Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

25/09/2009

Η ξαφνική απώλεια της ικανότητας διαχείρισης των οικονομικών ενδεχομένως «δείχνει» Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Μάλιστα αυτή η ξαφνική αλλαγή εντοπίζεται έναν χρόνο πριν την εκδήλωση της νόσου σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η εμφάνιση προβλημάτων σε καθημερινές δραστηριότητες συχνά προηγείται της εμφάνισης της νόσου. Ωστόσο οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι όσοι δεν τα πάνε καλά με τα νούμερα (οικονομικά) δεν πρέπει να ανησυχήσουν.

Η έρευνα διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα και δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Νευρολογία». Οι ερευνητές μελέτησαν 87 ασθενείς με μέτρια νοητική εξασθένηση, εκ' των οποίων οι 25 ανέπτυξαν άνοια τύπου Αλτσχάιμερ κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Οι ειδικοί συνέκριναν τους 87 ασθενείς με 76 υγιείς εθελοντές. Χρησιμοποίησαν ως εργαλείο ένα ειδικό τεστ για να διερευνήσουν τις οικονομικές τους δεξιότητες, όπως κατά πόσο αντιλαμβάνονται τις τραπεζικές συναλλαγές, τη διαχείριση επιταγών, την τακτοποίηση λογαριασμών ακόμα και τη μέτρηση νομισμάτων. Οι εθελοντές (υγιείς και ασθενείς) υπεβλήθησαν σε αυτό το τεστ δύο φορές, μία στην αρχή της έρευνας και η δεύτερη ένα χρόνο μετά. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι οι 25 άνθρωποι που ανέπτυξαν άνοια, είχαν μείωση των επιδόσεων κατά 6%.

«Η μελέτη υποστηρίζει ότι αν αντιμετωπίζεις ήδη σημαντικά προβλήματα μνήμης και ταυτόχρονα αρχίζεις να παρατηρείς μια μείωση στις οικονομικές σου δεξιότητες, αυτό ενδεχομένως να είναι σημάδι εμφάνισης άνοιας» δηλώνει η Δρ Σούζαν Σόρενσον από το ίδρυμα Alzheimer's Society.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ενδεχομένως αυτά τα τεστ να είναι πολύ χρήσιμα για την έγκαιρη διάγνωση της άνοιας

Πηγή: http://health.ana-mpa.gr/fthema.php?id=6031

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου