Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2009

Δοκιμές σε ποντίκια δείχνουν νέα τεχνική αντιμετώπισης βλαβών του νωτιαίου μυελού


Επιστήμονες για πρώτη φορά κατάφεραν να αποκαταστήσουν φυσιολογικές λειτουργίες σε παράλυτα σώματα πειραματόζωων υποβάλλοντάς τα σε συνεχή ηλεκτρικά ερεθίσματα και φυσιοθεραπεία


Ελπίδα ότι στο μέλλον οι επιστήμονες θα επιτύχουν να δώσουν τη δυνατότητα της κίνησης σε παράλυτους ανθρώπους δίνει η επιτυχής συμπλήρωση πειράματος σε παράλυτα ποντίκια. Τα ποντίκια, των οποίων οι εγκέφαλοι είχαν προηγουμένως αποκοπεί από το νωτιαίο μυελό, περπάτησαν μετά από ένα συνδυασμό από συνεχή ηλεκτρικά ερεθίσματα και φάρμακα.

Τα ποντίκια περπάτησαν στα πίσω πόδια τους, φέροντας όλο το βάρος του σώματός τους, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα μετά την παράλυσή τους. Στη συνέχεια, με την προσθήκη της φυσιοθεραπείας, τα πειραματόζωα ήσαν σε θέση, μέσα σε μερικές εβδομάδες, να περπατήσουν και να τρέξουν επί μισή ώρα, χωρίς να παραπατούν.

Η ανακάλυψη έγινε από διεθνή ομάδα Ελβετών, Αμερικανών και Ρώσων ερευνητών υπό τον καθηγητή Γκρεγκουάρ Κουρτίν του πανεπιστημίου της Γενεύης και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Neuroscience», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC.

Ηλεκτρικά ερεθίσματα

Tα ποντίκια μπορούσαν να προσαρμόσουν τις κινήσεις τους, ανταποκρινόμενα στα ηλεκτρικά ερεθίσματα που δέχονταν, παρόλο που ο αποκομμένος εγκέφαλός τους δεν μπορούσε να στείλει και να δεχτεί μηνύματα. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, σημαίνει ότι το νευρωνικό δίκτυο του νωτιαίου μυελού είναι σχεδόν ικανό για αυτόνομη επεξεργασία των πληροφοριών που δέχεται, καταλαβαίνοντας ότι ο εξωτερικός κόσμος αλλάζει και τροποποιώντας ανάλογα τις κινήσεις των μυών.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι τα νευρικά δίκτυα του νωτιαίου μυελού μπορούν να παράγουν περιορισμένη μυϊκή κίνηση (χωρίς την καθοδήγηση του εγκεφάλου), όμως είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες κατάφεραν να αποκαταστήσουν φυσιολογικές ή σχεδόν φυσιολογικές λειτουργίες σε ένα παράλυτο σώμα. Οι επιστήμονες ήξεραν ότι ένα μικρό ηλεκτρικό ερέθισμα στο νεύρο κάτω από το σημείο τραυματισμού παράγει μια μυϊκή σύσπαση. Όμως η πράξη του βηματισμού είναι πολύ πιο πολύπλοκη και περιλαμβάνει μια διαδοχή από παρόμοιες μυϊκές συσπάσεις με τον κατάλληλο συγχρονισμό, ώστε τα πόδια να μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος του σώματος και να το κινήσουν. Τώρα για πρώτη φορά φαίνεται πως αυτό κατέστη εφικτό με τεχνητό τρόπο.

Νευροπροσθετικές συσκευές

Το επόμενο βήμα θα είναι να δημιουργηθούν νευροπροσθετικές συσκευές που θα μπορούν να εμφυτευτούν μέσα στο σώμα. Σύμφωνα με τον Κουρτίν, θα είναι διατάξεις ηλεκτροδίων που θα ταιριάζουν σαν δεύτερο δέρμα ανάμεσα στο σκελετό και στον νωτιαίο μυελό. Ήδη οι ερευνητές δοκιμάζουν τέτοιες συσκευές σε ποντίκια και εκτιμούν ότι σε τέσσερα χρόνια θα έχουν έτοιμη μια ανάλογη συσκευή για τους ανθρώπους. Η νέα θεραπεία θα προορίζεται για άτομα με σοβαρούς τραυματισμούς, που δεν μπορούν να κινηθούν μόνα τους. «Σε αυτά τα άτομα είναι πάρα πολύ πιθανό ότι η νέα τεχνική θα βελτιώσει τη λειτουργία τους», δήλωσε ο ερευνητής. Όπως είπε, ο συνδυασμός των ηλεκτρικών ερεθισμάτων από την ενσωματωμένη συσκευή μέσα στο σώμα, με την φυσιοθεραπεία, θα είναι πιθανώς αρκετός για να αποκαταστήσει σε σημαντικό βαθμό την κίνηση πολλών ασθενών, αν και η προσθήκη των κατάλληλων φαρμάκων «θα μπορούσε να είναι τρομερά ωφέλιμη».


Κωδικός άρθρου: 897737

ΠΟΛΙΤΗΣ - 22/09/2009, Σελίδα: 9

http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=897737&-V=archive&-w=&-P


Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου