Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Όλο και μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πεζοί στην πόλη του Ρεθύμνου. Παρ' όλες τις αναπλάσεις που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα σε πολλά σημεία της πόλης τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν και η κατάσταση έχει γίνει ανυπόφορη.

Κατειλημμένα πεζοδρόμια, εκμετάλλευση των ποδηλατοδρόμων από τους οδηγούς για γρηγορότερη μετακίνηση τους, κατάληψη του οδοστρώματος από παρκαρισμένα αυτοκίνητα καθώς και τραπεζοκαθίσματα που βγάζουν οι καταστηματάρχες σε πολλούς στενούς δρόμους είναι πλέον καθημερινές εικόνες στους δρόμους και τα πεζοδρόμια.

Όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει και μόνος του στους δρόμους του Ρεθύμνου επικρατεί ένα σχετικό χάος. Τα πεζοδρόμια αν και μεγάλωσαν είναι συνεχώς κατειλημμένα από αυτοκίνητα ή μηχανάκια που τα χρησιμοποιούν ως θέσεις πάρκινγκ, σταθμευμένα όπου βολεύεται ο κάθε οδηγός αγνοώντας τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Έτσι οι πεζοί αναγκάζονται να κατεβαίνουν στο οδόστρωμα για να μετακινηθούν αφού ο χώρος που τους αντιστοιχεί καταπατείται, πράγμα που είναι σαφώς επικίνδυνο. Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τόσο οι μητέρες που μετακινούν τα μικρά παιδιά σε καροτσάκια όσο και τα άτομα με αναπηρία.

Είναι αδύνατον φυσικά γι' αυτούς να κατεβαίνουν από το πεζοδρόμια συνεχώς, αλλά πώς αλλιώς μπορούν να κινούνται αφού τα πεζοδρόμια είναι κατειλημμένα από τους ασυνείδητους οδηγούς;

Επίσης μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται και με τους ποδηλατοδρόμους. Ώρες αιχμής όποτε τα αυτοκίνητα κινούνται πολύ αργά, κάποιοι οδηγοί μηχανών ανεβαίνουν πάνω στους χώρους που έχουν πρόσφατα δημιουργηθεί για τους ποδηλάτες. Τέτοιες κινήσεις πέραν της παρανομίας, απειλούν και την ακεραιότητα των πεζών όπως δηλώνουν και πολλοί γονείς, οι οποίοι θεωρούν ότι κινούμενος κάποιος στα πεζοδρόμια του Ρεθύμνου βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο!

Τέλος συχνότατη εικόνα είναι πλέον οι κατειλημμένοι από τραπεζοκαθίσματα και άλλα παρόμοια αντικείμενα δρόμοι. Οι ιδιοκτήτες των μαγαζιών καταπατούν τις άδειες που έχουν πάρει από το δήμο και οικειοποιούνται μέρος του δρόμου ή των πεζοδρομίων για προσωπικό τους όφελος και καλύτερη προβολή της επιχείρησης τους. Βλέπει κανείς πολύ συχνά εμπόδια στους δρόμους όπως διαφημιστικά stands, ομπρέλες, ανεμιστήρες και διάφορα άλλα τα οποία διευκολύνουν τη δουλειά και τους πελάτες τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να εκμεταλλεύεται το δημόσιο δρόμο όπως νομίζουν μερικοί καταστηματάρχες στο Ρέθυμνο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις δηλώσεις των αρχών οι έλεγχοι και οι τιμωρίες για τους καταπατητές του κοινόχρηστου χώρου θα ήταν αυστηρές. Κι όμως αντί αυτού είναι ανύπαρκτες.

Αναγκαία είναι λοιπόν η βελτίωση της κατάστασης για την ομαλή συνύπαρξη πεζών και οδηγών, καθώς και για την άνετη κίνηση στους δρόμους της πόλης. Οι πολίτες συνεχώς ζητούν αυστηρότερο έλεγχο και καλύτερη αστυνόμευση αλλά αντιθέτως τα πράγματα όλο και χειροτερεύουν.

Παρά τις προ μηνών δηλώσεις ότι οι οδηγοί μηχανών που κινούνται στα πεζοδρόμια θα έρχονται αντιμέτωποι με αυστηρά πρόστιμα, λίγα έχουν γίνει από την τροχαία και τη δημοτική αστυνομία.

Η πολιτεία δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της και αφήνει τέτοια προβλήματα να μεγαλώνουν, παρ' όλο που είναι φανερό ότι δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή των πολιτών. Αναρωτιέται κανείς, λοιπόν, γιατί να υπάρχει τέτοια αδιαφορία και χαλαρότητα ενώ η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ βελτιωμένη. Άλλωστε τόσα χρήματα δαπανήθηκαν για αναπλάσεις στους δρόμους και στα πεζοδρόμια. Γιατί να μην μπορεί να τα απολαμβάνει ο καθένας;

ΑΡΙΑΔΝΗ ΤΖΑΝΕΤΗ
http://www.goodnet.gr
18-9-2009


Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου