέση έχει η χειρουργική αντιμετώπιση που εξατομικεύεται κατά περίπτωση.
Σε χρόνιες λοιμώξεις όπως η φυματίωση, αρκεί μια οπίσθια σταθεροποίηση για αντιμετώπιση των μηχανικών προβλημάτων, λόγω αστάθειας. Όταν όμως συνυπάρχει απόστημα που πιέζει τα νεύρα τότε επιβάλλεται αποσυμπίεση, που μπορεί να γίνει με πρόσθια προσπέλαση ή με πεταλεκτομή, σε συνδυασμό με σπονδυλοδεσία την ίδια χρονική στιγμή ή αργότερα, σε δεύτερο χρόνο. Επίσης αν δεν μπορεί να απομονωθεί το μικρόβιο που προκαλεί την μόλυνση, μπορεί ο ασθενής να υποβληθεί σε χειρουργείο απλά για να ληφθούν βιοψίες.
Συμπέρασμα
Τα χειρουργεία της σπονδυλικής στήλης έχουν εξελιχθεί σημαντικά στις μέρες μας με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών. Η εξέλιξη αυτή αφορά τόσο στα χρησιμοποιούμενα εμφυτεύματα, όσο και στις τεχνολογίες που προστατεύουν τους ασθενείς από κινδύνους κατά την τέλεση του χειρουργείου.
Επιπλέον, ο χειρουργός της σπονδυλικής στήλης λαμβάνει εξειδικευμένη μετεκπαίδευση ώστε να φέρει σε πέρας με επιτυχία τα δύσκολα αυτά χειρουργεία. Όλα αυτά οδηγούν σε αύξηση της εμπιστοσύνης των ασθενών, που είναι διατεθειμένοι να υποβληθούν στη δοκιμασία του χειρουργείου προσβλέποντας σε ύφεση των συμπτωμάτων τους.
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo Ο Σπύρος Γ. Πνευματικός είναι επίκουρος καθηγητής Ορθοπεδικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο ΚΑΤ, Assistant Professor, Department of Orthopedic Surgery, Baylor College of Medicine, Χιούστον, Τέξας
Δημοσίευση: 29-9-2009, 12:01
Του Σπύρου Γ. Πνευματικού
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Περιοδικό Υγεία
29 Σεπτεμβρίου 2009 11:13
Τα παιδιά, των οποίων οι μητέρες εργάζονται, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν αργότερα μια υγιή ζωή, σε σχέση με τα παιδιά των οποίων οι μητέρες μένουν στο σπίτι, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη, που κάλυψε πάνω από 12.500 πεντάχρονα παιδιά, έγινε από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), υπό την καθηγήτρια Κάθριν Λο και δημοσιεύτηκε στο "Journal of Epidemiology and Child Health" (Περιοδικό Επιδημιολογίας και Υγείας του Παιδιού), σύμφωνα με το BBC.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων είναι λιγότερο ενεργητικά και τρώνε χειρότερης ποιότητας φαγητό και πίνουν περισσότερα αναψυκτικά. Ορισμένοι ειδικοί τόνισαν την ανάγκη να γίνουν και άλλες έρευνες για να διαπιστωθεί αν κάτι ανάλογο ισχύει και σε άλλες ηλικίες, πέρα από τα παιδιά των πέντε ετών.
Τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων επίσης περνάνε περισσότερη ώρα μπροστά από την τηλεόραση ή την οθόνη του υπολογιστή (τουλάχιστον δύο ώρες τη μέρα) σε σχέση με τα παιδιά των μητέρων που δεν δουλεύουν.
Ακόμα, τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων πηγαίνουν συχνότερα στο σχολείο τους με το αυτοκίνητο των γονιών, σε σχέση με τα παιδιά των μαμάδων- νοικοκυρών και τα οποία περπατάνε ή πάνε στο σχολείο με το ποδήλατο πιο συχνά. Όσοι πιο ευέλικτο είναι το ωράριο της εργαζόμενης μητέρας, τόσο πιο υγιές φαίνεται πως είναι το στιλ ζωής του παιδιού.
Σύμφωνα με την υπεύθυνη της έρευνας Κάθριν Λο, "οι περιορισμοί του χρόνου πιθανώς περιορίζουν την ικανότητα των γονιών να παρέχουν στα παιδιά τους υγιεινή διατροφή και ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα". Όπως είπε πάντως, "τα πορίσματα της έρευνας δεν σημαίνουν ότι οι μητέρες πρέπει να σταματήσουν να εργάζονται, αλλά ότι χρειάζονται πολιτικές και προγράμματα για να υποστηριχθούν οι εργαζόμενες μητέρες και οι γονείς γενικότερα".
Σε μια προηγούμενη έρευνα, επίσης του βρετανικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, είχε διαπιστωθεί ότι τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα μέχρι την ηλικία των τριών ετών. Όπως έδειξε και η νέα έρευνα, τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων είναι πιθανότερο να τρώνε πατατάκια και γλυκά ανάμεσα στα γεύματα, να πίνουν παχυντικά αναψυκτικά με ζάχαρη και να κάνουν καθιστική ζωή.
Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
28/09/2009
Ένα χτύπημα με την παλάμη στα μαλακά του παιδιού, ενδέχεται να προκαλέσει κάτι πολύ περισσότερο από δάκρυα. Μπορεί να μειώσει το IQ , σύμφωνα με τον Αυστραλό κοινωνιολόγο, κ. Μάρι Στράους, ο οποίος μελέτησε την επίδραση του ξύλου στα παιδιά επί 40 χρόνια.
Έχοντας ως δείγμα 800 παιδιά, ηλικίας μεταξύ 2 και 4 χρόνων, μελέτησε επί 4 χρόνια την επίδραση του ξύλου και συμπέρανε ότι εκείνα που έτρωγαν ξύλο είχαν IQ πέντε βαθμούς χαμηλότερο από εκείνα που δεν υποβαλλόταν σ' αυτήν την μέθοδο επιβολής πειθαρχίας.
Σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 9 χρόνων, που πήραν μέρος στην ίδια έρευνα, διαπιστώθηκε ότι το ξύλο μείωνε το IQ τους κατά 2,8 βαθμούς.
Ο κ. Στράους επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα της έρευνάς του έχει μεγάλη σημασία για τη φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών όλου του κόσμου.
Αλλά και η ψυχολόγος, δρ. Τζούντιθ Κέννεντι, από το Σίδνεϊ, υποστηρίζει ότι ενώ ένα ελαφρό χτύπημα στα οπίσθια, αραιά και που, δεν πρόκειται να έχει τραυματική επίδραση στο παιδί, το συχνό ξύλο, σίγουρα έχει βλαβερή επίδραση, επηρεάζοντας ακόμη και τη συμπεριφορά του.
Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Σ. Χατζημανώλη)
Για όλα υπάρχει λύση. Δεν υπάρχει πλέον η δικαιολογία του “δυσβάσταχτου” κόστους για ειδικές κατασκευές, ούτε από το κράτος, ούτε από τους ιδιώτες!
25/09/2009
Η ξαφνική απώλεια της ικανότητας διαχείρισης των οικονομικών ενδεχομένως «δείχνει» Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.
Μάλιστα αυτή η ξαφνική αλλαγή εντοπίζεται έναν χρόνο πριν την εκδήλωση της νόσου σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η εμφάνιση προβλημάτων σε καθημερινές δραστηριότητες συχνά προηγείται της εμφάνισης της νόσου. Ωστόσο οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι όσοι δεν τα πάνε καλά με τα νούμερα (οικονομικά) δεν πρέπει να ανησυχήσουν.
Η έρευνα διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα και δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Νευρολογία». Οι ερευνητές μελέτησαν 87 ασθενείς με μέτρια νοητική εξασθένηση, εκ' των οποίων οι 25 ανέπτυξαν άνοια τύπου Αλτσχάιμερ κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Οι ειδικοί συνέκριναν τους 87 ασθενείς με 76 υγιείς εθελοντές. Χρησιμοποίησαν ως εργαλείο ένα ειδικό τεστ για να διερευνήσουν τις οικονομικές τους δεξιότητες, όπως κατά πόσο αντιλαμβάνονται τις τραπεζικές συναλλαγές, τη διαχείριση επιταγών, την τακτοποίηση λογαριασμών ακόμα και τη μέτρηση νομισμάτων. Οι εθελοντές (υγιείς και ασθενείς) υπεβλήθησαν σε αυτό το τεστ δύο φορές, μία στην αρχή της έρευνας και η δεύτερη ένα χρόνο μετά. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι οι 25 άνθρωποι που ανέπτυξαν άνοια, είχαν μείωση των επιδόσεων κατά 6%.
«Η μελέτη υποστηρίζει ότι αν αντιμετωπίζεις ήδη σημαντικά προβλήματα μνήμης και ταυτόχρονα αρχίζεις να παρατηρείς μια μείωση στις οικονομικές σου δεξιότητες, αυτό ενδεχομένως να είναι σημάδι εμφάνισης άνοιας» δηλώνει η Δρ Σούζαν Σόρενσον από το ίδρυμα Alzheimer's Society.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι ενδεχομένως αυτά τα τεστ να είναι πολύ χρήσιμα για την έγκαιρη διάγνωση της άνοιας
Υπάρχουν μόλις 4 εκπαιδευτικοί, ενώ χρειάζονται 25
Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι γονείς 65 παιδιών με προβλήματα αναπηρίας στην Αχαϊα καθώς το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στο οποίο φοιτούν δεν έχει λειτουργήσει ακόμα, λόγω έλλειψης καθηγητών.
Ολα τα σχολεία της Ελλάδας ξεκίνησαν να λειτουργούν στις 11 Σεπτεμβρίου, όμως στο Ειδικό Εργαστήρι της Πάτρας οι καθηγητές δεν έφθασαν ποτέ με αποτέλεσμα οι γονείς των παιδιών και οι υπεύθυνοι του σχολείου να βρίσκονται σε απόγνωση.
Πιο συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή στο ΕΕΕΕΚ του νομού Αχαϊας υπάρχουν μόνο τέσσερις καθηγητές, ενώ για να λειτουργήσει πλήρως θα πρέπει να έχει συνολικά 25 εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων. Φιλόλογοι, μαθηματικοί, γυμναστές, καθηγητές μουσικής, οικιακής οικονομίας, αλλά και κηπουρικής, ακόμα δεν έχουν πάει στο Εργαστήρι, με αποτέλεσμα, όπως έχει γίνει και άλλη φορά, η λειτουργία τους να ξεκινά τον Οκτώβριο.
Στο σχολείο φοιτούν μαθητές με νοητική στέρηση, πολλοί από τους οποίους έχουν και άλλα προβλήματα, όπως: όρασης, ακοής, σοβαρά νευρολογικά – κινητικά προβλήματα, σύνθετες γνωστικές συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες, αυτισμό κ.ά.
«Η αγωνία των γονιών έχει φθάσει στο απροχώρητο. Πόσω μάλλον των παιδιών αυτών που παραμένουν στα σπίτια τους την ίδια ώρα που οι υπόλοιποι μαθητές έχουν ξεκινήσει μαθήματα από τις 11 Σεπτεμβρίου. Καθημερινά το τηλέφωνο στο γραφείο μου χτυπάει και στην άλλη άκρη βρίσκονται οι μαθητές του Εργαστηρίου και με ρωτούν απεγνωσμένα ποτέ θα έρθουν στο σχολείο τους», λέει στο «Εθνος» ο διευθυντής του Εργαστηρίου Σπύρος Μαρίνης. Μέχρι χθες καθηγητές δεν είχαν φθάσει ακόμα στο σχολείο αν και από το υπουργείο προκηρύχθηκαν κάποιες θέσεις.
Αργά χθες το απόγευμα ο διευθυντής του σχολείου πήρε τη διαβεβαίωση από το υπουργείο ότι μέχρι τη Δευτέρα περίπου 10 καθηγητές θα βρίσκονται στο ΕΕΕΕΚ της Πάτρας.
Εν τω μεταξύ, σε χειρότερη κατάσταση βρίσκονται πάνω από 20 παιδιά με κινητικά προβλήματα που κατοικούν στην ορεινή επαρχία Καλαβρύτων. Ο χρόνος που χρειάζεται για να φτάσουν στο Εργαστήρι στην Πάτρα είναι περίπου 2 ώρες, με αποτέλέσμα να μην μπορούν να πάνε και να μην εκπαιδεύονται.
ΛΙΝΑ ΜΠΑΣΤΑ
ΕΘΝΟΣ 24-9-2009
Ξανά στα πόδια τους
Παράλυτοι αρουραίοι, στους οποίους ο νωτιαίος μυελός είχε αποκοπεί χειρουργικά από τον εγκέφαλο, ξανάρχισαν να περπατούν χάρη σε έναν συνδυασμό φαρμάκων, ηλεκτρικής διέγερσης και φυσικοθεραπείας, ο οποίος θα μπορούσε να εφαρμοστεί μελλοντικά και στον άνθρωπο.
Η ηλεκτρική διέγερση του νωτιαίου μυελού σε συνδυασμό με τη φαρμακοθεραπεία επέτρεψε στα πειραματόζωα να σταθούν στα πίσω πόδια τους μόλις μια εβδομάδα μετά τον τεχνητό τραυματισμό τους.
Με την προσθήκη της φυσικοθεραπείας για διάστημα μερικών ακόμα εβδομάδων, οι αρουραίοι μπορούσαν να τρέξουν έως και μισή ώρα σε έναν μύλο άσκησης χωρίς να σκοντάψουν, αναφέρουν στο περιοδικό Nature Neuroscience οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης.
Το εντυπωσιακό είναι ότι τα πειραματόζωα μπόρεσαν να περπατήσουν παρόλο που ο νωτιαίος μυελός παρέμενε αποκομμένος από τον εγκέφαλο. Μάλιστα, αν και τα άκρα των αρουραίων δεν έστελναν ερεθίσματα στον εγκέφαλο, τα πόδια τους άρχιζαν αυτόματα να περπατούν ανάποδα όταν ο μύλος γύριζε με την όπισθεν.
Τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η σπονδυλική στήλη είναι από μόνη της ικανή να συντονίζει ως ένα βαθμό της κινήσεις των άκρων.
«Αυτό σημαίνει ότι το νωτιαίο δίκτυο σχεδόν είναι ικανό για νοητική επεξεργασία» σχολιάζει στο AFP ο καθηγητής Γκρεγκουάρ Κουρτίν, επικεφαλής των πειραμάτων.
«Μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε τη χρήση των κυκλωμάτων στο νωτιαίο μυελό μέχρι το σημείο όπου τα ζώα να μπορούν να στηρίξουν το βάρος τους και να ανακτήσουν την κινητικότητά τους» εκτιμά ο ερευνητής.
Για την εφαρμογή της τεχνικής στον άνθρωπο, εξηγεί ο Κουρτίν, ο νωτιαίος μυελός θα έπρεπε να διεγείρεται ηλεκτρικά με ηλεκτρονικά εμφυτεύματα, τα οποία θα είχαν τη μορφή λωρίδας με μήκος τρία εκατοστά και πάχος ένα δέκατο του χιλιοστού.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης έχει αρχίσει να πειραματίζεται με τέτοια εμφυτεύματα σε αρουραίους και ελπίζει να αρχίσει τις δοκιμές σε ανθρώπους σε περίπου τέσσερα χρόνια.
Εκτός από την ηλεκτρική διέγερση του νωτιαίου μυελού, στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν φάρμακα που μιμούνται τη δράση του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη για να ενεργοποιήσουν υποδοχείς του κεντρικού και περιφερειακού νευρικού συστήματος.
http://www.tanea.gr
21-9-2009
Όταν υπάρχει θέληση για δημιουργία προσβασιμότητας όλα τ' άλλα είναι δικαιολογίες!!!
Αφού λοιπόν απεδείχθη αναξιόπιστος ακόμη και σε αυτά που υπέγραψε,και μπροστά στην άρνηση των κατά τόπους επιτρόπων να υπογράψουν πληρωμές πάνω από 7 εφημεριών σε νοσοκομειακούς γιατρούς, καταφεύγει σε απίστευτη δολιότητα.
Με επιστολή του , που έχει πλέον μόνο αξία ευχής, ζητά στην ουσία από τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου τηνκαταπάτηση της συμφωνίας που ο ίδιος υπέγραψε!
Προσέξτε :"Η αναγραφή του ονόματος του γιατρού στο πρόγραμμα των εφημεριών και η πραγματοποίησή τους, ανεξάρτητα από το συνολικό τους αριθμό, σηματοδοτεί την αποδοχή του γιατρού να εργαστεί και καθιστά νόμιμη τη θεώρηση των αντίστοιχων χρηματικών ενταλμάτων, που αφορούν την αποζημίωση του για εργασία , που παρέχει"!!!
Και με αυτό τον τρόπο στέλνει στα σκουπίδια την "κλαδική συμφωνία"!
Οπότε ,αγαπητοί μου και αγαπητές μου εμπρός όχι πλέον για 48ωρο αλλά για 100ωρο !!
΄Οποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε!
Δεν φτάνει που δώσανε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τα λεφτά του ελληνικού λαού αλλά τον κάνουν και πειραματόζωο!
Εάν κύριοι και κυρίες του υπουργείου είναι ασφαλές τι τη θέλετε τη δήλωση;
Εάν δεν είναι γιατί δεν μας λέτε τις πιθανές παρενέργειες;
Το μόνο που σας νοιάζει τώρα που πανικοβάλλατε τον κόσμο με το όσα λέγατε, ώστε να κάνει το εμβόλιο, είναι να μην έχετε ευθύνη;
Ντροπή!
Επιστήμονες δηλώνουν ότι βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην ίαση της αχρωματοψίας με χρήση μιας γονιδιακής θεραπείας. Οι Αμερικανοί ερευνητές κατόρθωσαν να αποκαταστήσουν την όραση όλων των χρωμάτων σε ενήλικους πιθήκους που γεννήθηκαν χωρίς την ικανότητα διάκρισης του κόκκινου από το πράσινο χρώμα.
Οι ερευνητές, που περιέγραψαν την τεχνική που χρησιμοποίησαν στο περιοδικό Nature, εισήγαγαν θεραπευτικά γονίδια στους φωτοϋποδοχείς στο πίσω μέρος του οφθαλμού ενηλίκων αρσενικών πιθήκων. Τα θεραπευτικά γονίδια περιείχαν τον απαραίτητο κώδικα DNA που διευκολύνει τη διάκριση του κόκκινου από το πράσινο -ικανότητα που οι πίθηκοι δεν διέθεταν προηγουμένως. Οι εξετάσεις αποκάλυψαν ότι η γονιδιακή θεραπεία ήταν επιτυχής. Οι πίθηκοι διέθεταν πλέον τις απαραίτητες φωτοχρωστικές ώστε να αντιλαμβάνονται όλα τα χρώματα και ήταν σε θέση να διακρίνουν σωστά το κόκκινο από το πράσινο σε όλες τις δοκιμασίες στις οποίες υποβλήθηκαν.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η βελτίωση της όρασης των χρωμάτων των πιθήκων διατηρείται σταθερή, αλλά θα συνεχίσουν να τους παρακολουθούν προκειμένου να εκτιμηθεί η μακροχρόνια επίδραση της θεραπείας.
Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα πριν να μπορέσει η τεχνική να δοκιμασθεί σε ανθρώπους, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η θεραπεία μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα και στους ανθρώπους με αχρωματοψία.
Πηγή: BBC News
18-9-2009
Όλο και μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πεζοί στην πόλη του Ρεθύμνου. Παρ' όλες τις αναπλάσεις που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα σε πολλά σημεία της πόλης τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν και η κατάσταση έχει γίνει ανυπόφορη.
Κατειλημμένα πεζοδρόμια, εκμετάλλευση των ποδηλατοδρόμων από τους οδηγούς για γρηγορότερη μετακίνηση τους, κατάληψη του οδοστρώματος από παρκαρισμένα αυτοκίνητα καθώς και τραπεζοκαθίσματα που βγάζουν οι καταστηματάρχες σε πολλούς στενούς δρόμους είναι πλέον καθημερινές εικόνες στους δρόμους και τα πεζοδρόμια.
Όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει και μόνος του στους δρόμους του Ρεθύμνου επικρατεί ένα σχετικό χάος. Τα πεζοδρόμια αν και μεγάλωσαν είναι συνεχώς κατειλημμένα από αυτοκίνητα ή μηχανάκια που τα χρησιμοποιούν ως θέσεις πάρκινγκ, σταθμευμένα όπου βολεύεται ο κάθε οδηγός αγνοώντας τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Έτσι οι πεζοί αναγκάζονται να κατεβαίνουν στο οδόστρωμα για να μετακινηθούν αφού ο χώρος που τους αντιστοιχεί καταπατείται, πράγμα που είναι σαφώς επικίνδυνο. Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τόσο οι μητέρες που μετακινούν τα μικρά παιδιά σε καροτσάκια όσο και τα άτομα με αναπηρία.
Είναι αδύνατον φυσικά γι' αυτούς να κατεβαίνουν από το πεζοδρόμια συνεχώς, αλλά πώς αλλιώς μπορούν να κινούνται αφού τα πεζοδρόμια είναι κατειλημμένα από τους ασυνείδητους οδηγούς;
Επίσης μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται και με τους ποδηλατοδρόμους. Ώρες αιχμής όποτε τα αυτοκίνητα κινούνται πολύ αργά, κάποιοι οδηγοί μηχανών ανεβαίνουν πάνω στους χώρους που έχουν πρόσφατα δημιουργηθεί για τους ποδηλάτες. Τέτοιες κινήσεις πέραν της παρανομίας, απειλούν και την ακεραιότητα των πεζών όπως δηλώνουν και πολλοί γονείς, οι οποίοι θεωρούν ότι κινούμενος κάποιος στα πεζοδρόμια του Ρεθύμνου βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο!
Τέλος συχνότατη εικόνα είναι πλέον οι κατειλημμένοι από τραπεζοκαθίσματα και άλλα παρόμοια αντικείμενα δρόμοι. Οι ιδιοκτήτες των μαγαζιών καταπατούν τις άδειες που έχουν πάρει από το δήμο και οικειοποιούνται μέρος του δρόμου ή των πεζοδρομίων για προσωπικό τους όφελος και καλύτερη προβολή της επιχείρησης τους. Βλέπει κανείς πολύ συχνά εμπόδια στους δρόμους όπως διαφημιστικά stands, ομπρέλες, ανεμιστήρες και διάφορα άλλα τα οποία διευκολύνουν τη δουλειά και τους πελάτες τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να εκμεταλλεύεται το δημόσιο δρόμο όπως νομίζουν μερικοί καταστηματάρχες στο Ρέθυμνο.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις δηλώσεις των αρχών οι έλεγχοι και οι τιμωρίες για τους καταπατητές του κοινόχρηστου χώρου θα ήταν αυστηρές. Κι όμως αντί αυτού είναι ανύπαρκτες.
Αναγκαία είναι λοιπόν η βελτίωση της κατάστασης για την ομαλή συνύπαρξη πεζών και οδηγών, καθώς και για την άνετη κίνηση στους δρόμους της πόλης. Οι πολίτες συνεχώς ζητούν αυστηρότερο έλεγχο και καλύτερη αστυνόμευση αλλά αντιθέτως τα πράγματα όλο και χειροτερεύουν.
Παρά τις προ μηνών δηλώσεις ότι οι οδηγοί μηχανών που κινούνται στα πεζοδρόμια θα έρχονται αντιμέτωποι με αυστηρά πρόστιμα, λίγα έχουν γίνει από την τροχαία και τη δημοτική αστυνομία.
Η πολιτεία δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της και αφήνει τέτοια προβλήματα να μεγαλώνουν, παρ' όλο που είναι φανερό ότι δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή των πολιτών. Αναρωτιέται κανείς, λοιπόν, γιατί να υπάρχει τέτοια αδιαφορία και χαλαρότητα ενώ η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ βελτιωμένη. Άλλωστε τόσα χρήματα δαπανήθηκαν για αναπλάσεις στους δρόμους και στα πεζοδρόμια. Γιατί να μην μπορεί να τα απολαμβάνει ο καθένας;
ΑΡΙΑΔΝΗ ΤΖΑΝΕΤΗ
http://www.goodnet.gr
18-9-2009
Αν ελέγξετε στο Διαδίκτυο, ανάμεσα στα πιο πολυδιαβασμένα κομμάτια στις διεθνείς ειδήσεις των εφημερίδων, το τελευταίο διάστημα, θα βρείτε σίγουρα πολλά για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Τα περισσότερα εξ αυτών δεν αφορούν την πολιτική του Ιταλού πρωθυπουργού αλλά τα ερωτικά του σκάνδαλα. Λεπτομέρειες επί λεπτομερειών, για τις κυρίες που παρήλαυναν στα ανά την Ιταλία μέγαρα του πρωθυπουργού-εραστή, για τους φίλους του, συνομηλίκους και μη, οι οποίοι έχουν βαλθεί -ω της θλίψεως! – να επιβεβαιώσουν το μύθο των Λατίνων εραστών, αλλά και για κάτι λούμπεν επιχειρηματίες, κάτι φτωχοδιάβολους που θαύμαζαν τον Μπερλουσκόνι, ήθελαν να του μοιάσουν και φρόντιζαν για το «θηλυκό ντεκόρ» στα πάρτι του Καβαλιέρε.
Σε ένα κομμάτι της Ελλάδας, αυτό που αυτοπροσδιορίζεται αποκλειστικώς από το χαρακτηριστικό του Ελληνα ως μεσογειακού λαού, η «ανθρώπινη» συμπεριφορά του Μπερλουσκόνι-καρδιοκατακτητή έχει απήχηση. Σε όσους δεν γνωρίζουν και ίσως δεν τους απασχολεί ότι η πολιτική του Μπερλουσκόνι και στην προηγούμενη θητεία του, πριν από το 2006, αλλά και τώρα, έχει φέρει την Ιταλία σε δεινή θέση -οικονομία, ανεργία, ανάπτυξη, όλοι οι δείκτες είναι στο κόκκινο- και όχι μόνον εξαιτίας της διεθνούς συγκυρίας της οικονομικής ύφεσης.
Ευτυχώς όμως υπάρχει και η άλλη Ελλάδα, η λιγότερο μεσογειακή ίσως, η οποία συγκινείται από κάποιους άλλους Ιταλούς – λιγότερο μεσογειακούς επίσης…
Ενας από αυτούς είναι ο Αλμπέρτο Κάιρο. Γεννημένος πριν απο 55 χρόνια στη βόρεια Ιταλία, ο Κάιρο σπούδασε νομικά. Αντί για δικηγόρος, όμως, έγινε γιατρός και φυσιοθεραπευτής και επέλεξε να ασκήσει το επάγγελμά του στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Οταν έφτασε εκεί το 1990, τρόμαξε και σκέφτηκε ότι δεν θα μπορούσε να ζήσει σε αυτή τη ρημαγμένη πόλη. Σήμερα είναι η ψυχή του ορθοπεδικού κέντρου της Καμπούλ, ενός από τα έξι που υπάρχουν υπό την αιγίδα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.
Κάθε χρόνο το κέντρο φροντίζει 6.000 καινούργιους ασθενείς, οι περισσότεροι έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς επειδή ήσαν θύματα ναρκών η άλλου τύπου επιθέσεων. Οσοι μπορούν, συνεχίζουν και μετά την αποθεραπεία τους, παρότι ανάπηροι, να εργάζονται στο κέντρο το οποίο, πέραν των άλλων, κατασκευάζει στα εργαστήριά του τεχνητά μέλη και αναπηρικές καρέκλες. «Είμαι 19 χρόνια εδώ και δεν σκοπεύω να φύγω. Αυτοί οι άνθρωποι είναι η οικογένειά μου», λέει ο Κάιρο στον ανταποκριτή της ισπανικής εφημερίδας El Pais, Ραμόν Λόμπο, ο οποίος εμφανώς εντυπωσιασμένος τον χαρακτηρίζει «κατασκευαστή χαμόγελων», για τα τόσα χαμογελα που ο γιατρός ξαναδίνει στους Αφγανούς. Τυχαία πληροφορηθήκαμε επίσης ότι η ιστορία του Αλμπέρτο Κάιρο ενέπνευσε και έναν Δανό σκηνοθέτη, τον Εσμπεν Χάνσεν, ο οποίος γύρισε, το 2006, ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο Ιταλός γιατρός». Να τι συμβαίνει όταν ένας «μεσογειακός» τύπος απαρνείται το βασικό χαρακτηριστικό του, καταλήγει να εμπνέει και ψυχρούς Σκανδιναβούς….
Tης Mαριλιας Παπαθανασιου /
mpapathanasiou@kathimerini. gr
http://news.kathimerini.gr
18-9-2009
Παιδιά δεμένα στα κρεβάτια τους με ιμάντες. Παιδιά φυλακισμένα σε κουβούκλια… για το καλό τους, στα Κέντρα Περίθαλψης Παιδιών με Χρόνιες Παθήσεις. Ετσι ονομάζονται τα σύγχρονα κάτεργα για τους τρόφιμους, αλλά και τους εργαζόμενους.
Τη θλιβερή αυτή πραγματικότητα διαπίστωσαν οι εκπρόσωποι του Συνηγόρου του Παιδιού, αλλά και η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας και ειδική ψυχολόγος Μαίη Παπούλια, που επισκέφθηκαν πρόσφατα δύο τέτοια ιδρύματα στον Σκαραμαγκά και τα Λεχαινά της Ηλείας. Την κ. Παπούλια συνόδευαν ο Βοηθός Συνήγορου του Πολίτη για θέματα Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας, Γιάννης Σακέλλης, και ο Γιώργος Μόσχος για θέματα Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Η κ. Παπούλια, εκτός του επιστημονικού της ενδιαφέροντος, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει το προσωπικό ενδιαφέρον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια για τα θέματα αυτά.
Οι εκπρόσωποι της ανεξάρτητης Αρχής και η κ. Παπούλια, άκουσαν τις θέσεις της διοίκησης των κέντρων, τους εκπροσώπους των εργαζομένων, το επιστημονικό προσωπικό των μονάδων, τα φιλοξενούμενα παιδιά και τους γονείς τους.
Ολοι διαπίστωσαν τη σοβαρή υποστελέχωση των κέντρων από νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό.
«Οι ελλείψεις -γράφουν στην έκθεσή τους- είναι τόσο μεγάλες, ώστε οι φιλοξενούμενοι προσδένονται στις κλίνες τους. Φυλακίζονται σε ξύλινα κουβούκλια για περιορισμό αυτοτραυματισμού ή τραυματισμού λόγω αδυναμίας διαρκούς εποπτείας ορισμένων εξ αυτών. Η χρήση καμερών για την παρακολούθηση των φιλοξενουμένων δεν υπάρχει, ούτε το προσωπικό επαρκεί ώστε να υπάρχει ένας νοσηλευτής σε κάθε θάλαμο».
Διαπιστώθηκε ακόμη ότι οι εργαζόμενοι εξουθενώνονται επαγγελματικά, αφού καλούνται να διαχειριστούν σοβαρότατα περιστατικά χωρίς την επαρκή στήριξη και ενθάρρυνση της Πολιτείας!
Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει επισκεφθεί και στο παρελθόν ανάλογα κέντρα παιδιών και ενηλίκων με χρόνιες παθήσεις, νοητική υστέρηση και ψυχικές διαταραχές, με στόχο να υποδείξει στην πολιτεία θεσμικές παρεμβάσεις σύμφωνα με τα διεθνώς επικρατούντα πρότυπα. Οσα είχει προτείνει παρέμειναν… στα αζήτητα!
Πάγια θέση-πρόταση του ΣτΠ είναι: η μετεξέλιξη των κέντρων αυτών σε μονάδες φιλοξενίας μικρής δυναμικότητας (προστατευμένα διαμερίσματα, ξενώνες και οικοτροφεία), ανάλογα με τις ηλικιακές και θεραπευτικές ανάγκες των περιθαλπομένων, επαρκώς στελεχωμένες και ενταγμένες στις τοπικές κοινότητες. Επίσης, αναγκαία είναι η σύνδεσή τους με Κέντρα Ημέρας, τα οποία θα παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας, θεραπείας και εκπαίδευσης σε πρόσωπα με χρόνιες παθήσεις, που διαμένουν μαζί με τις οικογένειές τους ή μακριά από αυτές.
ΜΑΙΡΗ ΠΙΝΗ
http://www.enet.gr/
18-9-2009
Δοκιμές σε ποντίκια δείχνουν νέα τεχνική αντιμετώπισης βλαβών του νωτιαίου μυελού Επιστήμονες για πρώτη φορά κατάφεραν να αποκαταστήσουν φυσιολογικές λειτουργίες σε παράλυτα σώματα πειραματόζωων υποβάλλοντάς τα σε συνεχή ηλεκτρικά ερεθίσματα και φυσιοθεραπεία Ελπίδα ότι στο μέλλον οι επιστήμονες θα επιτύχουν να δώσουν τη δυνατότητα της κίνησης σε παράλυτους ανθρώπους δίνει η επιτυχής συμπλήρωση πειράματος σε παράλυτα ποντίκια. Τα ποντίκια, των οποίων οι εγκέφαλοι είχαν προηγουμένως αποκοπεί από το νωτιαίο μυελό, περπάτησαν μετά από ένα συνδυασμό από συνεχή ηλεκτρικά ερεθίσματα και φάρμακα. Κωδικός άρθρου: 897737 ΠΟΛΙΤΗΣ - 22/09/2009, Σελίδα: 9 http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=897737&-V=archive&-w=&-P |
Translate
Αναζήτηση αρχείου
Αναγνώστες
Σύνδεσμοι
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
►
2013
(18)
- ► Φεβρουαρίου (3)
- ► Ιανουαρίου (6)
-
►
2012
(62)
- ► Δεκεμβρίου (2)
- ► Σεπτεμβρίου (1)
- ► Φεβρουαρίου (9)
- ► Ιανουαρίου (18)
-
►
2011
(329)
- ► Δεκεμβρίου (14)
- ► Σεπτεμβρίου (17)
- ► Φεβρουαρίου (49)
- ► Ιανουαρίου (14)
-
►
2010
(581)
- ► Δεκεμβρίου (58)
- ► Σεπτεμβρίου (40)
- ► Φεβρουαρίου (56)
- ► Ιανουαρίου (32)
-
▼
2009
(513)
- ► Δεκεμβρίου (61)
-
▼
Σεπτεμβρίου
(49)
- Ελπίδες για θεραπεία του διαβήτη με το νυστέρι
- Γιώργο θέλουμε να σε πιστέψουμε αλλά...
- Τα 8 είδη νοημοσύνης
- Γαλάζιες «μπλόφες» για αύξηση 30% στα προνοιακά επ...
- Ψήφος μετ’ εμποδίων για ΑμΕΑ
- Πότε θέλει εγχείρηση ο πόνος στη μέση
- Τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων έχουν χειρότερη ...
- To ξύλο μειώνει την εξυπνάδα των παιδιών
- Φορητός ανελκυστήρας για αναπηρικά αμαξίδια
- Τα χρέη «δείχνουν» Αλτσχάιμερ
- Περιμένουν ακόμα τους καθηγητές 65 παιδιά με αναπηρία
- Συνδυασμός τεχνικών υπερνικά την παράλυση σε πειρα...
- Funny accidents
- Η λύση στην πρόσβαση για αναπηρικά αμαξίδια σε στε...
- Στον ...κάδο. Αγωνιστικη Παρεμβαση Νοσοκομειου Πρε...
- Εμβόλιο γρίπης με ευθύνη του εμβολιαζόμενου!
- Το σχολείο κάποτε κσι σήμερα...
- Γονιδιακή θεραπεία υπόσχεται να δώσει τέλος στην α...
- Σε… δρόμους έχουν μετατραπεί τα πεζοδρόμια του Ρεθ...
- O Ιταλός γιατρός που χαρίζει χαμόγελα
- Κολαστήρια παιδιών σε Σκαραμαγκά, Λεχαινά
- Αχτίδα φωτός στους παράλυτους
- Τον επανέφερε στη ζωή με ηλεκτροσόκ
- T-shirt για αναποφάσιστους ψηφοφόρους!
- Εκτεθειμένος ο Αβραμόπουλος - Δεκτή από το ΣτΕ προ...
- Παράνομες μετατάξεις και διορισμοί
- Γιώργο το νου σου!
- Η αποχή είναι μεγάλη γιατί ο κόσμος δεν έχει δει α...
- Βγήκε καινούργιο ουίσκι για τους υποψήφιους
- Σοφές κουβέντες
- "Είστε μία αυτιστική χώρα"!
- Γελειογραφίες
- Τους εξωθούσε στη ζητιανιά
- Ρουμάνος ανάπηρος που καταδικάστηκε για επαιτεία, ...
- Η προσωπική σχέση του καθενός με το χρήμα συνδέετα...
- Σοφία Θεολογίτου υποψήφια με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις Κυκλ...
- 5 χρόνια χρειάστηκαν για να διαλύσουν το ΕΣΥ...
- Οι δέκα μεγαλύτεροι μουσικοί με αναπηρία
- Εκλογές και φανατισμός!
- Ανέκδοτο
- Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος στις φυλακές Κασσαβέτ...
- Ποιος ήταν ο Τρελοκαμπέρος!
- Οι «κακές» συνήθειες βλάπτουν (και) τη μνήμη
- Κατηλλειμένες ράμπες αναπήρων
- Ανοικτή επιστολή στον αυριανό πρωθυπουργό
- Αβραμόπουλε ήρθε η ώρα...
- Διακοπή συνταξιοδότησης από άτομο με σύνδρομο Down
- Q-fever is killing more people than Mexican flu
- Δώστε λύση με τετραψήφια κλήση