Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Επιστήμονες δηλώνουν ότι βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην ίαση της αχρωματοψίας με χρήση μιας γονιδιακής θεραπείας. Οι Αμερικανοί ερευνητές κατόρθωσαν να αποκαταστήσουν την όραση όλων των χρωμάτων σε ενήλικους πιθήκους που γεννήθηκαν χωρίς την ικανότητα διάκρισης του κόκκινου από το πράσινο χρώμα.

Οι ερευνητές, που περιέγραψαν την τεχνική που χρησιμοποίησαν στο περιοδικό Nature, εισήγαγαν θεραπευτικά γονίδια στους φωτοϋποδοχείς στο πίσω μέρος του οφθαλμού ενηλίκων αρσενικών πιθήκων. Τα θεραπευτικά γονίδια περιείχαν τον απαραίτητο κώδικα DNA που διευκολύνει τη διάκριση του κόκκινου από το πράσινο -ικανότητα που οι πίθηκοι δεν διέθεταν προηγουμένως. Οι εξετάσεις αποκάλυψαν ότι η γονιδιακή θεραπεία ήταν επιτυχής. Οι πίθηκοι διέθεταν πλέον τις απαραίτητες φωτοχρωστικές ώστε να αντιλαμβάνονται όλα τα χρώματα και ήταν σε θέση να διακρίνουν σωστά το κόκκινο από το πράσινο σε όλες τις δοκιμασίες στις οποίες υποβλήθηκαν.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η βελτίωση της όρασης των χρωμάτων των πιθήκων διατηρείται σταθερή, αλλά θα συνεχίσουν να τους παρακολουθούν προκειμένου να εκτιμηθεί η μακροχρόνια επίδραση της θεραπείας.

Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα πριν να μπορέσει η τεχνική να δοκιμασθεί σε ανθρώπους, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η θεραπεία μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα και στους ανθρώπους με αχρωματοψία.

Πηγή: BBC News
18-9-2009


Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου